Признавам, че от много време не е имало толкова голямо разнообразие на Световния мобилен конгрес (MWC) в Барселона. По традиция от него тръгват големите тенденции в света на мобилните комуникации и устройства за години напред, а на това издание със сигурност големият фокус е върху сгъваеми телефони и 5G. Някъде между тези обещания за бъдещето производителите показаха и моделите, които реално ще купуваме тази година и не мога да не отбележа, че има интересни решения. Много от тях са спорни и не вярвам да са този хит, на който някои компании се надяват, но все пак… Това са най-трудните ситуации за коментар, защото от една страна всяко по-различно нещо, в което са вложени усилия и големи инвестиции, за да бъде отличаващо и ново, е вълнуващо и технологичният гийк в мен подскача и се радва, но от друга - няма как да не запазя скептичен поглед, задължителен за човек, който пише за технологии.

Годината на странните смартфони, а е едва краят на февруари. Какво ли ни очаква през следващите месеци?

Все още си спомням Мобилния конгрес в Барселона преди точно три години, когато LG показа своя модулен флагман G5. Докато течеше конференцията и малко преди да отида до местата за тест, завърших текста си с опасенията, че това е много интересно решение, но не вярвам да е хит сред потребителите и това го прави рисков. Причината е, че флагманът е масов модел, който трябва да е добър във всичко и най-малкото неудобство може да отблъсне човек към конкурент. Тогава един от читателите коментира, че трябва да съм по-ентусиазиран от новото, иначе не съм в правилния бизнес. Като всеки гийк обичам и се вълнувам от новото, но това не означава, че трябва да го приемаме за чиста монета. Именно така искам да погледнем заедно към това, което видяхме в Барселона и ще се радвам да го обсъдим заедно в коментарите.

Lg G5 6169

Колко от вас си купиха този смартфон?

Първо, лек поглед в бъдещето - сгъваеми телефони и 5G. Докато вече споделих мнение за първите (моделите на Huawei и Samsung), мрежите от ново поколение са това, което промени не просто потребителските ни навици, но и цели индустрии. Именно това е и причината в последните години да се говори толкова много за 5G, а сега всеки да се надпреварва да пусне и устройства, готови да свържат потребителите към този стандарт. Истината е, че 5G е скъпа инвестиция за всеки един оператор, но наличието ѝ ще е ключово за много сектори и очакванията са за бързо развитие.

Според Тери Халворсен, ръководител в Samsung, индустрията трябва да обясни на потребителите точно какво е това и какви са плюсовете от новото поколение връзка. От GSMA, организацията на мобилните оператори, изчисляват, че пускането на 5G в Европа е струва около 500 млрд. евро. Проучване на PwC показва, че едва 30% от американците са готови да плащат допълнително, за да използват 5G, пишат от CNN. Именно това е пропастта в момента, която постепенно ще се запълва и тази година ще е ключова за това.

5G е в основите на самоуправляващите се автомобили, Интернет на нещата, изкуствения интелект, подобряване на производствените процеси и дори в някои ситуации намаляване на ролята на хардуера за сметка на софтуера - облачни услуги, стрийминг, гейминг и т.н. Мрежата от ново поколение не просто ще има по-бърза скорост (100 пъти по-бърза спрямо 4G), която ще позволи стрийминг на 8K видео, но предоставя широколентов достъп и така да бъдат свързани повече устройства по едно и също време.

Ех, 5G, как ще промениш света и нямаме търпение за това, но все още сме едва на прага на този нов вид комуникация и технологии. Въпреки това на Мобилния конгрес видяхме смартфони, готови за новата мрежа. Сред тях са Huawei Mate X, Samsung Galaxy Fold, Samsung Galaxy S10 5G, Xiaomi Mi MIX 3, LG V50 ThinQ и ZTE Axon 10 Pro 5G. Производителите на смартфони искат да навлязат ударно в този сегмент, с което да спечелят интереса на потребителите, но и да се отбележат на картата като “готови”.

В същото време всеки производител се опита да разграничи “по-традиционните” си модели с по нещо различно.

Sony наблегна на видеото и представи Xperia 1 - наистина, ама наистина висок смартфон със съотношение на страните 21:9. Ако разчитам само на името, явно компанията иска да направи лек рестарт на флагманската си линия и истината е, че Xperia 1 се различава от Xperia XZ3. И от всички останали смартфони, като носи духа на друга джаджа - дистанционно за телевизор. Последното е в кръга на шегата, защото ситуацията става много сериозна, когато погледнем екрана - първият 4K HDR OLED панел в смартфон с размер 6.5 инча.

