След точно месец ще се проведе Световния мобилен конгрес в Барселона. В рамките на няколко дни производителите на смартфони ще представят новите си модели, а по стара традиция ние ще се правим на изненадани, тъй като информационните “течове” ще са разкрили абсолютно всичко. Мога да се похваля, че съм се усъвършенствал в това. Последните дни обаче донесоха истински изненади. И не само това.

И Xiaomi си има сгъващ се смартфон

Какво се случи? Няма как, това ще е голямото нещо на тази година, когато говорим за най-популярната технологична джаджа - смартфона. След години на усъвършенстване на смартфона, дойде време за сериозна промяна във формафактора, която да даде възможност потребителят да има едновременно по-голям екран, но и компактен размер - сгъващи се телефони. Вчера Лин Бин, съосновател и президент на китайския производител Xiaomi, публикува едноминутно видео с първия сгъваем прототип на компанията.

Ето го и него:

Защо е интересно? Основната причина е, че още един производител ни показа, че е напред в разработката на такъв смартфон. След като Samsung показа съвсем бегло своя прототип, вече видяхме опита на малката компания Royole, а включването на Lenovo и Huawei е сигурно, можем да сме спокойни, че тази технология ще продължи да се развива. Разбира се, не можем да очакваме чудеса още в първата ѝ година, но може би някой ден…

По-мъничката причина е, че… моделът на Xiaomi всъщност изглежда най-приятно от всичко, което сме виждали до момента. Компанията не разкрива детайли, но устройството изглежда по-тънко, работи относително плавно (специална версия на потребителския интерфейс MIUI) и самото сгъване е много интуитивно. Пък и не трябва да отнемаме от гордостта на Лин, който пише, че това е “първият в света смартфон с двойно сгъване”. Ех, малките радости в този живот…

По-късно говорител на компанията заяви, че все още се преценява дали това ще се разработва като масов модел - нещо, което зависи и от реакциите на потребителите.

Xiaomi си изгради имидж на компания, която слуша потребителите затова е интересно и какво ще направи с този модел.

Какво смятат гийковете? Моделът на Xiaomi изглежда и най-плавен като работа, а двойното сгъване на екрана всъщност носи по-приятни за окото резултати. В същото време не трябва да забравяме, че това е още един механизъм, който може да се счупи. През последният месец няколко пъти споделях мнението си за тези устройства, като за момента оставам силно скептичен с надежда, че развитието им в някакъв момент ще ни донесе истински удобна джаджа, която ще решава проблеми. Просто трябва да се замислим точно колко нужни са в момента таблетите и дали реално жертвата на качеството, ще ни донесе достатъчно други позитиви. Вярвам, че това няма да стане в близкото бъдеще, но истински се надявам за развитието на технологията - просто ще измине много време, докато получим същото високо потребителско изживяване, което имаме днес с нормалните смартфони.

Най-накрая - смартфон без порт за зареждане!

Какво се случи? Сякаш беше вчера (беше), когато си говорихме за обещанието на китайския производител Meizu да ни впечатли с първия в света смартфон без портове, бутони и каквата и да е друга неравност или отвор, които да нарушават облика на устройството. Е, Meizu Zero е факт.

Защо е интересно? Не виждаме всеки ден такъв смартфони, нали? Zero не просто няма прорез или дупчица в дисплея си, той няма USB порт, слотове за SIM карта и карта памет, решетка за говорител, бутони. Е, снимките ни показват много малки дупчици за микрофоните, но ще си затворя очите за тях.

