Трудно ми е да повярвам, че мина толкова много време… обаче е факт. Истината е, че много се радвам, че “Гийковете коментират” се завръща и този път ще е за постоянно. Целта ми е да е два пъти в седмицата - вторник и четвъртък. През останалите дни ще има други интересни материали на сайта. Имам да споделя толкова много интересни неща, много от които се забавиха срамно много. В духа на вчерашното събитие на Acer, отново погледнах недовършения си текст за Predator Triton 500. И се разочаровах страшно много. От себе си. Когато приключих с теста му, нямах търпение да споделя колко приятно изненадан бях и исках да го направя по възможно най-интересния начин. Ревюто ще е онлайн тази седмица и наистина се надявам да помогне на някой от вас в избора. Може би точно на теб?

Подобно на всяка професия, така и тази на технологичния редактор (често смятам, че е прекалено да се наричаме журналисти, но пък звучи доста приятно) не е никак лесна и се надявам, че ще проявиш разбиране. Най-трудното в това да пишеш е, че… трябва да пишеш.

В добрите новини - съвсем скоро сайтът вече трябва да е завършен, сравнителните тестове на Galaxy S10+ с нашите телефони да са готови и да продължим с полезните съвети. “Рехавият” период приключва.

След тази минутка на откровения, искам да наблегна на няколко интересни неща, които се случиха през последните два дни. Напомням, че имаме коментарна система, където можем да продължим разговора. Най-много ще се радваме на предложения и съвети : )

M3 F5 Wh Qu I G Gpot7 Dkzbp Sqas Oxsq St Hofhnp G Sa4

Колко яко е това? Много!

И още нещо - текстът ще бъде дълъг, тъй като темите са много интересни. Можеш да прескочиш към това, което те интересува най-много, но ще се радвам, ако прегледаш всичко и след това оставиш коментар.

Интересните продукти на Acer

В четвъртък Acer представи новата си гама геймърски лаптопи, като безспорно Helios 700 е изключително впечатляващ и интересен модел, лаптопи (ConceptD 9 се откроява) и десктоп модели, насочени към творци, нови Chromebook и обновени ноутбук модели, геймърски монитори и аксесоари. Сериозна артилерия, която покрива почти целия PC пазар, или иначе казано - за всеки по нещо.

Новият Nitro 7 идва с променен дизайн и метално шаси, което е много приятна изненада в по-достъпната геймърска серия на Acer. Оборудван е с 15.6-инчов Full HD 144Hz екран, а конфигурацията достига до 9-о поколение процесор Intel Core, 32 GB RAM и “най-новите карти на Nvidia”. Базирайки са на класа лаптоп, това най-вероятно означава по-ниския клас RTX (2060).

Nitro 5 ще се предлага в 15.6- и 17.3-инчов вариант, като отново - все още нямаме пълни подробности за хардуера, но е сигурно, че ще бъдат актуални версии на процесора (9-о поколение), до 32 GB RAM и обновени графични карти. Със сигурност ще има подобрение и в охлаждането, като и двата модела ще разчитат на дизайн с два вентилатора и два отвора за отвеждане на топлия въздух. Nitro 5 ще бъде в конфигурация от две SSD-та в RAID 0, а Nitro 7 - с 2 TB SSD. Nitro 7 ще е наличен на европейския пазар следващия месец, а Nitro 5 - през юни.

Компанията представи и нови модели Chromebook (715 и 714), които са насочени към бизнес клиентите. Това е интересно развитие, но не и неочаквано. Основният фокус на Chromebook са ученици и студенти, които имат нужда от достъпна машина с издръжлива батерия, която осигурява достатъчно стабилна работа и достъп до облачни приложения. Ако се замислим, това покрива изискванията на много бизнес потребители. Новите модели имат алуминиево шаси, което издържа на сериозно натоварване (стандарт MIL-STD 810G), четец на пръстови отпечатъци, сертифицирани са от Citrix, а 715 дори си има и Num Pad, което е нещо ново в този тип компютри. Тъчпадът е от Gorilla Glass, което е допълнителен знак за здравината и идеята зад моделите.

