Вторник ни донесе не само разнообразни (това може да се очаква), но и истински изненадващи новини. Като тук не говоря само за класацията, която потребителите чакахме от толкова много време - най-накрая професионалистите от DxOMark, които тестват фотоапарати, обективи и камерите на смартфони, ни разкриха кои са моделите с най-добра селфи камера! За момент се сетих за “Адвокат на дявола”, но не знам защо. Шегата настрана, време е за това, което се случи в технологичния свят през последните 24 часа и защо е важно за нас.

Най-добрата селфи камера

Какво се случи? DxOMark е може би най-престижният сайт, когато говорим за оценка на качеството на камерите в смартфоните, но до този момент той се фокусираше само върху тези, разположени на гърба на телефоните - т.нар. основни. От вчера сайтът уведоми посетителите, че е готов протокол за тест, с който ще оценява и селфи камерите. “DxOMark Selfie е базиран на същите процедури и методи, които използваме и при DxOMark Mobile, но с някои важни промени, които отразяват начина, по който използваме предните камери на смартфоните си”, пишат от сайта. Оценките са базирани на елементи като тоналност на кожата и точно пресъздаване на цвета, острота на изображението, контраст, експозиция и други.

Защо е интересно? Буквално за няколко години предните камери се оформиха като изключително важен елемент при покупката на смартфон. Дотолкова, че производителите започнаха да използват именно селфи камерата като сериозно оръжие в битката за клиента. Някои заложиха на повече MP, други на втори сензор, появиха се и светкавици.

Експертите анализират над 1500 снимки и два часа видео от всяко устройство, търсейки не само най-доброто техническо изпълнение, но и най-приятното за окото. Ключово е, че ако софтуерът прилага прекалено агресивно разкрасяване, което нарушава естествения облик на лицето, DxOMark отнемат точки.

В момента Pixel 3 и Galaxy Note 9 са водачите в новата класация, като експертите са харесват камерите им по различни причини. “Докато Google се концентира върху текстурата и детайлите, но се примирява с малко шум, инженерите на Samsung са избрали снимка, изчистена от шум, но с жертва на някои детайли”, пишат от сайта. Топ пет се допълва от Xiaomi Mi MIX 3, iPhone XS Max и Galaxy S9+.

Какво смятат гийковете? Думата на DxOMark има все по-голямо значение в смартфон сегмента, тъй като камерите станаха едни от най-важните елементи при избор на нов телефон. Това е страхотно, защото показва пътят, който измина останалия хардуер, за да достигне нивото, при което вече не е от толкова определящо значение.

Все пак е важно да разглеждаме детайлите в резултатите на DxOMark, за да научим как се представя камерата на смартфона в ситуациите, които ни интересуват. Можеш да разгледаш точно защо споменатите по-горе телефони са водачи при предните камери, но преди това - време е за селфи!

След като останахме без 3.5мм жак, дали не е време да забравим и за USB порта?

Първите смартфони без бутони и портове?

Какво се случи? На 24 януари китайският производител Vivo ще представи новия си модел Apex 2019, за който се твърди, че не просто няма да има прорез или дупка в дисплея, но няма да има и портове (гримаса на съмнение). И ако в този момент се чудиш дали това звучи повече като нещо впечатляващо или като нещо доста неудобно, Meizu, друг китайски производител, ще представи модел, за който твърди, че ще е първият “без дупки”. Големият въпрос е дали компанията използва леко подвеждаща кампания и има предвид екран без прорез или дупчица, нещо, което очевидно виждахме редовно до миналата година, или следва пътя на Vivo с модел без USB порт?

Защо е интересно? Няколко дни преди премиерата на Apex 2019, който е по-скоро концептуален модел, от Vivo направиха интересна рекламна кампания. В нея случайни минувачи имаха възможност да докоснат телефона, без да го поглеждат. Най-честото описание беше “метален сапун”, което е ясен знак за плавните извивки и липсата на каквито и да е изпъкнали елементи, без портове, бутони и всичко останало, което може да наруши тази пълна симетрия. Въпреки че имаме по-малко информация за модела на Meizu, очакванията са, че той ще следва същата линия. Въпросът е дали двете компании тълкуват това по един и същ начин, защото предишния модел Vivo Apex ни показа технология с изкачаща селфи камера, която може да се използва при наследника му, но какво ли ще бъде решението на Meizu?