Zero е оборудван с 5.99-инчов AMOLED екран, който чрез технологията mSound 2.0 на компанията, изпълнява ролята на говорител, а под него е вграден и сензорът за пръстови отпечатъци. Зареждането е само безжично, но пък е най-бързото на пазара днес - 18W. Бутоните са заменени от “виртуални странични бутони” и натискания по страничните рамки заместват физическите бутони за включване и изключване и контрол на звука. Очакванията са за много високо тактилно усещане, като ми се струва, че по-скоро натискът се засича от екрана (подобно на Sony XZ3), а не от самата рамка (HTC U12+). Преносът на данни става чрез технологията Wireless USB, за която компанията твърди, че “надхвърля границите на скорост на прехвърляне”. Телефонът работи с вградена eSIM, технология, която се поддържа в малко страни по света, като устройството ще е налично само за китайския пазар.

Meizu Zero Render 2

Страхотно, долният профил е абсолютно чист - винаги съм си мечтал за това!

Какво смятат гийковете? Продължавам да смятам, че се търсят решения за несъществуващи проблеми. Решения, които обаче правят употребата на смартфона ненужно сложна. Винаги трябва да носим поставката за безжично зареждане, не можем да включим телефона към компютър, ако искаме да си поиграем със софтуера и да сложим нов ROM например, не можем да разчитаме на физическите бутони, не можем просто да сменим SIM картата… Ако сгъващите се смартфони някой ден ще ни донесат нови и интересни устройства, Zero по-скоро е продукт с идеята да бъде различен, независимо дали това носи плюсове. Да, интересно е да се похвалиш и покажеш на приятелите си, че телефонът ти няма нито един порт, но за тях ще е още по-забавно, когато си забравил поставката и не можеш да го заредиш.

Facebook срещу групите и страниците, които разпространяват невярна информация

Какво се случи? Facebook обяви, че си запазва правото да премахва съществуващи страници и групи, които, макар и да не са нарушили правата на социалната мрежа, са свързани със страници или групи, които са го направили. Преди промяната страницата или групата трябваше да са по-нови от свалените им предшественици. Създаването на мрежа от анонимни страници е един от най-лесните начини за разпространение на невярна информация или пропаганда в социалната мрежа и това е причината Facebook да въвежда тази промяна. Именно тази тактика беше използвана от руските тролове по време на президентската кампания в САЩ през 2016 година.

Защо е интересно? Тази промяна ще помогне на социалната мрежа не само в борбата с неверните (fake) новини, но също така с езика на омраза, нарушаване на авторски права, спам, примамливи clickbait заглавия и т.н, пишат от The Verge. Facebook добавя и нов раздел в администрацията на страници и групи, наречен Page Quality (качество на страницата). Така администраторите ще имат лесен начин да се информират дали пускат съдържание, което нарушава правилата на социалната мрежа. В новия раздел ще разбират и ако дадено съдържание е било маркирано като “Невярно” от потребителите.

Facebook с нова важна стъпка в борбата с неверните новини и езика на омраза. Предстоят още много такива.

Какво смятат гийковете? Промяната е важна стъпка в борбата с пропагандата. До този момент възможността тя просто да продължи в някоя от другите страници от мрежа, правеше битката много по-трудна - отрязваш едната глава на чудовището, но се оказва, че зад нея се крият още три. В същото време добавянето на Page Quаlity ще намали не само объркването на администраторите, ако нещо се случи със страницата, но ще им помогне да поддържат по-високо качество.

Тази промяна е само част от действията на Facebook през последните две години, чрез които социалната мрежа се опитва да ограничи разпространението на неверни новини и опитите за налагане на дезинформираност чрез вирусен (viral) ефект. Ефект, на който Facebook разчиташе, за да задържа вниманието на потребителите по-дълго време. Съвсем естествено това доведе до злоупотребите с него от страна на недоброжелатели. И ако затягането на правилата за рекламиране беше крачка към решаването на един проблем, новата промяна ще се бори с тези страници, които не разчитат на реклами, за да достигат до потребителите. Дори и новите правила да звучат като прекалено строго вмешателство, вярвам, че те са нужни, но само част от цялата промяна, през която Facebook трябва да премине.