Fire Shot Capture 031 Acer Gives Chromebooks Their First Number Pad Www Tomshardware Com

www.tomshardware.com

За мен това е интересно решение на Acer, в което виждам много смисъл именно поради изискванията на много клиенти, все по-честата работа с облака и липсата на смисъл да се инвестира в много по-сериозен хардуер. Това важи в пълна сила за хората, които трябва да работят в движение, на открито и при малко по-интензивни обстоятелства. Ако пък търсите нещо малко “по-сериозно”, компанията представи и нов член на серията TravelMate - P6.

Travelmatep6 1177X800

TravelMate - P6

Acer Spin 3 идва със стилус, GeForce MX230 и до 12 часа живот на батерията. За последното трябва да се доверим на компанията, поне докато не попадне в ръцете ни.

Честно казано преминавам малко по-бързо през традиционните обновления, за да стигна до някои много по-интересни модели. Aspire 7 вече ще се предлага с 8-о поколение процесор Intel Core i7, видео карта GeForce GTX и до 16 GB DDR4 RAM (до 32 GB RAM чрез втория слот). Екранът е 15.6 инча с Full HD резолюция. Aspire 5 се предлага с 14- или 15.6-инчов екран, Aspire 3 - също, но и в 17.3 инча, а Aspire 1 ще е наличен само в 15.6-инчов вариант.

Връщам се към гейминга с Predator Helios 300. Като собственик на модела от миналата година, останах доволен от промените и това, че моделът ще продължи да бъде много балансиран избор между цена и хардуер. Тук вече говорим за по-висока сума спрямо серията Nitro, но пък като започнем от дизайна и минем през хардуера, виждаме, че разликата е оправдана.

“Под капака” има до 9-о поколение процесор Intel Core i7 и до Nvidia RTX 2070 Max-Q. Според Acer ще се предлага и с GTX карти, но все още няма информация за тях, но мисля, че е съвсем логично да предположим, че ще има вариант с GTX1660. Оперативната памет е до 32 GB DDR4 (2666MHz) и до две PCIe NVMe SSD-та в Raid 0 и придружаващ HDD. Тялото остава алуминиево, рамките около екрана са по-тънки, а самият той отново ще се предлага в 144Hz. Охлаждащата система е новото поколение на актуалната AeroBlade 3D. При нея имаме тънки метални вентилатори (0.1мм) със специално изрязани и извити перки, които извеждат повече въздух извън машината. Според обичаните от производителите статистики това означава с 45% по-добро охлаждане. Когато говорим за геймърски лаптопи, единственото, което мога да кажа е - “ще я видим тази работа”.

Най-накрая стигнах и до Acer Predator Helios 700. Това е поредният модел на компанията (тук включвам и тези от CES 2019), който предлага интересно решение или функционалност. За мен, както сигурен съм, че и за теб, е интересно да наблюдаваме решенията на компаниите, когато говорим за геймърски машини. Днес имаме достатъчно мощен хардуер, който да ги задвижва, телата им стават все по-тънки и дори леки (за геймъски машини), но винаги основният въпрос е - “Как ще се охлажда това нещо, за да поддържа системата в оптимални граници?”.

Predator Helios 700 наподобява Helios 300, но е по-обемист и с една много ключова разлика в дизайна - целият модул на клавиатурата и тъчпада се приплъзват надолу към потребителя. Ето така:

От Acer са дали името HyperDrift на клавиатурата, което звучи достатъчно готино, но и цялата система няма за цел само да заформи опора на дланите ни. Това е по-скоро вторичният плюс от системата. Основният е, че след приплъзването се разкриват вентилатори, които трябва да подобрят охлаждането. Подобно разположение на вентилаторите не е нещо ново, като сме виждали дори по-странни решения, но тук ми харесва идеята за удобство. Ако лаптопа се използва за работа, клавиатурата може да запази традиционната си позиция. Когато е време за гейминг или имаме нужда да сменим позицията на работа, просто издърпваме. Самите клавиши са нов вид MagForce с линейни суичове, от които се очаква по-висока прецизност. WASD бутоните пък реагират според нивото на натиск. По-лек означава например по-бавно ходене, а по-силен - тичане.

