Геймър ли си, ако играеш само на смартфона си? Както много неща в интернет, така и отговорът на този въпрос е често в една от двете крайности. Моето мнение е, че независимо от платформата, на която играеш, ти си истински геймър! Дори не е нужно да слагаме подобни етикети, но хората обичаме да формираме общности и да ги пазим ревностно. Днес обаче на фокус е друг, почти толкова труден въпрос - може ли Apple да промени мобилния гейминг? Все пак го направи за музикалната индустрия...

Apple разработва “Netflix за игри”?

Какво се случи? Според информация на Cheddar, базирана на пет анонимни източника, Apple работи по стрийминг услуга за игри. Подобно на вече познатите ни Netflix (филми) и Spotify (музика), така и евентуалната нова услуга на Apple ще има месечна такса, срещу която потребителите ще имат достъп до редица мобилни игри. От Cheddar добавят още, че компанията обмисля създаването на собствено издателско студио, а разговорите с разработчици са започнали през втората половина на 2018 година.

Защо е интересно? App Store е едно от най-важните места за разработчиците на игри и не само - според данни на Sensor Tower за третото тримесечие на 2018 година магазинът на Apple е генерирал с 93% повече приходи спрямо този на Google. Около 66% от приходите от приложения идват от Apple Store (12 млрд. долара, от които 8.5 млрд. долара са от мобилни игри), докато от Google Play са 6.2 млрд. долара, от които 5.3 млрд. са от мобилни игри.

Да пуснеш играта си в App Store обаче не е достатъчно - съдбата ѝ е пряко зависима от включването ѝ в специалния раздел с препоръчани заглавия. Той се контролира изцяло от Apple. Това е изключително ключово за платените заглавия, при които приходът от потребителите е еднократен и съответно много по-нисък. Разработчиците със сигурност биха се радвали на постоянен приток на средства от евентуална стрийминг услуга за игри.

Другият модел са т.нар. “free to play” заглавия, които са безплатни за сваляне и игра, но предлагат допълнителни покупки, често обвързани с по-бързото напредване на играча, могат да разчитат на постоянен приход. Те често са рекламирани по социалните мрежи и се опитват да наберат възможно най-много играчи, от които да имат постоянни приходи. Би било интересно евентуалното включване на подобни заглавия в стрийминг услуга.

Тук не трябва да забравяме и ситуацията, в която се намира Apple. Компанията търси допълнителни източници на приходи, като фокусът върху услугите става все по-важен. Добавянето на стрийминг услуга за мобилен гейминг в портфолиото на компанията звучи като логично решение. Очакванията са, че през 2018 година гейминг индустрията е генерира 134.9 млрд. долара приходи, като 47% от тях са от мобилни заглавия.

Какво смятат гийковете? Създаването на “Netflix за игри” е интересно начинание, което не е лишено от логика, както споменах по-горе. В същото време не е и никак лесно и основната причина е именно покупката на игра срещу покупките в игра. Докато някои от най-качествените мобилни игри са тези, за които потребителят плаща еднократно, най-популярните обаче са именно free to play заглавията. Как Apple ще убеди техните разработчици да се включат в новата услуга? Може би играчите ще получават определен пакет от покупки в играта (най-често това са виртуални пари, с които се купуват ъпгрейди, оръжия, предмети и т.н.) или специална версия на заглавието без този модел? Звучи като прекалено сложно и нерентабилно начинание, особено за най-популярните заглавия. Все пак те разчитат на пристрастяването на играчите, като някои от тях могат да инвестират хиляди долари за развитието на своя герои например. Без големите заглавия услугата на Apple няма да бъде толкова привлекателна за абонатите.

Може би в нея ще има само от платените игри? Това също е вариант, но те, от своя страна, не са особено скъпи, а и потребителите не си купуват по няколко от тях всеки месец. Това означава, че месечният абонамент трябва да бъде нисък, като дори 5-6 долара звучи като смела граница.

Целият този кръг ми напомня за огромният проблем, който в крайна сметка сложи края на Windows за смартфони - потребителите не използваха платформата, тъй като липсваха много от важните приложения. Важните приложения липсваха, тъй като не си заслужаваше разработчиците да инвестират време в платформа с толкова малко потребители. Apple трябва да се справи с това - как да осигури големите заглавия за своята услуга, за да може да набере потребители. Големите заглавия обаче имат изключително сериозни приходи, от които не биха се разделили лесно. Труден ребус, чието решение ще очаквам с интерес. Евентуално. Да не забравяме, че това е само слух.

