Винаги, когато се замисля за игрите отпреди близо 20 години, се сещам за вълнението около всяко ново заглавие. За първия път, в който включих Half-Life (спомените ми за нея), началото на Max Payne (“The final gunshot was an exclamation mark on everything that had led to this point…”), дългите дни и нощи в света на Diablo 2… Странно е, че когато се сещам за тези игри, в главата ми те изглеждат почти като днешните заглавия. Знам, че не е така, но спомените ми, моделирани от графичните постижения днес, ми играят лоша шега. Сетих се за това, когато днес видях тази снимка в Reddit с надпис “Много неща могат да се променят за 18 години”:

На нея е играта Spider-man от 2000 година, а на долната - новата игра за PS4. “Дизайнът на героите е почти безупречен”, пишат преди близо 20 години IGN, като все пак обръщат внимание на триъгълните форми на Black Cat. Е, все пак са казали “почти”. Именно това е и една от основните теми, за която искам да поговорим днес в един малко по-различен формат - графиката в игрите. Причината е ето това видео от 3DMark, което съпоставя TAA и DLSS:

Когато Nvidia представи новите си Turing карти, освен че те се отличиха като най-бързите потребителски варианти към момента, сериозно впечатление направиха и технологиите в тях - ray tracing и DLSS (Deep Learning Super-Sampling). Към момента и двете са слабо застъпени в гейминга, но честно казано съм впечатлен от DLSS и то най-вече заради потенциала, който има и това, в което може да се превърне в бъдеще. Трудно е да се изказвам финално толкова рано в развитието ѝ. От друга страна, TAA (Temporal Anti-Aliasing) е позната вече технология, която се справя с “назъбените” краища, но на определена цена, която често може да е кадрите в секунда или размазване в някои елементи. Защо обаче DLSS е толкова интресна технология?

Според Nvidia “DLSS използва невронни мрежи за извличане на множество аспекти и величини от генерираната сцена и комбинирането по интелигентен начин на множество кадри, за да се изгради изображение с високо качество. Това позволява видеокартите от серия Turing да използват двойно по-малко данни за рендъринг и да използват изкуствен интелект, за да допълнят информацията при създаване на финалната картина”. Малко сложно описание, което е нормално за официално изявление. Най-общо техника за премащабиране (upscale), която обаче е подобрена от изкуствен интелект. На теория това трябва да освободи част от ресурсите на видеокартата и да се постигнат по-високи нива на детайли или още повече кадри според предпочитанията на потребителя.

От TomsHardware имат много добър анализ на технологията, базиран на бенчмар за Final Fantasy XV. Резултатите са интересни, но в момента е трудно да се постави финална оценка - в някои ситуации DLSS изглежда по-добре, в други - TAA дава по-качествени резултати. Все пак тестът показва, че в 4K новата технология е способна да възпроизведе повече кадри в секунда. Най-вероятната причина за това е, че технологията рендва сцената в по-ниска резолюция, след което премащабира някои елементи. Прилага се и някаква форма на anti-aliasing.

Интересът ми в подробният материал на TomsHardware беше привлечен от един скрийншот, в който се показват положителните и отрицателните черти на DLSS. На него фонът и зеленината зад колата изглеждат по-добре с новата технология, но TAA се справя по-добре с изглаждането на ръбовете на колата и с текста.

Истината обаче е, че новата технология се справя изключително добре, ако не се вглеждаме в детайлите. Използването на дълбоко обучение означава, че технологията ще продължава да се развива с бурни темпове, а възможността за по-бърза работа може да се окаже ключова за по-достъпите карти на компанията. За да бъде всичко това успешно, производителите на игри също трябва да се включат и да имплементират DLSS в своите заглавия.

На финала искам отново да се върна на видеото от 3DMark, което изглежда впечатляващо, особено в движението на обектите - нещо, което отбелязват повечето коментари под него. Ясно е, че технологията е била специално подготвена за тази ситуация, тренирана, но в същото време е важно да видим точно на какво е способна, за да има шанс да се развива. За мен големият въпрос е обучението за всяка една игра и как това ще се отрази на поддръжката на технологията и поведението ѝ в различни ситуации.

Честно казано се вълнувам за бъдещето на DLSS и дори на ray-tracing, както все пак имам едно на ум - често виждаме огромни обещания за бъдещето, които обаче се оказват малки светлинки в нощното небе. В момента съм по-скоро положително настроен, но само времето ще покаже.