В по-традиционната част е 17.3-инчов Full HD екран, 9-о поколение Intel Core i9, GeForce RTX 2080 или RTX 2070, които няма да бъдат Max-Q, до 64 GB RAM и до 1TB SSD или 2TB HDD. Теглото му е 4.5 кг, а профилът е с дебелина 41.7 мм. Цената започва 2700 долара.

Самият лаптоп изглежда масивно, ако изключим клавиатурата заради механизма, който не е моторизиран. Първият въпрос съвсем логично е точно колко здрава е тази система, но съм сигурен, че е подложена на достатъчно тестове. Вторият е дали реално ни е нужна. За съжаление на този въпрос отговорът е по-труден. Както казах и по-горе, подобни експерименти са ми крайно интересни, но в комбинация със сериозната цена, е съвсем ясно, че са насочени към ограничен кръг потребители. Това обаче е много добър лакмус за производителите, които могат да изпробват своите идеи сред най-големите гийкове и след това да ги модифицират или приложат някаква част от тях в по-масовите модели. Високата цена пък гарантира, че трудът не е инвестиран напразно и работата по следващата интересна идея може да продължи. Със сигурност искам да пробвам този модел и да споделя какво е усещането. Надявам се, че ще имам възможност.

Acer отново не се притеснява да експериментира с на лаптопите си. И отново е интересно.

Завършвам частта за Acer с новата серия ConceptD, насочена към креативните личности и създателите на съдържание.

Както отбелязах и в ревюто си за Helios 300, всъщност взехме този модел не за гейминг, а за дизайн и в един момент за обработка на видео. Изборът не беше лесен, тъй като едно от изискванията беше “да не изглежда като гейминг лаптоп”, но комбинацията от такъв хардуер и лайстайл дизайн е скъпа и по-рядка. ConceptD иска да раздвижи тази категория, като не очаквам ниски цени, но поне моделите са интересни.

Fire Shot Capture 032 Acer Joins Creative Laptop Scene With A Rotating Screen Amd Graphics Www Tomshardware Com

www.tomshardware.com

В центъра на ConceptD са някои важни елементи - производителност, безшумна работа, дизайн и точност. Последното се отнася за екраните, които трябва да пресъздават точни цветове.

Флагманът е ConceptD 9 - 17.3-инчов лаптоп, базиран на Predator Triton 900. Лесно ще го познаете по рамката, която позволява завъртане на екрана, или т.нар. Ezel Aero Hinge. Машината е тиха по време на работа (според Acer под 40db), екранът има Delta-E рейтинг под 1, което е отлична новина за обработка на видео и снимки, процесорът е до 9-о поколение Intel Core i9, а видео карата - GeForce RTX 2080.

ConceptD 5, който е по-тънък и лек, а в центъра на системата попада ConceptD 7. Налични са и два десктоп модела. ConceptD 500 е интересен с дървения елемент в горния си край, който крие и функция за Qi безжично зареждане. В кутията е 9-о поколение Intel Core i9, Nvidia Quadro RTX4000 и отново охлаждаща система, която трябва да поддържа хардуера в нормални температури, но и да е достатъчно тиха, за да не пречи на работата. Цената започва от 1699 долара.

ConceptD 900 няма приятното дърво, но разчита на брутална сила - два процесора Intel Xeon Gold 6148, Nvidia Quadro RTX 6000, до 192 GB ECC RAM и 60ТB място за съхранение. Цената е 20 000 долара. Да, точно с толкова нули.

