Към този момент за всеки би трябвало да е ясно какво се случва с Huawei. Може би не всеки детайл, но голямата картина - Доналд Тръмп вкара компанията в черния търговски списък на САЩ. Много от нещата, които четем, могат да се променят със скоростта на светлината, но ще разгледам това, което знаем към момента.

Действието на Тръмп може да е пагубно, защото съвсем накратко означава, че Huawei вече не може да търгува и да е в партньорство с американски компании, без да е налично изричното позволение от правителството на САЩ. В рамките на седмица някои от най-важните партньори на китайския производител трябваше да прекъснат взаимоотношения с него. Всичко започна с Google (собственик на Android), след това последваха Qualcomm (процесори и модеми), Intel, Micron Technology (производители на памет), Western Digital (памет), отчасти Panasonic (батерии), Broadcom (производител на модеми и други хардуерни елементи) и други. От Panasonic допълниха излязлата информация с важно уточнение - компанията ще продължи да работи с Huawei по всички направления, които не нарушават американските регулации.

Най-големият удар обаче може да дойде от ARM. Последната компания може и да не е най-известната, но всъщност е една от най-важните и ако проблемът с Android изглежда почти невъзможен за решаване, оттеглянето на ARM е дори по-лошо. Най-общо това е дизайнер на чипове. ARM не ги произвежда, а само лицензира технологиите за полупроводници на други компании. Те, от своя страна, могат да се възползват само от архитектурата, което определя как процесорите обработват команди или от дизайна на цялостното ядро - как да бъдат подредени процесорите. Съвсем кратко казано - всеки един процесор използва лицензирана технология от ARM, независимо дали говорим за продукт на Samsung, Qualcomm, Apple или Huawei.

Най-интересното обаче е, че ARM не е американска компания, но се притеснява, че част от дизайните ѝ разчитат на американски технологии. Презастраховка, а и важно уточнението, че към момента нищо не е финално. Самата информация беше разпространена от BBC и се базира на вътрешна комуникация. Все още нямаме официално изявление и позиция от ARM.

Последната новина е, че Huawei вече не може да използва и microSD карти в своите бъдещи телефони, защото е изключена от SD Association. От миналата година флагманите на компанията вече разчитат на NM (nano memory), което е още една стъпка към по-голяма независимост, но модели в по-ниския клас по традиция имат слот за microSD карта памет.

Към всичко това трябва да добавим и производителят на Gorilla Glass, здравото стъкло, което защитава предния и задния дисплей на много от топ телефоните на пазара днес, включително и тези на Huawei.

Единственото положително съобщение дойде от тайванската TSMC, която потвърди, че ще продължи работата си с Huawei. TSMC е лидер в производството на процесори по дизайн на клиентите, сред които са още Apple, MediaTek и Qualcomm.

След като ARM прекъсна връзките с Huawei, единствената добра новина дойде от TSMC.

Тук дори не засягам ситуацията около мрежовото оборудване на компания - сегмент, в която тя е лидер на световния пазар и една от големите движещи и ключови сили зад 5G. Причината? Много високо качество и по-ниска цена от конкурентите.

Защо?

Какви са причините за тази поредица от тежки удари срещу китайския производител? Няколко, но всяка от тях подлежи на интерпретация и коментар. Първо, правителството на САЩ от години твърди, че Huawei, а и китайските компании като цяло, могат да се използват като врата за шпионаж от ККП. До момента не са открити подобни индикации, поне не и официално разпространени, но не е никак трудно да си представим подобна ситуация, когато е замесена Китай. Второ, в развитието на 5G, мрежата, която ще свърже всичко и всички, Huawei ще има най-сериозно участие и дял, което, отново поради първата причина, притеснява САЩ. Трето, в момента се води жестока търговска война между САЩ и Китай, а действията срещу Huawei са опит на Тръмп да има превес в спора.

Сигурността е важна тема, но може ли да има друго решение, а не просто изолирането на технологични компании?

Смятам, че има истина във всяко едно от тези неща, а за последното дори Тръмп съвсем ясно потвърди. В интервю от четвъртък той заяви, че Huawei ще се използва в преговорите с Дзинпин за търговската политика между двете световни сили, но малко преди това обясни, че “Huawei е опасна”. Явно не чак толкова, че да не може да се използва в сделка, но е прекалено да очаквам логика в думите на Тръмп.

Full Year 2018 Ww Smartphone Shipments

Hauwei и Apple си разменяха втората позиция в някои тримесечия, но на финала китайският производител остана трети. Това се променя тази година.