В същото време…

Първите ревюта на Radeon VII са факт

В рамките на няколко дни всички големи технологични сайтове излязоха със свои ревюта на Radeon VII, една от най-обещаващите потребителски видеокарти на AMD през последните години. Цената ѝ е 699 долара и е първата, изработена по 7nm процес и е наследник на Vega 64 с подобна архитектура, подобрена тактова честота и повече 16GB HBM2 памет с впечатляваща пропускателна способност от 1TB в секунда, което може и да не се отрази много в сблъсъка между двете карти при игрите, но е много добра новина за създателите на съдържание, които използват програми за обработка на видео например. В същото време тя трябва да се справя с конкуренцията на новите карти на Nvidia и технологиите, за които споменах по-горе. Какво обаче научихме от ревютата на Radeon VII?

От The Verge наричат картата “гореща, шумна и мощна”. Сред положителните страни са доброто представяне при 4K гейминг, отлично в QHD резолюция и стабилният стрийминг. Сред отрицателните са шумните вентилатори, високата средна температура и липсата на сериозния набор от функционалности, които имат новите модели на Nvidia. Battlefield V в 4K и настройки на “Ultra” върви със стабилни 65 fps, докато RTX 2080 достига 73 fps, а Ti версията - 84 fps.

“Въпросът е коя карта е по-добре да закупите”, пишат от ArsTechnica, като добавят, че DLSS технологията на RTX е обещаваща, но към момента е само това и Nvidia има още работа по нея. В същото време ray-tracing също е интересен вариант за бъдещето на игрите, но пък носи негативи за кадрите в секунда. Не трябва да забравяме, че в момента единственото име, което следва след тази технология е Battlefiled V. Тогава може би инвестицията в бъдещето е повече VRAM - нещо, на което залагат от AMD. Все пак препоръката е да се изчака още година, ако е възможно. Тогава тенденциите ще са по-ясни.

AnandTech остават приятно изненадани от Radeon VII. Въпреки че днес е трудно да се възползваме от 16 GB в игри, капацитетът на VRAM не се е променял особено през последните години и може би е време това да се случи. Създаването на съдържание обаче е съвсем друг въпрос - тук оперативната памет на Radeon VII няма конкурент на пазара. В същото време от сайта отчитат сериозното енергийно потребление на картата.

Подробното ревю на Hexus завършва с “Стабилно представяне, като все пак изостава в някои елементи. AMD Radeon VII е трудна за препоръчване, когато разгледаме конкуренцията на срията RTX 2080”.

Изборът се свежда до това, което ще бъде по-добро за бъдещето - 16 GB памет или ray-tracing и DLSS?

От Engadget обръщат внимание и на работата с Premiere Pro и Davinci Resolve, като експортват 8K и 4K кадри в HD. Разликата в резултатите спрямо 980 Ti са едва няколко секунди. Това е логично, тъй като в този момент по-бързият процесор ще изиграе по-голяма роля, докато картата е важна за предварителен преглед на кадрите. Все пак може да има приложения, които да се възползват по-добре от HMB2 паметта на Radeon VII, а и това е най-достъпният вариант с 16 GB VRAM.

“Ако създавате видеа с висока резолюция и не сте геймър, може и да предпочетете Radeon VII спрямо GeForce RTX 2080. Ако обаче сте геймър, който просто иска най-доброто представяне, изборът се свежда до това, което ще бъде по-добро за бъдещето - 16 GB памет или ray-tracing и DLSS? Направете избор, но не се притеснявайте, защото няма да сбъркате с нито един от тях. Radeon VII е победител, въпреки че не е “убиец” на GeForce”, обобщават от PCWorld.

Именно последното изказване е и моята позиция. Съвсем очевидно моделът на Nvidia е победител, когато говорим за гейминг, но радостната новина е, че AMD има сериозен претендент в този клас. Времето ще покаже коя стратегия ще е по-успешна, като можем да видим и промяна в линията на развитие. Не трябва да забравяме, че тази година очакваме и новото поколение на Navi, така че AMD все още има с какво да ни изненада.

Какво има да ни каже Бил Гейтс?

Всяка година Бил и Мелинда Гейтс коментират филантропската си дейност в открито писмо. В него споделят трудностите, победите и сферите, към които трябва да се насочи специално внимание. Тази година основният фокус е върху положителните нещата, които са ги изненадали най-много.

Писмото е интересно, като засяга различни теми от младежта на Африка, през промените в климата, общественото здравеопазване и липсата на подробни данни за живота и здравето на жените. За мен по-интересно обаче е интервюто, което последва в The Verge.Освен, че Гейтс използва Samsung, “зареден с множество приложения от Microsoft”, той говори за обхвата на организацията и за това колко е важно да се събират и обработват данни, които не са пристрастни, а дават ясна картина.

В същото време Гейтс иска да свърже хората в развиващите се страни чрез мобилни устройства, но не със същата идея, която има Facebook. Целта на неговата организация не са самите устройства и връзка, а приложенията за обучение, които могат да помагат на деца и възрастни. “Нашата фондация не инвестира в дигиталната връзка. Това е цел на частния пазар. Компаниите за мобилни телефони движат това. Ние поставяме приложенията, които помагат за агрикултурата, здравеопазването и т.н.”, коментира той.