За да бъде оборудването пълно, Acer обяви и два монитора от серията - CM7 (34 инча) и CP7 (27 инча), като и двата са 4K, но вторият е и 144Hz.

Радвам се на продуктите, които Acer представи. Основната причина е богатото портфолио, а от друга - желанието за експеримент, самочувствието да се обявяват истински скъпи и в някои отношение фантастични продукти, от които е ясно, че няма да бъдат продадени много бройки. Както казах при Helios 700 - това дава възможност на компанията да развива още модели и именно така стигнахме до много добър баланс между хардуер и цена в модели, които ще си купим ние. Освен ако някой от вас не си е харесал модела за 20 000 долара. Ако е, задължително да ни разкажеш.

Защо се вълнувам за Disney+

Предварително се извинявам, тъй като няма да бъда напълно справедлив със следващата ми реплика - Apple, ето така се обявява услуга за видео съдържание! Disney обяви своята стрийминг услуга и от една страна компанията може да разчита на всичките си анимации, филми и сериали, но и на продукциите, свързани с “Междузвездни войни”, Marvel, Pixar, филмите и сериали на наскоро придобития Fox и т.н. Това означава огромен каталог, който ще е наличен в Disney+, но това не е всичко.

Премиерата на услугата ще е на 12 ноември, а месечната такса е 6.99 долара. Спорният ESPN+ и Hulu най-вероятно ще се предлагат в пакети - поне там, където са налични. Услугата на Disney ще позволява сваляне за офлайн гледане, до 4K резолюция и въпреки че нямам дата за премиера у нас, експанзията към Европа със сигурност няма да се забави.

Освен огромното готово съдържание, планът за Disney+ е в рамките на пет години да са произведени над 50 нови продукции, да има над 10 000 от излезлите до момента епизода от различни сериали и над 500 филма. Обещаващо, като към това трябва да добавим и всички епизоди на The Simpsons. Ключово е, че бъдещите премиери на продукции от Disney ще са ексклузивни за тази стрийминг услуга и няма да бъдат открити при конкуренти.

Сред потвърдените сериали са истории за Winter Soldier, Falcon, Scarlet Witch и Vision, Hawkeye, Loki от MCU, а на 12 ноември ще е наличен и първият епизод от новия Star Wars сериал The Mandalorian. Последният е дело на Джон Фавро (Iron Man), като епизодите са поверени на интересни режисьор, включително и Тайка Уайтити (Thor: Ragnarok).

Надеждите ми за този сериал са огромни. Най-накрая ще имаме изцяло нов и непознат герой, който не трябва да запълва дупки в историите от основната Сага, а историята няма да е директно свързана с познати събития. Педро Паскал (“Игра на тронове”) влиза в главната роля, като личат още имената на Карл Уедърс (“Хищникът”, “Роки”), Вернер Херцог, Ник Нолти, Джина Карано (“Дедпул”) и други.

Подобно на всички обявени сериали от MCU, които трябва да дадат допълнителна плътност на героите и да запълнят празнотите между всеки епизод на “Отмъстителите”, така и вселената на “Междузвездни войни” ще стане много по-пълна и интересна благодарение на Disney+.

Disney+ обаче се превръща в задължителна част от абонаментния план на всяко семейство. Към момента няма информация за локализация, което дори и Netflix няма, ако изключим жалкия опит със субтитри, направени с Google Translate, но дори на пазара в САЩ - услугата на Disney обединява на едно място всички анимации и ще е трудно да се пропусне от дом с деца. Както от дом с фенове на Star Wars, Marvel и филмите от Къщата на мишката. Мисля, че това покрива огромна част от зрителите. Все пак вярвам, че Netflix също има своето място. Напоследък това е не толкова услуга за филми, а за оригиналните продукции. Дори не си спомням кога последно съм гледам филм в Netflix - отделяме време най-вече за сериали, включително и за по няколко епизода на мексикански, турски и други продукции от интересни краища на света. Защото в това е чарът на Netflix.

