Бяха минали около 45 минути от презентацията на Ричард Ю, изпълнителен директор на Huawei. Той продължаваше да разказва за фотографските възможности на новите флагмани на компанията и най-вече на P30 Pro. Всеки следващ слайд беше доказателство за превъзходството му спрямо конкурентните модели iPhone Xs и Galaxy S10+ в сферата на мобилната фотография и по-точно - приближението и снимките при ниска или почти липсваща светлина. Съвсем явно Ю беше безкрайно доволен с постижението на Huawei и честно казано и моето внимание беше заковано в примерите. Един от тях трябваше да покаже снимка на нощно небе, уловено без никаква светлина. Дългата експозиция беше подложена на тест. Снимката от iPhone Xs не показа нищо, а тази от Galaxy S10+ - леки наченки на звезди. P30 Pro обаче ни разкри много повече. “Виждате, че телефонът Galaxy не може да покаже Галактика”, заяви Ричард Ю се засмя на шегата си.

Galaxy

Момента на шегата

Сравненията продължиха, но когато се стигна до момента с възможностите на приближаване на телефоните, разликата отново стана също толкова драстична, колкото и при нощното небе. P30 Pro има 5x оптичен зум, 10x хибриден и 50x дигитален. Последният спокойно мога да го определя като шпионски, защото софтуерът се справя отлично с изчистването на шума и запазване на достатъчно детайли, за да може да се прочете дори номер на автомобил. Почти като в “От местопрестъплението”...

Не, не си правя илюзии, че трябва да се правят финални заключения от снимки по време на презентация - за това трябва личен тест, - но P30 Pro наистина ме впечатли със своята камера, за която ще вляза в детайли съвсем след малко. Докато гледах тези резултати обаче се запитах какво точно означава думата “смартфон” днес?

В своето начало това бяха просто телефони, които ни даваха възможност да правим повече - достъп до интернет, мейли и някои приложения. BlackBerry и Nokia владееха пазара, а физическата клавиатура беше на почит, а много често камерата беше просто приятна добавка. След това се появи iPhone, който изцяло промени представата ни за тези устройства и въпреки че не беше първият смартфон само със сензорен екран, именно той ни показа колко удобно може да бъде това. Показа и на производителите, че хората имат интерес към такъв тип устройство. Камерата му, дори по стандартите на 2007 година, беше слаба.

Година по-късно се появи и първият смартфон с Android, операционна система, която имаше трудно начало, а днес владее около 86% от сегмента (според данни на IDC за третото тримесечие на 2018 година). Достатъчно е да си припомним точно как изглежда първата ѝ официална версия, за да осъзнаем колко голям път е изминала.

След това започнахме да спорим за RAM, процесори, резолюция, функционалности на софтуер (копиране и поставяне, widget-и, въртене на екрана и т.н.), а горе-долу по това време - за мегапикселите на камерите.

Знам, че това е естественият етап на развитие на всяка технология. Когато даден елемент достигне нужното ниво и постоянство, той се превръща в ред в списъка с характеристики и просто отчитаме следващата му версия. Освен ако няма голяма стъпка напред

Днес смартфонът е далеч от този първообраз, който имахме преди повече от 10 години и съвсем нормално се е превърнал в устройство, което отговаря на много от нужните ни. В последните поколения изискванията към дизайна, батерията и камерата са все по-големи, а желанието да се предлага все по-добър телефон, който да се разграничи от конкурентите в един пренаситен и вече съзрял пазар, доведе до постиженията, които имаме напоследък - телефони с впечатляващи екрани, красиви и с цял куп камери на гърба си. От вчера вече има и телефон, който е способен на 5x оптично приближаване благодарение на интересна технология.

Когато приключи с камерата, Ричард Ю продължи с останалия хардуер, софтуерът и някои аксесоари за новите модели. Освен интересни слушалки и много сериозна външна батерия, сред тях се отличиха още защитни кейсове с камъни Swarovski, включително и специална версия на P30 Pro, която се продава в елегантна кутия и такъв кейс, а накрая видяхме и още един лайфстайл продукт - умни очила, произведени в партньорство с Gentle Monster.

Това ми напомни на едно интервю, което взех от г-н Янмин Уанг през 2016 година, веднага след събитието на компанията на IFA 2016 година. От разговора ми с Уанг, който е изпълнителен директор на мобилния бизнес на Huawei за CEE&Nordic, стана пределно ясно, че китайският производител вече се концентрира върху изживяването и усещането от телефоните - не просто като хардуер, а ако наш ежедневен спътник. Тогава изготвих голям материал по темата, в който споделих впечатленията си от развитието на компанията и че новият път ми допада. Вчера от сцената усетих нещо също толкова интересно - истинското внимание и фокус върху фотографските възможности на телефоните и хитроумния начин, по който компанията успява да напредва в толкова малко пространство.