Xperia 1 Vs S10 3

Снимка: PhoneArena

Xperia 1 си има рамка и не следва манията за прорези, дупки, втори екрани и т.н., а просто иска да представи най-доброто устройство за гледане на видео съдържание и четене. Много от нещата онлайн са именно под една или друга форма именно такива. Според Sony екранът е удобен и за мутитаскинг и гейминг (компанията е в преговори за специални версии на Fortnite и Asphalt Racing). Проблемът е, че видеата в YouTube са малко по-различно съотношение, но не можем да бъдем прекалено взискателни, нали?

Xperia 1 има сериозен хардуер, като сензорът за пръстовите отпечатъци е преместен на страничния панел в бутона за включване. Щеше да е сериозно приключение, ако беше под основната камера. Тя е тройна, като има ултраширок и телефото сензор, а всеки от тях е 12MP. Тя владее още нещо интересно - автофокус върху очи, познат ни от фотоапаратите на компанията. Процесорът е Snapdragon 855, има 6 GB RAM и 128 GB памет.

Ще бъде ли съотношението 21:9 удобно за работа и дали ще се разбира добре с приложенията, дело на други компании?

Големият въпрос е дали подобни високи телефони са бъдещето? От Sony са добавли достатъчно софтуерни функции, които да направят работата с една ръка по-удобна, но това със сигурност е модел, който не е за всеки джоб. Имам огромни съмнения, че това съотношение ще добие популярност извън тази марка, но все пак е интересна алтернатива за някои потребители. Компанията представи и два по-достъпни модела с по-нисък хардуер, но отново с екран 21:9.

LG изненада с два модела - традиционния флагман G8 и V50, който е и 5G модел. G8 не прави сериозен скок спрямо предшественика си, но има решение за един от големите проблеми на всеки потребител, с който съм сигурен, че се е сблъсквал всеки един от вас - как да отключа телефона и да сменя песен, докато мия съдовете? Познах, нали, не съм само аз!

G8 го прави чрез втората си предна камера, която нарича Z-camera. Тя добавя не просто контрол чрез жестове и движение, но може да сканира и… вените в ръката ни и така да отключваме телефона. Функцията се нарича Hand ID и използва инфрачервен сигнал, за да разчете картата на вените в ръката, тъй като хемоглобинът абсорбира IR сигнал. Според LG това е много сигурен начин за защита на устройството, според мен е и една идея стряскащ, но пък като се сетя как мога да управлявам телефона само чрез жестове…

Функцията се казва Air Motion и звучи страхотно на хартия, но в реалния живот изглежда по-тромаво. Причината е, че ръката трябва да е на определено разстояние и позиция, за да бъде засечена, което също отнема време, а след това да се изтегли малко назад, за да започне контролът.

Lg G8 Thinq 39

Странно... Снимка: Cnet

Той, от своя страна, изглежда много готино и си има чудна анимация, но процесът преди това е спорният и това, което прави най-отличаващата функция на G8 по-скоро интересна от рекламна и маркетингова гледна точка.

LG обаче е добавила още нещо - технологията Crystal Sound OLED, позната от телевизорите на компанията. Тя превръща целия екран в говорител и това ще помогне в разговорите в шумна среда. Иначе смартфонът разполага с подобаващ хардуер - OLED панел, процесор Snapdragon 855, двойна камера с Night View режим и видео с боке ефект, 6 GB RAM и 128 GB вътрешна памет.

И Samsung Galaxy S3 имаше контрол чрез жестове. Не беше особено успешен.

Проблемът е, че LG изпитва все по-сериозни затруднения на смартфон пазара, а компанията продължава да пуска често флагмани, които не изпъкват пред конкуренцията и дори изостават в някои елементи. Управлението чрез жестове е добра и полезна идея, но условията за работа с него елиминират положителните страни, особено когато потребителят може да се насочи към друг флагман, който прави базовите и нужни неща по-добре.

LG обаче не остана по-назад от другите тенденции с V50 ThinQ, макар и да има собствен прочит. Телефонът е 5G (има светещ надпис, който не позволява на никой да го забрави) и ако имаме малко по-голямо въображение, можем да си го представим като “сгъващ се” благодарение на аксесоар, който добавя втори екран. Нарича се Dual Screen и добавя още 6.2 инча работно пространство. Наподобява кейс и получава енергия от V50. Това вече звучи интересно.