Ако ситуацията беше по-различна и ги нямаше страничните фактори, отново ще ми бъде трудно да разбера цялостната изолация на Huawei. Не защото вярвам безкористно в китайското правителство, че никога няма да поиска (или е поисквало) вратички за шпионаж от Huawei, а защото не това е начинът за справяне със ситуацията. Да, правителството на САЩ може да приеме Huawei като заплаха за сигурността, но със същия успех това може да бъде насочено и към други компании, които се развиват в подобна среда. Независимо какво оборудване се използва, за какви технологии става въпрос, сигурността винаги е подложена на риск. Когато 5G стане масова, това ще важи с още по-голяма сила. Цялостната изолация на компании, които тласкат развитието напред, конкуренцията и технологиите, не е най-доброто решение - именно защото пробивът може да дойде от различни страни. Представям си, че решението е в търсене на допълнителна защита, която да е буфер между хардуера и софтуер.

Global Smartphone Shipments For Q1 2019

Samsung остава номер едно по доставки, но втората позиция е за Huawei. Apple остана трета за първите три месеца на тази година.

Каква е ситуацията на Huawei в момента? След информация за нова мобилна операционна система (най-вероятно базирана на отворения код на Android), достатъчно добър инвентар от нужния хардуер, който да стигне за до 12 месеца, сериозна сума в банката (около 39 млрд. долара - все пак приходите ѝ само за 2018 година бяха 100 млрд. долара), относителна независимост от САЩ за част от хардуера, може и да има лъч надежда за пълна независимост.

За потребителите приложенията са всичко - опитите на Microsoft, Ubuntu, Mozilla и отчасти Amazon са показателни за това. Единствено таблетите на последната продължават да съществуват и то заради ниската си цена, връзката с услугите ѝ и привличането на някои от по-големите разработчици на приложения. Amazon също използва версията на Android с отворен код.

Какво става с моя смартфон?

Защо преминах през всичко това? Защото всичко ни довежда до този момент, в който, ако изключим битките за 5G, сигурност и търговски войни, нормалният потребител, особено собствениците на хардуер (смартфони, таблети и т.н.) с марка Huawei, е притеснен и си задава много въпроси. Основните са какво ще се случи с телефона му и дали има смисъл да си купува нещо, което е дело на тази компания. Искам да отбележа, че всичко, което ще кажа, е базирано на информацията до този момент и ако приемем, че ситуацията няма да се промени. Вярвам, че скоро ще има развитие и е много вероятно Huawei да бъде изкарана от списъка, но също така вярвам, че тя ще продължи да работи за пълна независимост от американските компании.

20181016 140449

Премиерата на Mate 20 Pro, която се състоя в края на октомври.

Ще започна от по-важния въпрос - какво ще се случи с телефона, който имам и какви трябва да са действията ми? Това е ситуацията, в която се намирам и аз, така че нека заедно разгледаме информацията до момента.

Официално е, че всички смартфони Huawei, които са излезли до този момент, включително и следващите 90 дни (заради отсрочката, която получи компанията и която удължи партньорството с Google от 20 май), ще идват с нормална версия на Android, както и пълен набор от приложения и услуги на Google - Maps, Gmail, Play Store, Play Services, YouTube, Photos и т.н. Към този списък добавям Facebook (и прилежащите), Twitter, Snapchat и т.н. Тъй като тези бройки смартфони вече са получили лиценз, потребителите ще можем да продължим да ги използваме както сега - ще можем да сваляме свободно приложения от Play Store, да получаваме нови версии за съществуващите програми и т.н. От Google и Huawei потвърдиха, че ще получаваме и обновления по сигурността на устройствата.

Големият въпрос са следващите версии на Android. Ще получа ли аз, собственик на Mate 20 Pro или потребител с P30 Pro например, Android Q? Тук ситуацията е малко по-спорна и изкарвам на преден план флагманите, защото обикновено те получават по-дълго време нови версии. Това не винаги е така за всяка компания, но това са очакванията. Има голяма, макар и непотвърдена вероятност да получим следващата версия, тъй като работата по нея най-вероятно е много напреднала. Google предоставя необходимото на производителите много по-рано, за да могат да подготвят новата версия за собствените си телефони, които често имат доработки (Samsung с One UI, Huawei с EMUI, OnePlus с Oxygen и т.н.). Затова можем да приемем, че Huawei има всичко необходимо, за да довърши този ъпдейт. Както казах - непотвърдено. Има вероятност повече да не получим следваща голяма версия на Android. В същото време Huawei може да продължи да развива EMUI и да предлага нови версии, които да добавят функционални подобрения в своя интерфейс.

Мнението ми е, че това ще осигури достатъчно дълъг живот на излезлите до този момент модели и съветът ми е да не прибягвате до паническа продажба, ако харесвате телефона си и сте го взели заради камера, батерия и други специфични негови възможности. Дори ситуацията да не се промени, вярвам, че тези устройства ще останат актуални поне до момента на логичната им смяна в края на техния жизнен или функционален цикъл.

