Годината е почти 2019 и изглежда, че Type-C зарядните се налагат като стандарт, както при мобилните телефони, така и при таблети, лаптопи и ултрабуци. Дори Apple използва стандарта за последните си модели. Това естествено води до въпроса – мога ли да зареждам всичките си устройства с едно зарядно Type-C?

Отговорът е… да, но с известна особеност - стандарта USB Power Delivery.

Стандартът USB Power Delivery ти позволява да зареждаш различни устройства с едно зарядно.

Всички сме чували за стандартите за бързо зареждане в смартфоните, сред които най-масови са SuperCharge (Huawei), QuickCharge (Qualcomm), Dash Charge (OPPO) и т.н. В тяхната сянка сякаш остава един много по-интересен стандарт, който смея да твърдя, е не само полезен, но може да промени начина, по който пътуваме. Това е именно USB PD (от power delivery), който се грижи за това да се предостави универсален начин за зареждане между различни устройства. Текущата версия е 3.0, но е съвместима и с предишната, 2.0.

Нещата стават много просто. Зарядното си комуникира с устройството, което зарежда, чрез пиновете за комуникация на Type-C. Така разбира какъв заряд трябва да изпрати, без да го изпържи. В резултат зарядни с мощност от до 100W могат да зареждат телефони, които използват от 10 до 18W. Хитро, нали?

Да, стандартът USB PD предоставя възможност да използваш телефона си като Power Bank и дори да зареждаш други устройства. Условието е мощността на телефона да е достатъчна, за да може да осигури необходимата енергия. Например Huawei Mate 20 Pro може да зарежда Galaxy S9+ - нещо, в което се убедихме лично.

USB PD е отворен стандарт, който може да ни отведе до момента, в който ще зареждаме телефоните си със зарядно на приятел, без това да влияе върху скоростта. Може би някой ден...

Защо всъщност ти казвам всичко това? Защото много приятели ни задаваха въпроса дали е възможно да зареждат смартфона си през зарядното на лаптопа си - и отговорът е да, но само ако и двете поддържат стандарта USB PD. Така следващият път, когато приготвяш багажа си, спокойно може да вземеш само едно зарядно.