Никога няма да забравя HTC Touch Pro2, първия ми смартфон със сензорен екран. Беше преди почти десетилетие и чисто и просто бях влюбен в тази джаджа и най-вече изключително удобната физическа QWERTY клавиатура. Тя се криеше под екрана и се отваряше с едно движение, като екранът заставаше под удобен ъгъл за писане. Толкова удобно! Е, Touch Pro2 беше с резистивен екран, не особено богата откъм приложения операционна система (Windows Mobile 6.1) и с 3.6-инчов екран.

Но тази клавиатура… спомените ми за нея са само положителни.

71266 Phones Review Htc Touch Pro2 Image1 U Tzpbc7 Egk

Това беше HTC Touch Pro2

Вероятно такава е идеята зад Pro1 на F(x)tec, малка английска компания. F(x)tec се появява след неуспешен опит на един от създателите ѝ да създаде модул QWERTY клавиатура за смартфоните от серия Moto Z. От това разочарование се ражда Pro 1 - смартфон с Android и пълна физическа клавиатура, който носи цена 649 евро.

Всъщност изглежда добре, нали? Аз поне смятам така, а приятната изненада е, че тук не е спестено и от хардуера. Моделът идва с достатъчно добър, макар и стар процесор Snapdragon 855, 6 GB RAM, 128 GB вътрешна памет и 12MP основна камера. Батерията е 3200mAh, a екранът - 5.99 инча с Full HD резолюция. Операционната система е почти чиста версия на Android 9 Pie, която обаче изпитва затруднения в показването на някои приложения в панорамен режим при отворена клавиатура, защото просто не го поддържат. Например Instagram не е създадено за такава работа.

Не трябва обаче да се заблуждаваме - тук звездата и различното е клавиатурата и именно това ми хареса в тази джаджа. Имаме пет реда бутони, като всеки от тях клика приятно, а всяко натискане може да ни върне назад във времето към едни по-прости времена. Времена, в които дори не можехме да мечтаем за телефоните, които имаме днес.

Телефонът вече е наличен за предвартелна поръчка през сайта на производителя. Цената е 649 евро.