Samsung в битка за Индия

Какво се случи? Samsung представи първите си смартфони от новата серия Galaxy M. Също така са и първите за компанията, които идват с прорез, или както го нарича корейският производител - Infinity-V екран. Името идва от V-образната форма на “врязването”. Ех, 2018 година, какви неща ни караш да описваме…

Galaxy M20 е оборудван с 6.3-инчов FHD+ екран (при Galaxy M10 екранът е 6.2 инча с HD+ резолюция), доста сериозна батерия с капацитет 5000mAh (M10 е с 3500mAh), бързо зареждане (15W), отключване чрез лице (поддържа се и от M10), както и сензор за пръстови отпечатъци на гърба и 3GB/32GB или 4GB/64GB памет. Двата телефона използват 8-ядрени процесори Exynos, като Galaxy M20 може да се похвали с по-нов модел. На гърба е двойна камера (13MP и 5MP), като помощният сензор е широкоъгълен (120 градуса), но помага и за заснемането на портретни снимки с боке ефект.

Ключовото при новите модели е цената. Версията на Galaxy M20 с 4 GB RAM и 64 GB вътрешна памет е 180 долара, докато Galaxy M10 се търгува за 110 долара.

Защо е интересно? Индийският пазар. Според данни на Counterpoint през миналата година 330 млн. телефона са доставени в Индия, като 44% от тях са смартфони. Това е вторият най-голям пазара за смартфони в света след Китай, но за разлика от него, все още е далеч от “съзряването”. Индия е сериозен фокус за всички производители, тъй като като все още предоставя възможност за растеж и все още има сериозен пазар за стандартните мобилни телефони, които наричаме “слушалки”. Скоро техните купувачи ще започнат да преминават и към смартфони.

Именно тук се включват и новите модели на Samsung, компанията, която в края на 2017 година беше водач в Индия, но година по-късно вече е на второ място с 24%. Водач е Xiaomi с 28% пазарен дял. Съвсем естествено корейският производител трябваше да реагира на агресивната цена на китайците и го направи с Galaxy M20 и Galaxy M10. Самата серия е насочена към милениалите - нещо, което няма как да се пропусне - тази дума присъства не само в заглавието, но на още няколко места в официалното прессъобщение на компанията.

Какво смятат гийковете? Завръщането на Samsung на първото място ще е изключително трудна задача, с която не съм сигурен, че ще се справи. Дълго време компанията имаше сериозно преимущество, когато пусна достъпни 4G смартфони, но конкуренцията навакса. Xiaomi се установи трайно със своите достъпни модели (Redmi), които имат и много задоволителен хардуер, но и с физическите си магазини, които до 2020 година трябва да са 5000. Новият Galaxy M10 не звучи като сериозен конкурент на Xiaomi, но Galaxy M20 има по-сериозен шанс. Със сигурност Samsung ще трябва да инвестира сериозно в маркетинг и реклама, за да привлече вниманието на по-младите, както и да прехвърли първото поколение смартфон потребители към някои от по-скъпите си модели. Битката за Индия ще е много сериозна, като в нея вече са замесени и други китайски компании.

Битката САЩ срещу Huawei

Какво се случи? САЩ повдигна сериозни криминални обвинения към Huawei, включително и кражба. Напрежението между правителството на Тръмп и китайският производител поддържаше високи нива, но вчера ситуацията ескалира, като тепърва очакваме отговора на лидера в телеком оборудването и втория най-голям доставчик на смартфони в света. Едно от най-сериозните обвинения е към Менг Ванджоу, която беше задържана в Канада в края на миналата година. Тя е главен финансов директор в компанията и дъщеря на основателя, като в момента е под домашен арест в дома си в Канада, но САЩ изисква нейното екстрадиране. Менг е обвинена в продажба на американски технологии на Иран, което е нарушение на закона. Наказанието може да е пълна забрана на достъп до технологии, произведени от Щатите. Миналата година САЩ временно наказа ZTE, друга китайска компания, за същото нещо. Това можеше да означава край за производителя, но Тръмп вдигна забраната.

Обвинителите твърдят, че през 2013 година Менг е излъгала, че Huawei се съобразява със законите на САЩ. Тогава от Reuters излизат с информация, че Huawei продава технологии на Иран чрез фиктивна компания.

Сред обвиненията е дори кражба на част от робот на T-Mobile, съзаден за тестване на смартфони.

Сред другите обвинения е кражба на технология за тестване на телефони, собственост на T-Mobile, като тук не става въпрос само за интелектуална собственост. Според обвиненията Huawei отчаяно се е нуждаела от технология, която да тества смартфоните ѝ - за да се справи с тестовете на T-Mobile, но и да изпробва телефоните, които доставя на други оператори. Годината е 2012-а и тогава Huawei беше основно доставчик на смартфони (OEM) за телекоми, които носят техния брандинг. T-Mobile разполага с Tappy, робот с механичен пръст, който може да симулира часове истинско потребление. От обвинението добавят, че служителите на Huawei, които са имали достъп до робота, постоянно са разпитвали за него, снимали са го, като дори се е стигнало до кражба на една от резервните ръце на робота. Тогава от Huawei са се разграничили от тези служители и дори провели разследване, за да ги открият и да повдгинат обвинения срещу тях, пишат от Arstechnica. Според сега повдигнатите обвинения това не е точно така и компанията не само е знаела за случващото се, но дори е имала програма за поощряване на подобни действия.