Какво смятат гийковете? Има прекалено много неизяснени въпроси, основният от които е дали наистина сме готови да жертваме някои удобства, за да имаме телефон, който на пипане напомня “метален сапун”? Евентуалната много спорна липсата на USB порт означава само безжично зареждане, което все още е по-бавно, и носене на доста по-голямо зарядно. Все пак не трябва да забравяме и преноса на данни, защото шансът да се използва само облакът е малък, така че тук по-скоро вярвам, че ще има порт зад капаче и сме свидетели на малко пресилена кампания. Ех, спомен за отминали време (или поне така съм вярвал).

Селфи камерата с моторче, което я изважда при нужда от горния профил (Vivo Apex) е механичен елемент, който може да се развали по-лесно, а е и допълнителен процес при работа. Липсата на бутони може да означава странични рамки, които реагират при натиск - не особено успешни при HTC U12 Plus. Всичко това са решения за несъществуващи проблеми, което означава и допълнително усложняване на работата с устройството. Красиво, но не особено практично.

Проблем с клавиатурата на MacBook Air 2018?

Какво се случи? С представянето на третото поколение на т.нар. Butterfly клавиатура (суичовете напомнят крила, от което идва и името), с което Apple добави тънка мембрана, която предпазва навлизането на прах и малки частици под бутоните, проблемите с клавиатурата на MacBook трябваше да са решени. Те се изразяваха най-често в повтаряне на натиснати еднократно букви и заяли бутони, което беше страничен резултат от Butterfly суичовете, чиято работа можеше да е нарушена дори от попадането на повече прах под тях.

Изглеждаше, че всико е решено и спокойно, но това се промени преди около седмица, когато Laptopmag съобщиха за нов проблем. Първоизточникът е тема в Reddit от преди три месеца, в която някои потребители споделят досаден проблем със спейс - понякога еднократно натискане реагира сякаш е двойно. Подобни сигнали има и в Twitter, като по-притеснителното е, че някои потребители е трябвало да сменят лаптопа си няколко пъти, докато не получат правилно функционираща бройка. Въпреки това не изглежда това да е масово проявление.

Защо е интересно? Темата може би нямаше да стане толкова популярна, ако Лу, водещият на канала Unbox Therapy, не беше съобщил за подобен проблем, който обаче обхваща бутона “Е”. Видеото се казва “Имам лоши новини” и в него Лу показва странното поведение на бутона, който понякога отчита две натискания, а понякога въобще не отчита, че е бил използван. Водещият се е допитал до Twitter, където други потребители са споделили подобен проблем. Към момента липсва официално изявление от Apple.

Какво смятат гийковете? Unbox Therapy е канал, който често търси сензацията, особено когато говорим за Apple и преследването на нов “gate”. Не трябва да забравяме, че именно той беше в основата на #BendGate, когато натрупа сериозна популярност. Също трябва да отчетем, че “безброй потребители”, които съобщават за тази неродност, звучи преувеличено. Истината обаче е, че говорим за проблем, който трябваше да бъде разрешен веднъж завинаги, особено когато имаме предвид и двете съдебни дела срещу Apple при предишната подобна ситуация. Това гарантираше по-сериозна намеса от страна на компанията, която дълги години изпъкваше не само чрез отличните си продукти чисто от функционална гледна точка, но и чрез високото производствено качество. Именно това е сред най-честите коментари, когато потребителите споделят за даден проблем, свързан с продукт на Apple. Далеч съм от мисълта, че подобно нещо не се случва с други компании или че това са масови проблеми, но в случая с Apple това се гледа с още по-приближена лупа. Както всъщност трябва да бъде с всеки един продукт, независимо от производителя.

Постиженията на “Черната пантера” и “Рома”

Какво се случи? Академията на филмовите изкуства и науки обяви номинациите за “Оскар”, най-престижните награди в сферата на киното. Съвсем разбираемо това е важен момент за всеки гийк, а тази година сякаш носи допълнителен заряд… поне за мен, като почитател на масовото кино и продукциите, базирани на комикси.