Арестуването на Джулиан Асанж

Измина почти седмица от ареста на Джулиан Асанж, основател на WikiLeaks. След седем години в посолството на Еквадор в Лондон, той беше принудително изведен от него от полицията.

Случаят на Асанж е интересен, тъй като тълкуването му е разходка по една тънка граница - тази, която преплита морал, чувство за дълг, потъпкване на закона и правото на истина. Хм, много сериозна ситуация.

Няма да влизам в детайли за WikiLeaks, но първоначалната причина Асанж да има нужда от убежище, бяха обвинения в сексуален тормоз, отправени от две жени в Швеция. За Асанж беше издадена заповед за арестуване и екстрадиране, за да се изправи пред съда. На по-късен етап обвиненията бяха свалени.

Популярността на WikiLeaks нарасна, когато в сайта се появиха секретни документи, свързани с войната в Ирак, но и видео от Багдад. Сигурен съм, че всеки то вас го е виждал и се е запечатало в спомените му - на него се вижда как американски хеликоптер обстрелва иракски войници, сред които обаче има две цивилни лица, които работят за “Ройтерс”. Те също падат жертват. Асанж получава информацията от Челси Манинг (тогава Брадли Манинг), редник в американската армия. Малко по-късно същата година Манинг е осъдена на 35 години затвор, но през 2017 година е помилвана от Барак Обама. В момента Манинг отново е в затвора, тъй като отказва да свидетелства по делото срещу Асанж.

Самият Асанж в момента е арестуван именно по обвинения от американското правителство. Такива не му бяха предявени от кабинета на Обама, но сега са факт от този на Тръмп. Днес медиите, които разгласиха новината през 2010 година, публикуват материали, с които твърдят, че Асанж трябва да понесе последствията си. Други се притесняват, че осъждането му може да навреди на Първата поправка в американската конституция, която защитава разследващите журналисти. Къде е истината и защо промяната?

Тънката граница между това да информираш за важните неща и да нарушаваш закона.

Вторият въпрос е по-лесен - през 2016 WikiLeaks публикува огромна кореспонденция от щаба на Хилари Клинтън, която със сигурност повлия на изборите. Тогава Асанж отрече контакт с Русия, но по-късно доказателствата показаха, че атаката, чрез която са откраднати мейлите, е именно от тази държава. Истината е, че понякога независимо колко информация изтича, тя може да не е достатъчна за пълната картинка, а и имаме нужда от правилни и неподправени анализи на случващото се.

Първият е малко по-труден. Обвиненията към Асанж са в склоняване на Манинг да сподели още повече от секретните документи и опит от страна на Асанж да хакне криптираната система, за да може информаторът му да не оставя следи (Манинг е имала пълен достъп, но лесно да се проследи активността ѝ). Това до голяма степен са похватите, които използват и разследващите журналисти.

Защото имаме право да знаем, но дали информацията винаги е обективна?

С това обвинение, ако Асанж бъде признат за виновен, може да се въведе прецедент, който да навреди на журналистите.

В същото време разбирам, че Асанж е нарушил закона и част от секретната информация, която се излива във WikiLeaks, е застрашаваща за сигурността.

Трудно ми е да дам конкретен коментар какво трябва да се случи тук. Има още много елементи и нюанси около тази история. Основният въпрос обаче е до каква степен обществото има право да знае. Благодарение на хора като Асанж и Едуард Сноудън разбрах за практиките на АНС на САЩ да следи хора, научихме за всички вратички и неморални практики, но в същото време всяко едно такова действие потъпква закона и дори може да изложи на риск човешки животи.

Имаме право да знаем, но дали имаме нужното, за да разберем това, което научаваме?