“Huawei и главните управленски кадри на компанията многократно отказват да уважат законите на САЩ и нормалните бизнес практики”, коментира ръководителят на ФБР Кристофър Рей.

Какво смятат гийковете? Ситуацията около Huawei става все по-сложна, нещо, за което говорих в края на миналата седмица. Въпреки че компанията има огромен успех в телеком оборудването, където е лидер, а през миналата година измести Apple в смартфон пазара, за да заеме твърдо на второто място, политическите проблеми могат да донесат много негативи. След първите обвинения от САЩ за евентуална опасност китайското правителство да използва компанията, за да подслушва правителствените органи, притесненията се разпространиха в Германия, Австрия и Япония. В същото време Huawei продължи да настоява, че няма връзка с правителството и компанията се ползва с доверието на стотици оператори и правителствени органи по целия свят.

Снощните обвинения обаче засилват политическия натиск и за компанията ще е трудно да се измъкне незасегната от тях. Интересно е, че те се случват точно преди новите търговски преговори между Тръмп и Си Дзинпин. Темата “Huawei” със сигурност ще бъде част от тези преговори, като е интересно точно как ще бъде използвана.

В същото време Huawei може да загуби позиции в телеком сегмента, въпреки че компанията е важна с опита и технологиите си за изграждането на 5G мрежата. Може би именно това е и друго голямо притеснение на САЩ - 5G ще е технологията, която ще свърже всичките ни умни устройства, включително домовете, а някой ден - и умните ни коли. Това е огромен бизнес.

Еерере

Успехът на Huawei на трудния китайски пазар е сред доказателства за успеха на компанията в този сегмент.

Истината е, че тук е трудно да се вземе позиция, тъй като вече говорим за политически битки. Единственото, което можем да направим, е да проследим какво точно ще се случи и как ще се отрази на потребителите.

И още малко кратки интересни новини...

Защо Apple не произвежда iPhone и Mac в САЩ? Отговорът идва от изключително интересен материал в New York Times. “Когато Apple започна да произвежда компютъра си за 3000 долара [Mac Pro] в Остин, Тексас, изпитваше сериозни затруднения да открие достатъчно винтчета… В Китай компанията разчиташе на фабрики, които могат да произведат огромни количества винтчета за кратък срок. В Тексас, за който се твърди, че всичко е по-голямо, явно доставчиците на винтчета не са”, пишат от изданието. След месеци на забавяне, Apple внася нужните количества от Китай. Това е само примерът.

Как OPPO ще крие дупката в дисплея? Като сложи част от иконките в горния край на екрана и всъщност селфи камерата е част от прекия път към приложението за снимане. С какви неща трябва да се справят производителите! А ако може да насочаст малко повече внимание към батериите?

5555

Ето така се крие дупка е екран.

Тазгодишното издание на Google I/O, конференцията за разрабочици, организирана от компанията, ще се проведе между 7 и 9 май. Миналата година беше изключително интересно събитие, на което видяхме Duplex, като тази очакваме надграждането му.

В изненадващ ход магазинът за игри на Epic отмъкна Metro Exodus от Steam. Това се случва след дълъг период, в който Steam предлагаше предварителни продажби на дългоочакваното заглавие. Всеки, който е направил поръчка, ще получи парите си обратно.

Google Assistant ще може да сканира лицето ни, за да предлага персонализирани команди? Функцията се нарича Face Match и в момента е в бета, но няма информация кога можем да я очакваме. Чрез нея само собственикът на устройството (или друг записан профил) ще има достъп до чувствителна и лична информация.

Разбира се, че Пичът от "Големият Лебовски" не се завръща, а е само част от реклама. И то не особено забавна...

Най-амбициозната китайска фантастика с нов трейлър. Всъщност не изглежда прекалено зле, макар и да има прекалено много “епични” моменти. Когато Слънцето умира, Земята трябва да бъде спасена. Това става чрез стотици мощни двигатели, които ще я изместят до следващата най-близка звезда - Проксима Кентавър. За да бъде възможно това сериозно логистично начинание, трябва да използваме гравитационното привличане на Юпитер. Това не е лесна задача.

„Агентите на ЩИТ“ се готви за шести сезон и за завръщането на агент Колсън. Или поне това ни показва първият трейлър.

Нямам търпение за "Отмъстителите: Краят на играта". Дали Железният човек и Капитан Америка ще се жертват, за да спасят всички останали? Така мисля.