Защо е интересно? “Черната пантера” (Black Panther) е първият филм за супергерои, който получава номинация в категория “Най-добър филм”. Момент, който се очакваше за първи път около премиерата на “Черният рицар” на Кристофър Нолан. През последните години наградите стават все по-отворени към нетипичните за “Оскар” филми и през 2014 година “Гравитация” на Алфонсо Куарон също получи номинация в тази категория, а през 2015 година подобна съдба имаше и “Лудият Макс”, а “Формата на водата” показа, че всичко е възможно.

В същото време Netflix има защо да празнува - “Рома” на Куарон също ще се бори за “Най-добър филм”, но и в още 9 други категории. Голяма част от филмите, продуцирани от Netflix може и да са далеч от високото качество, но очевидно новият проект на Куарон е големият хит на гиганта в стрийминг услугите. “Фаворитката” е другият филм, който има 10 номинации за “Оскар”. “Роди се звезда” и “Вице” са с по осем номинации, “Черната пантера”, “Черен в клана” имат по шест, а “Бохемска рапсодия” и “Зелената книга” - по пет. Всеки от тях ще се бори за “Най-добър филм”. Тук е пълният списък с номинирани.

Какво смятат гийковете? През годините е имало много филми, които са заслужавали не просто да се борят за номинация в категория “Най-добър филм”, но дори и да я спечелят. Разбира се, “Терминатор 2” трудно можеше да пребори “Мълчанието на агнетата”, но поне можеше да има номинация… Презумпцията беше, че популярните и касови филми нямат място в тази категория, тъй като са далеч от качествата на останалите претенденти. В голяма част от случаите това наистина е така, но винаги е имало и изключения. Такава е ситуацията и с “Черната пантера”, филм, който и до днес получава смесени ревюта и мнения, но съвсем ясно доказва, че не е просто поредната екранизация за супергерои. Лентата не е фокусирана само върху битки и доблестни прояви, но обръща внимание на въпроси, които вълнуват обществото днес, въпроси, свързани с раса, предразсъдъци и докато някои филми се обръщат към миналото, за да ги засегнат, “Черната пантера” го прави в актуална среда.

Далеч съм от мисълта, че “Черната пантера” е най-стойностният филм или пък дори, че е отличен филм, но е качествена смесица между популярното забавление и киното, което задава въпроси към публиката, макар и да сме ги чували и друг път. Не е задължително да спечели “Оскар” (което е малко вероятно), но в година на по-слаби продукции (лично мнение), това е филмът, който направи по-голямата крачка.

Ясно е, че "Терминатор 2" трудно щеше да се пребори с "Мълчанието на агнетата", но е филм, който заслужаваше номинацията.

И някои кратки интересни новини...

Asus пусна нова UEFI BIOS версия за дънната платка ROG Maximus XI Hero (какво име само!), като това ѝ позволява поддръжка на до 128 GB RAM DDR4.

Samsung 970 Evo Plus е новото SSD на корейския производител, което предлага скорост на четене до 3500MB/s и на писане - до 3300MB/s, което го прави една идея по-бързо от наличните модели 970 Evo и 970 Evo Pro. Също така цената е доста конкурентна и 250 GB струва 89 долара.

Въпреки че информацията все още не е потвърдена, през февруари очаквамеNvidia GTX 1660 Ti, която ще бъде с около 19% по-бърза спрямо GTX 1060. Новата карта не поддъра технологията ray-tracing, но е базирана на архитектурата Turing.

Honor представи View 20 на официална премиера в Европа. Моделът вече се появи на CES 2018, като се отличи с липсата на прорез в екрана, но с малка дупчица за предната камера. Друг интересен момент е двойната основна камера, като единият сензор е 48MP.Цената на смартфона за Европа е 569 евро.

Resident Evil 2 Remake е една от най-добрите игри в поредицата и получава бляскави ревюта (поглеждам към картата си и знам, че скоро няма да я играя. Тъга..).

И за финал на днешния обзор - ето как изглежда Windows 10 ARM64 на Nokia Lumia 950 XL.

Гийкско, нали!