Очакваме Panasonic S1 за тест

Миналата седмица беше официалната локална премиера на новите фотоапарати на Panasonic S1 и S1R. Предавах цялото събитие във Facebook страницата ни. Също така нямам търпение да изпробвам S1, който има фокус и върху видеото и защо да не направим някое видео ревю с него? Със сигурност това е идеята ми.

Самият S1 е с 24.2 MP CMOS сензор, има качествена стабилизация на образа и най-новия обработващ процесор Venus Engine. S1 е конструиран по системата L-Mount и предлага всички предимства на пълнокадровия сензор с висока чувствителност.

S1 R е пълнокадров безогледален модел с 47.3-инчов CMOS сензор и от него очакваме изключително качествени и детайлни изображения. Той също е оборудван с новия процесор Venus Engine и има прецизна система за автофокус, електронният му визьор се характеризира с най-високата резолюция към началото на февруари и висока яснота на образа, благодарение на OLED дисплея с 5.76 милиона точки.

5-осевият стабилизатор на образа в тялото (Body I.S.) ефективно компенсира разклащането на фотоапарата и прави възможно снимането със скорост на затвора, по-бавна с до 5.5 степени (стопа) от нормално използваната, обясняват от Panasonic. В комбинация с 2-осевия оптичен стабилизатор на образа (O.I.S.), вграден в обективите от серията LUMIX S, се образува двойна система за стабилизация, наречена „Dual I.S. 2“, която има увеличена ефективност до 6 степени (стопа), и елиминира ефектите от различни видове движения на фотоапарата както при статични снимки, така и при запис на видео, допълват от компанията.

Признавам, че това е много базова информация, но повече детайли и подробности ще мога да дам след бъдещ тест. Целта ми е да го направим с фотограф, защото именно такъв човек може да открие разликите, но ще видим дали този план ще може да се осъществи.

В останалите новини

Последната седмица беше наситена с гийк новини. Първо видяхме трейлъра и научихме името на последния епизод от Сагата за Скайуокър - Star Wars: Rise of Skywalker. Супер много се вълнувам и броя дните до премиерата. Фен съм на новите епизоди и смятам, че Райън Джонсън направи качествен филм, който ясно ни показа, че е време за нещо ново и различно. С интерес ще проследя как Джей Джей Ейбрамс ще довърши историята.

Получихме и първи трейлър на играта Star Wars: Fallen Order, дело на Respawn Entertainment. Най-накрая солова игра, в която няма мултиплейър и микротранзакции, а фокусът е върху героя и историята. Respawn са огромни симпатяги и студио, основано от бивши кадри, оговорни за игрите Call of Duty. Зад гърба си имат поредицата Titanfall (страхотната химия между човек и робот… звучи като подходящо за Star Wars), както и изненадващият хит Apex Legends. Явно от EA са си взели поука и може да видим най-накрая добра игра по Star Wars. Мина толкова много време от последната...

Излязоха и първите впечатления от Samsung Galaxy Fold. Дълго време сгъваемият смартфон на Samsung оставаше недостъпен за технологичните журналисти, но снощи всички пуснаха своите видеа и текстове. Положителни впечатления.

Благодарение на интервю в Wired научаваме, че PS5 ще поддържа игри от PS4, ще има четец на дискове и е в разработка от над четири години. Пазарната премиера обаче няма да е тази година. Новата конзола ще поддържа и технологията ray-tracing, ще разчита на SSD, като от Wired дават пример за промяната в скоростта - в момента Spider-Man зарежда за около 15 секунди, а със SSD това става за по-малко от секунда. PS5 също така ще поддържа 8K резолюция, 3D аудио.

Еха, това стана наистина много дълго. Имаше обаче много неща за обсъждане. Прави ли сме във вижданията ни, какво пропускаме и какво още ще бъде интересно да коментираме - пишете ни. Следващият текст от рубриката ще излезе в четвъртък, а през това време ще се появяват още интересни текстове.

Geeks out!