StarCraft: Brood War беше първата игра, която пускахме в компютърния клуб. Всъщност месеци наред тя беше единствената игра, която играехме в мрежа. Напрежението, битките, стратегията… дори и днес, почти 20 години по-късно, все още са съвсем ясни в спомените ми. Еха, 20 години! Време, в което технологиите се промениха толкова много, че днес можем да си говорим за сблъсък на изкуствен интелект и хора в StarCarft 2. Страхотно е!

Това ли е бъдещето на смартфона?

Какво се случи? Vivo представи своя Apex 2019- втория смартфон за тази седмица, който е лишен от всякакви портове, прорези, дупчици в крана и общото взето всичко, което може да наруши дизайна. Вчера това направи и Meizu.

Защо е интересно? Vivo има малко по-различна стратегия за Apex 2019, както и някои по-различни решения за проблемите, които произлизат от премахването на портовете - онези удобни неща, с които поне в момента нямаме никакъв проблем. Apex 2019 носи етикета “прототип” и няма да бъде пускан в продажба, но със сигурност ще видим някои от технологиите в него в други, по-конвенционални модели на компанията. Apex 2019 е красив смартфон с екран, който заема цели 98% от предния панел. Гърбът, подобно на предната част на телефона, е изцяло от стъкло, което се извива към металната рамка. Портове липсват, но тук зареждането ще се осъществява чрез магнитен конектор към страничната рамка, който ще може да пренася и данни.

На предния панел липсва отвор за селфи камерата, просто защото такава няма. От Vivo коментират, че фокусът тук е върху други технологии. Една от тях, която вярвам, че ще видим и в някои пазарни модели, е разширената зона на действие на сензора за пръстови отпечатъци, вграден под екрана. От китайския производител твърдят, че отключването може да стане от почти целия екран, което е огромен скок спрямо сегашните имплементации - само една малка зона.

Говорители също няма, като подобно на Meizu Zero, така и тук екранът се използва като говорител чрез вибрации. Физическите бутони пък са заменени от страничните рамки, които реагират на натиск - точно както при HTC U12 Plus.

Важно е да се отбележи, че смартфонът има 5G модем Qualcomm X50, 256 GB памет и, ей така за разкош, 12 GB RAM.

Какво смятат гийковете? Apex 2019 със сигурност е красив телефон и вярвам, че ни показва бъдещето на смартфон, или поне една от евентуалните му форми. Днес виждаме много ранни модели, които са избързали прекалено много, но все пак са важни за развитието на технологиите. Както казах и преди, нито Apex 2019, нито Meizu Zero са устройства, които заслужават да бъдат купени днес. Просто заместителите на добре работещите портове, бутони и говорители не са достатъчно качествени.

Технологията за безжично зареждане е страхотна добавка, но тя е подпомагаща и не е готова да бъде водеща - от неудобството да носим поставка за зареждане, през по-бавната скорост, та чак до това, че не можем да използваме и зареждаме телефона едновременно. Екраните-говорители имат меко казано посредствен звук, контролът чрез притискане не е достатъчно удобен и интуитивен.

Все пак тези модели са важна стъпка, която ще покаже къде са най-големите проблеми, какво може да се направи за подобрение на заместващите технологии, но са важни и по друга причина - маркетинг и реклама. Днес, когато смартфон пазарът е в застой, именно възможността да изпъкнеш е изключително важна за продажбите.

Все още си спомням щанда да на HMD Global (производител на смартфоните Nokia) на Световния мобилен конгрес през 2017 година. Новата компания беше пуснала първите си смартфони, но заедно с тях и обновена версия на легендата 3310. Не спираха да прииждат хора, които искаха да зърнат 3310, докато при смартфоните беше празно. Това обаче осигури сериозен шум в медийното пространство и съответно отличен тласък за HMD.

Изкуствен интелект мачка на StarCraft 2

Какво се случи? AlphaStar, изкуствен интелект, дело на DeepMind, успя да завоюва цели 10 победи срещу професионални играчи на StarCraft 2. Самите битки бяха проведени през декември - пет двубоя срещу TLO и пет срещу MaNa. Вчера се проведе единадесетият мач, в който човечеството доказа, че все още не е за подценяване и MaNa успя да надвие AlphaStar. Мачът беше предаван на живо, а общият успех за AlphaStar идва след сериозно обучение. DeepMind използва записи на човешки игри, с които да обучи неврона мрежа, от която се формират нови “играчи”. Те започват да водят битки един срещу друг, като целта е да се търсят интересни отигравания и да се обучават в тънкостите на играта.

Този процес, наречен AlphaStar League, продължава една седмица, през която изкуственият интелект натрупва знания, равняващи се на 200 години игра на StarCraft 2. След това петимата “играчи”, които са показали най-добри резултати, са пуснати в битка с TLO.