В момента не съм притеснен за моя телефон и вярвам, че много неизвестни ще получат скоро отговорите си.

Дали обаче сега е най-подходящото време да се купува нов смартфон Huawei? Ако мога да си позволява една бърза шега - ако някой продава панически на ниска цена, вярвам, че сделката е повече от добра! Извън това всичко, което казах по-горе, важи, но в същото време разбирам и притеснението, когато купуваш нещо ново, а ситуацията около него е меко казано мътна. Ако аргументите по-горе са достатъчни за избор, в който например камерата и батерията са с превес, това няма да спре никой от вас. Във всички останали ситуации все пак препоръчвам изчакване в рамките на няколко седмици - в този период ще бъдат изчистени всички останали въпроси.

Какво можем да очакваме?

Никога досега не сме имали подобна ситуация в технологичния свят. Huawei е китайски производител, който има най-голяма независимост от американските компании, но това не означава, че може напълно да се изолира от тях.

Прекъсването на взаимоотношенията с ARM може да бъде най-ключовият момент, защото тогава дори собствените процесори Kirin няма как да бъдат изработвани, ако не се намери заместител. Такъв най-вероятно е възможен в лицето на по-малка компания, но тогава идва въпросът колко ще е напреднала технологията и какво ще е качеството. Huawei вече е във финална фаза в производството на следващия си флагмански процесор Kirin 985, така че поне в следващите малко повече от 12 месеца няма да се притеснява, но това е само част от всичко останало.

Huawei Android Alternative Os

Визуализация: Fossbytes

Заместителят на Android? Не вярвам, че може да дойде достатъчно бързо и да е достатъчно добре зареден откъм приложения, за да се хареса на потребителите извън Китай. В родината на Huawei ситуацията е много различна и там всеки производител използва версията на Android с отворен код, над която надгражда със собствени решения и магазин за приложения. В Китай Google, Facebook и много други американски услуги са забранени. В Европа ситуацията е съвсем друга. Тук разчитаме на Google за пощата си, навигацията, документите, снимките, браузъра си и т.н. Всички приложения на Facebook са връзките ни с приятели.

Huawei работи по собствен магазин, който и в момента е наличен в телефоните им - AppGallery (Samsung има подобно нещо с Galaxy Store) и има силен коз да привлече разработчици - вторият най-голям доставчик на смартфони, който само за първото тримесечие на тази година е доставил малко над 50 млн. устройства (заедно с Honor), а за цялата минала - 200 млн. И все пак много други компании се опитаха да използват различни платформи, но не успяха по различни причини, но най-вече липсата на ключови приложения - отново споменавам Microsoft, Amazon, Ubuntu и Mozilla. Информацията е, че Huawei ще направи много лесна работата на разработчиците, за да запълни бързо магазина си. Ще видим какво ще се случи.

Microsoft, Amazon, Ubuntu и Mozilla се опитаха да наложат собствени операционни системи или разновидности на отворения код на Android, но не успяха.

В същото време операционна система, базирана на версията на Android с отворен код, означава много по-бавни ъпдейти, защото Huawei няма да получава по-рано необходимите инструменти. Дори и да сваляме APK файлове на приложенията, не е сигурно, че всяка една тяхна функционалност ще работи - например може push уведомленията да липсват.

Изключването на Huawei означава и по-бавно развитие на Android (това би важало и ако например Samsung има същия проблем), защото компанията работи в тясно сътрудничество с Google за подобряването на системата. Американските компании също ще загубят от липсата на толкова голям купувач на техния хардуер.

Говорейки за хардуер, ситуацията е малко по-благоприятна за Huawei. За Gorilla Glass има заместител, който може и да не е толкова известен, но се използва от някои компании, сред които Alcatel и Sony - Dragontrail. Същото важи и за производителите на памет и някои други компоненти.

5 V03

Alcatel е сред производителите, които разчитат на Dragontrail

Сигурен съм, че в следващите дни ще излиза още информация около случая. Също така все още не сме видели какъв ще бъде отговорът от Китай и дали въобще ще има такъв или просто ще се стигне до договорка с Тръмп. Всичко това е прецедент и трябва да си зададем въпроса за бъдещето на технологиите и къде е контролът. Може ли един човек или правителство да забавят прогреса, а една компания да бъде използвана за политически шпионаж? Тук не слагам имена, защото примерите биха били прекалено много. Някъде във всичко това сме и ние, потребителите, които очакваме развитието на всяка подобна ситуация, защото сме заложили доверието и парите си. В момента нямам притеснение за моя телефон, но в същото време нямам и всички отговори. В следващите седмици това ще се промени. Надявам се само частта с неизвестното.