В интервюто са намесени и личните данни, което е логично, когато говорим за технологии и свързване на хората. “Все още не съм срещал човек, който да е против поверителността”, обяснява Гейтс. “Могат да се създават системи, които осигуряват най-доброто от два свята - например да разбереш колко добре работи дадено лекарство, който трябва и кой не трябва да го приема, без да се разкрива медицинския картон на определен човек. [...] Това е невероятното чудо на множеството дигитални данни”.

Защо всичко това е важно? Защото технологиите помагат. И ако за нас следващият смартфон е важен заради камерата си, на много места по света дори най-обикновеният модел може да е разликата между живот и смърт, между това да получиш навременна помощ, да откриеш вода или да получиш първи стъпки в образованието си. Защото независимо колко е трудно, може би именно от тези хора, израснали в тази среда, ще се появи следващият голям стартъп, който ще промени света. И именно това е силата на технологиите - да ни направят по-добри хора и да подобрят живота ни.

И още нещо….

Amazon си купи компанията Eero, производител на mesh рутери (mesh - безжична решетъчна мрежа). Защо всеки рутер да не е Echo и всеки Echo да не е рутер? Покупката не крие много изненади, като знаем какъв е фокусът на компанията върху умния дом и навлизането ѝ в него - с шут през вратата. Или с молба към Alexa да я отвори, не съм сигурен кое точно в момента.

В момента почти всеки използва рутер, но за голяма част от потребителите това е просто тъмната кутия, която разпръсква Wi-Fi сигнал. Въпросът е, че устройствата в дома стават все повече, а и нуждата ни за връзка е все по-голяма и все по-маниакална. Трябва да имаме отличен сигнал във всяко кътче на апартамента, а ако сме в къща - на всеки етаж и из целия двор. Данните трябва да стигат до нас и джаджите ни! Именно mesh мрежа от няколко устройства е решението за тази потребност, а ако те могат да изпълняват повече, отколкото само да разпръскват сигнал, е тогава покупката е повече от оправдана. И Amazon потрива доволно ръце.

Apex Legends достигна 25 млн. играчи за една седмица. И аз съм сред тях, а ти?

Вече знаем всичко за Galaxy S10, Galaxy S10+ и Galaxy S10e. Благодарение на информация от GSM Arena и пълен списък със спецификациите на смартфоните. Сред тях е новината, че предната камера ще е 10MP с Dual Pixel автофокус (какъвто използват основните камери на флагманите на Samsung) и ще е първата, която записва 4K видео. Също така новите модели ще могат да снимат видео на супер забавен каданс двойно по-дълго.

Екраните ще са изключително ярки, достигайки 800 нита. Galaxy S10 и Galaxy S10+ ще са с тройна основна камера (12MP f/2.4, 12MP f/1.5 и 123-градусов 16MP f/2.2 сензор), докато Galaxy S10e ще има само две камери, едната от тях ще е широкоъгълна.

А ето така изглежда LG G8 ThinQ, който ще бъде представен на Световния мобилен конгрес в Барселона в края на месеца.

Activision Blizzard ще освободи около 800 човека от екипа си, който в момента наброява около 9600 служителя. В същото време изпълнителният директор Боби Котик увери инвеститорите, че компанията отново е постигнали “рекордни резултатите през 2018 година”. В същото време компанията ще се консолидира и реструктурира заради някои пропуснати цели от 2018 година и по-ниски очаквания за 2019 година. Съкращенията ще бъдат основно в отделите, които не се занимават директно с игри, а екипите, които работят по поредиците Call of Duty и Diablo ще бъдат подсилени.

А това е първият трейлър на “Толкин”, биографичен филм за автора на “Хобит” и “Властелинът на пръстените”. В него ще проследим жиовта на Толкин от училищните му години, първите му творби и как ужасите на Първата световна война променят него и приятелите му. Именно това е добре загатнато в краткия клип. Режисьор е Дом Карукоски (Tom of Finland), а в ролята на Толкин е Никълъс Холт (“Горещи тела”, “Лудия Макс”).

Признавам, че съм силно пристрастен към трейлъра на Yesterday. Причината е, че филмът е дело на Дани Бойл, който е сред любимите ми режисьори (Sunshine!), а тематиката е The Beatles (една от любимите ми групи). Какъв бил светът, ако никой не беше чувал за The Beatles, а само един единствен човек знае всяка една тяхна песен? Какъв би бил животът му?

Искам само да отбележа сцената, в която героят свири “Let it be”, когато телефонът на един от слушателите звънва “Точно слушам една от новите песни на Джак. Как се казваше - Leave it be?”