Samsung с нов 4K OLED панел за лаптопи

Какво се случи? Samsung обяви нов 4K OLED екран за лаптопи, което означава, че още тази година можем да видим модели с тази технология, но вече в по-голям размер - 15.6 инча.

“15.6-инчовият OLED екран на Samsung е оптимизиран за портативни IT устройства, като предлага впечатляващ HDR, отлично пресъздаване на цветовете и висока видимост на открито”, коментират от компанията. Яркостта на новия екран е от 0.0005 до 600 нита, а спектърът от 34 млн. цвята е почти два пъти този на подобни LCD екрани, а от Samsung добавят, че новият екран има близо 200 пъти по-тъмно черно и два пъти по-ярко бяло спрямо тях.

Защо това е интересно? Навлизането на OLED технологията в лаптопите върви с изключително бавни темпове, особено сравнено със смартфоните. Освен това малкото модели, които все пак залагат на OLED екран, обикновено са 13 инча и във Full HD резолюция. С новият панел на Samsung можем да очакваме раздвижване.

Какво смятат гийковете? OLED технологията е по-скъпа, което я прави и по-ограничена. Все пак тя има по-добър контраст, цветова гама и много по-наситено черно, макар и да има някои добре известни проблеми, сред които т.нар. burn-in (елемент от картината, който остава постоянно. Например лого на телевизия). Наличието на по-големи OLED 4K екрани е добра новина за някои потребители, но имам известни съмнения, че навлизането ще е масово и основната причина си остава по-скъпата цена на тази панели. А и 4K резолюцията, макар и да звуча старомодно, все още е трудна за защита спрямо Full HD.

Amazon тества доставки с роботи на колела

Какво се случи? Amazon обяви началото на интересни тестове - доставките ще се осъществяват от симпатични дронове, наречени Scout. Експериментът ще се проведе в Снохоумиш, Вашингтон, а самите роботчета са с големи на малка хладилна чанта и ще се придвижват по тротоарите със скорост, близка до тази на пешеходец.

“Започваме с шест дрона, които ще правят доставки от понеделник до петък. Те ще следват напълно автономно пътя до доставката, но през цялото време ще бъдат придружавани от наш служител”, съобщиха от Amazon. Явно дори роботите имат нужда от почивка през уикенда. Scout не са замислени да оставят пратката сами, както правят хората, а ще изчакват получателят да излезе и да си я вземе. Това би трябвало да повиши и сигурността.

Защо е интересно? Малки роботчета, които се навигират сами по тротоарите, за да направят доставката! Това звучи толкова симпатично и футуристично. Освен това Amazon не е първата компания, която се сеща за подобно нещо, но като най-голямата, има неограничени възможности да експериментира и тества.

Какво смятат гийковете? Казах ли колко симпатично и футуристично е това? Знам, че се повтарям, но е точно такова. Намесата на подобни дронове е логична еволюция в този сегмент. Дори фантазията може да стигне по-далеч - автономен камион, пълен с малките роботчета. Спира, те излизат и се пръсват по улиците, за да направят доставките. След което се връщат в базата. Дори Renault има подобна концепция с EZ-PRO.

И някои кратки интересни новини...

LG ще каже “чао” на управлението чрез допир на Световния мобилен конгрес в Барселона. Или поне това е заявката. Най-вероятно става въпрос за нов контрол в смартфон, като се надявам, че няма да е като несполучливите помахвания при Galaxy S4. LG е от компаниите, които обичат да експериментират в смартфон сегмента (първият масов модулен смартфон G5, който обаче беше провал), така че нека пожелаем успех.

Има слухове, че Bing, търсещият енджин на Microsoft, е забранен в Китай. Към момента можем само да спекулираме защо, като силно се надявам, че причината не е проектът за цензурирана версия на Google.

Работата по сериала по епичната поредица “Колелото на времето” започва тази есен!

И за финал на днешния обзор - ето колко точно готини са оръжията в Metro Exodus.

(Нямам търпение за тази игра, изглежда страхотно!)