Защо е интересно? Може би звучи странно, че победата в компютърна игра е толкова интересна, но това е голямо предизвикателство пред учените. Подобен тип игри са трудни за ИИ, защото следенето на всяка част от играта, предвиждането на следващия ход и реализирането му в реално време, е огромно предизвикателство. Много по-голямо, отколкото настолни игри като шах или Го.

По време на сблъсъците в StarCraft 2 AlphaStar показва отлични умения за управление на единиците. Така дори в ситуациите, в които човешките играчи успяват да създадат повече по-мощни единици, AlphaZero се справя с тях чрез отлични маневри в директните битки. Коментаторите определят именно тази част от играта на изкуствения интелект като “феноменална”, докато MaNa обясни, че нито един човек не може да управлява единиците си по толкова ефективен начин.

Според експерти в областта на изкуствения интелект победата е огромна стъпка напред в тази сфера. Разбира се, целта на подобни тестове не е да се покаже превъзходството на ИИ в игрите, а да се подобряват методите за обучение и изграждането на системи, които могат да работят в сложна виртуална среда. Главната цел на DeepMind е да създаде изкуствен интелект, който може да изпълнява всички задачи, които може и човек.

Дали битката е била неравностойна? Със сигурност, но тя ще бъде такава и когато изкуственият интелект властва над хората. Мухахаха (това съобщение не е написано от човек)

Какво смятат гийковете? Истински впечатляващо постижение, като ключовото тук наистина е развитието на споменатия по-горе метод за трениране на изкуствения интелект - обучение с утвърждение. (reinforcement learning). При него не са нужни примерни решения за даден проблем. Всеки подобен тест ни доближава до все по-развит изкуствен интелект. През последните повече от 20-30 години постоянно четем за ИИ и той сякаш винаги е точно зад ъгъла. Времето показва, че това е далеч от истината, но в същото време развитието и изучаването на тази впечатляваща технология напредва всеки ден. И вчера получихме поредното доказателство.

Дали битките обаче са били честни? Трудно е да се каже. Причината е, че през първите мачове AlphaStar е виждал цялата карта, макар не в детайли. Това със сигурност е дало възможност за по-добре предвиждане на някои ситуации. В същото време, изкуственият интелект е бил ограничен да не може да прави повече кликове в минута спрямо човешките си противници. Ако се вгледаме в играта му, AlphaStar реализира много повече ефективни действия в минута, което показва сериозното преимущество на “хладния разум”. Интересно е, че в последния рунд, победата на MaNa, картата е изцяло скрита за AlphaStar.

Независимо от всичко това, проведеният експеримент е впечатляващ и съм сигурен, че скоро ще видим следващата стъпка от плана на DeepMind. Какво ли ще е предизвикателството?

Galaxy S10 в цялата си прелест

Какво се случи? Поредната доза снимки и информация за следващия флагман на Samsung. Премиерата на Galaxy S10 (и останалите му версии) ще бъде на 20 февруари и в следващия месец ще има ежедневни новини и “течове” около флагман на корейския производител. Очакванията са за три модела, въпреки че се появи информация и за четвърти - специална юбилейна версия с 6.7-инчов екран, общо шест камери и 5G модем.

Защо е интересно? До този момент имахме повече визуализации на новите устройства, отколкото реални снимки. Сега това се променя и на тях виждаме Galaxy S10 и Galaxy S10+. Екраните и на двата модела заемат почти целия преден панел, като тук липсва миналогодишният бун (прорез), но имаме тазгодишния - дупчици. Galaxy S10 ще има една предна камера, докато по-голямото петно в горния десен ъгъл на плюс версията е знак за двойна камера. На гърба и двата телефона имат гигантски модул за тройната камера, 3.5мм жак се запазва. Липсва сензорът за пръстови отпечатъци, който се измества под екрана и очакванията са, че ще бъде ултразвуков, а не популярния в момента оптичен. Той прави 3D изображение на пръста и е по-сигурен спрямо оптичния метод, който прави 2D снимка.

От друга поредица снимки научихме, че новите флагмани ще идват и с портфейл за криптовалута.

Какво смятат гийковете? След спокойната 2018 година, Samsung има нужда да раздвижи флагманската си серия. В момента компанията прави едни от най-добрите смартфони в най-високия клас, но потребителите искат да видят нещо ново. Ако мога да съдя по снимките, няма да го получат - не и в облика на устройството. Очаквам камерата, с която и днес Samsung се справя отлично, да стане още по-добра, устройството да е по-бързо, да има още по-добър софтуер и към това да добави няколко интересни функционалности, но най-вероятно потребителите отново ще останат разочаровани от липсата на фантазия в дизайна.