Хубавото е, че така наистина имаме възможност за още пространство, което да се използва като клавиатура, за напълно отворено второ приложение или за контроли в игра, като не добавя прекалено много към размера на телефона. В същото време можем да показваме отзи екран на човека срещу нас и така да споделяме бързо снимки или видео или да се види във снимката, която ще направим.

В същото време остава въпросът за съвместимост с приложения на трети страни, колко точно от батерията използва (4000mAh за два екрана и 5G?), каква ще е цената и дали качеството е достатъчно добро, за да не се прави разлика спрямо основния екран. Също така има голямо разстояние между двата, така че няма как да предават обща картина.

LG V50 ThinQ има 6.4-инчов OLED екран (3120x1440 пиксела), процесор Snapdragon 855, 6 GB RAM и 128 GB памет. Двойна предна и тройна основна камера и дори 3.5мм жак.

Nokia възроди бранда PureView и го направи с модел с цели пет камери на гърба му. ПЕТ! Ако преди месеци, когато се появиха първите слухове и визуализации, това звучеше като шега, на Световния мобилен конгрес Nokia 9 PureView се появи в пълния си блясък и набор от камери. Може би някой ще си каже, че това дава много различни възможности за улавяне на сцена, както правят производителите с три (широкоъгълна, телефото и т.н.)?

Не, всяка една от петте камери е 12MP с бленда f/1.8, като три от камерите са RGB, а две - монохромни. Когато се прави снимката, всяка една от тях улавя кадър с различна експозиция, които после се събират в едно. Теорията е, че така се постигат изцяло нови за сегмента резултати откъм детайли и цветове. За да се постигне това, HMD, компанията зад бранда Nokia, работи в партньорство с Light, създателите на L16, фотоапарат с 16 камери. Nokia 9 PureView трябва да е лесна игра за тях, като обработката е поверена на отделен процесор Lux Capacitor, тъй като Snapdragon 845 няма как да се справи с подобна технология.

Резултатът всъщност са много интересни снимки, които запазват детайли както в тъмните, така и светлите части и като цяло имат. Времето, което е необходимо за сглобяване на кадъра, в момента е прекалено голямо и може да достигне 10 секунди. В готовата снимка може да се контролира боке ефектът, който може свободно да се мести благодарение на цялата уловена информация (1200 слоя информация, за да съм точен).

Не очаквах, но всъщност това е един от телефоните, които най-много бих искал да разгледам, когато имам възможност. Снимките изглеждат интересни и различни като усещане от това, което получаваме от другите модели на пазара. С това не казвам, че задължително са по-добри, но са различни. Цената на Nokia 9 PureView е 700 долара, като останалият хардуер е традиционен - 5.99-инчов 2K OLED екран, 6 GB RAM, 128 GB вътрешна памет и миналогодишния топ процесор на Qualcomm.

И все пак тези камери….

03 Nokia 9

Снимка: Cnet

Energizer влезе в новините с батерия със смартфон… ъъъ, смартфон с огромна батерия - 18 000mAh! Power Max P18K Pop, което е име, по-достойно за външна батерия, отколкото за смартфон, е с дебелина 18мм (близо три нормални телефона), но пък може да възпроизвежда видео в продължение на 200 часа. Ако въобще го видим в работещ вариант, тъй като Avenir Telecom, компанията, която използва бранда, има навика да пропуска пазарните премиери.

Energizer Unit Vsavov19

Снимка: The Verge

Пълното зареждане на батерията отнема 8 часа! Дали бих си взел подобен смартфон? Със сигурност не, но пък има изскачаща предна камера, тройна основна камера и FM радио, с което се опитва да промени решението ми. Някои потребители, които обичат природата и да прекарват дни в нея, със сигурност биха поне погледнали това устройство.

D0 F8B Hi Ww Aade Oe

Хибридният зум на Oppo

Oppo също имаше силно участие на MWC 2019, макар и да наблегна върху концепциите. Освен 5G смартфон и огъващ се модел, който е одрал кожата на Huawei Mate X (дори не мога да проумея как е станало това), но има по-лошо изпълнение на точката на огъване на екрана, китайският производител обяви и 10x оптична система за мобилни устройства. Към момента тя се намира в прототип, но вероятно ще я видим в завършен модел още тази година.

Това са по-различните модели от Барселона, които ще имаме възможност да си купим. Има ли впечатлени?