Интересно, но през последните години, в които хардуерът достигна толкова високи нива, промените се свързват именно с дизайна. Вярвам, че новите Galaxy S10 ще са отлични телефони, но дали ще станат масов хит?

Huawei иска първото място

Какво се случи? Ричард Ю, изпълнителен директор на Huawei, заяви, че през следващата година китайският производител ще измести Samsung от лидерската позиция в смартфон сегмента. “Потребителите ни вярват и ни се доверяват”, добавя Ю. “Единствено политиците се опитват да окажат натиск върху нас. Дори и без пазара в САЩ ще бъдем номер едно в света”.

Защо е интересно? Миналата година Huawei изпревари Apple по доставки и се бетонира на втората позиция. Това стана възможност благодарение на рекордните 200 млн. доставени смартфона през 2018 година. Очакванията са, че компанията ще представи 5G сгъваем телефон по време на Световния мобилен конгрес, като в същото време продължава да развива флагманските си серии P и Mate. Миналата година те се отличиха с камерите си, издръжливите си батерии, изкуствен интелект и склонност за експеримент в дизайна - нещо, което се хареса на потребителите. Успехът нямаше как да бъде постигнат и без по-достъпните модели, които са популярни в Китай, а сериозна роля изигра бранда Honor.

2 40796643

Ричард Ю, изпълнителен директор на Huawei

Huawei ще има сериозни пречки по пътя си към първото място. Причината е, че притесненията за сигурността, които изразиха от САЩ и доведоха до затварянето на този пазар за Huawei, се разрастват и сред правителствата на други държави - Германия, Норвегия, Чехия, въпреки че към момента те само изразяват притеснения, но не предявяват толкова драстични мерки. Миналият месец главният финансов директор на компанията беше арестувана в Канада по искане на САЩ, а по-рано този месец служител на компанията в Полша беше задържан по подозрение в шпионаж.

Стигна се дотам, че Рен Женгфей, изпълнителен директор и основател на компанията, даде една от редките си пресконференции, в която заяви, че компанията никога не е шпионирала за китайското правителство и няма никакви намерения да го прави. В момента над 500 оператора в 170 страни по цял свят използват продукти на Huawei, както и редица агенции по сигурността.

Какво смятат гийковете? Ако тенденцията се запази, Huawei има реален шанс да се изкачи до първото място. Не вярвам това да се случи тази година, а по-скоро към края на следващата. Въпреки това политическите проблеми са голямото неизвестно в ситуацията и именно те ще определят точно какво ще се случи на пазара. Извън тях, Huawei произвежда истински качествени смартфони, които се отличават. Компанията инвестира много в развойна дейност и маркетинг и това се отплаща. Като потребител съм радостен от битката на върха, защото имаме по-голям избор и това тласка технологиите напред.

И още малко кратки интересни новини...

Благодарение на Sapphire Technology, производител на карти AMD, имаме повече детайли за Radeon VII. Картата е произведена по 7nm процес и има 3840 Stream процесора. Базовата тактова честота е 1450MHz, а клокнатата - 1800MHz. Потреблението на Radeon VII е 300W, паметта е 16GB HBM2 (нещо, което вече знаехме), а пазарната премиер е на 7 февруари. Цената е 699 долара.

Energizer ни обещава смартфон с 18 000mAh батерия. Нещо, което звучи по-скоро като батерия, която ще можем да ползваме като смартфон. Все пак не трябва да избързваме, тъй като миналата година на Световния мобилен конгрес видяхме смартфон с 16 000 mAh батерия, който така и не се появи на пазара. И аз мога така.

“Годината на прасето” е новото събитие в Overwatch, което се провежда от 24 януари до 18 февруари. И ни носи много готини скинове за някои герои.

Според последните слухове Nvidia GTX 1660 ще бъде официално представена на 15 февруари, а цената ще е под 300 долара.

Alien: Blackout е сървайвъл хорър игра за мобилни устройства с Android или iOS. Вече е налична, струва около 10 лева и е смесица между Isolation и Five Nights at Freddy’s.

Тези бляскави супергерои! Ето два сериала, които ще ни покажат по-различна гледна точка, като единият е на Netflix, а другият - на Amazon. Битката на стрийминг гигантите е впечатляваща.

Този изглежда по-забавен:

А днес се вълнувам за ето тази игра. По-шантав BioShock? Приемам с отворени обятия и портфейл!

Динамична седмица, в която превес имаха странните смартфони и изкуственият интелект. Ще видим какво ще ни подготви светът на технологиите и с какво ще впечатли гийковете през следващата седмица. Очаквайте следващия обзор във вторник.