Тайната зад сериозния оптичен зум, който предлага P30 Pro, е в една от трите камери, докато успехите при снимки на тъмно идват от промяна в основния 40MP сензор. В интернет вече излязоха първите ревюта и като цяло оценките за камерата са изключително положителни. Отново - мога да дам своето мнение, единствено когато взема телефона за тест (междувременно от GSMArena имат много интересно сравнение между конкурентни модели).

Но хардуерът е безкрайно интересен. Основният сензор отново е 40MP (този път с по-широка бленда f/1.6 спрямо f/1.8 и с оптична стабилизация) и в автоматичен режим групира пиксели до 10MP снимка, за да улови повече светлина и детайли. Този път обаче се използва по-различна технология - RYYB, вместо RGB. При традиционния RGB сензор се намира над пикселите, които реагират на светлината. Когато направим снимка, всеки пиксел поглъща светлина през цветния филтър, а процесорът за обработка на изображението анализира данните и ги превръща в изображението.

Сензорът, който използват от Huawei, работи на същия принцип, но с известна разлика - зелените субпиксели са заменени с жълти. Благодарение на спецификата на цвета сензорът приема с до 40% повече светлина. Huawei нарича новия сензор SuperSpectrum. Може смяната на един цвят с друг да не звучи като нещо голямо, но всъщност променя работата на камерата. За разлика от RGB, където резултатът от трите цвята е бяло и колкото повече се смесват, толкова по светъл е резултатът, при RYB смесването води до черен цвят. За да се получи обаче това, което трябва, се използва или добавяне, или изваждане на цвят - нещо, което се използва при принтирането, където основните цветове са циан, магента и жълто.

Huawei обаче прави нещо по-различно. Цветовете се разделят на червени и сини, докато жълтото се фокусира върху светлината или осветяването. Липсва обаче ключовият зелен цвят, което може да увеличи риска от грешка в предаването на картината. Той най-вероятно се получава чрез смесица от процеси, сред които агресивна гама-корекция, добавяне и изваждане на цветове, защото жълтото улавя в себе си и зелено, но то трябва да се извади. Ще бъде интересно дали ще се наблюдава проблем с този цвят и евентуален нюанс в някои части на снимката.

Процесът е изключително сложен и от Huawei най-вероятно е трябвало изцяло да преосмислят сензора, софтуера и обработващия чип. Именно благодарение на това камерата в P30 Pro достига ISO 409 600, което до момента беше запазена зона за скъпи и професионални фотоапарати.

Новият сензор има ключова роля и за обновения HDR режим, който разчита и на изкуствения интелект, за да анализира сцената, да я разбие на малки зони и да прецени нивата на експозиция. Например по-ниско около силна светлина, по-високо в сенчестия участък.

Сензорът, който се използва за оптичното приближение, е не по-малко интересен. Имаме 8MP оптично стабилизиран зум сензор, който дори и с невъоръжено око изглежда интересен и се отличава от останалите. Причината е хитроумното решение за събиране на всички необходими лещи, без камерата да изпъква прекалено много. Технологията наподобява перископ - използва се правоъгълна призма, която отвежда информацията през система от пет лещи, преди да стигне сензора. Когато тази информация се комбинира с 40MP сензор се достига 10x хибриден зум.

Впечатляващо, нали? С това визирам цялата работа, която са свършили инженерите на компанията в партньорство с Leica. P30 Pro разполага още с 20MP ултраширок сензор и TOF (Time-of-Flight) камера, която подобрява портретните снимки, тъй като дава повече информация за обекта, разстоянието и т.н. На показаните примери сякаш P30 Pro има едни от най-добрите портретни снимки, защото успява да запази детайлите дори при разрошена коса. Ще е интересно в реални условия.

Дизайнът на P30 и P30 Pro следва тенденцията поставена от серията Mate 20, като нормалната версия не е с двойноизвит екран. Иначе рамките са максимално тънки, големият прорез е отстъпил място на съвсем малък, достатъчен само за камерата, а горният говорител е изчезнал за сметка на акустична технология, която вибрира екрана, за да създаде звук. Честно казано ще ми липсват стерео говорителите.

Гърбът е стъклен, цветовете са много приятни и градиентите се запазват в различни варианти. P30 е с 6.1-инчов OLED екран с Full HD резолуция, докато този на Pro е 6.47 инча също с резолюция 2340x1080. Двата телефона използват процесор Kirin 980, предтсавен с Mate 20 Pro. P30 има 3.5мм жак, но няма TOF камера, има традиционна камера за зум, а широкоъгълният е 16MP. Батерията му е 3650mAh, а тази на Pro версията - 4200. Поддържат бързо жично (40W), а Pro версията и безжично (15W) зареждане. За съжаление само Pro версията има сертфикат IP68. Сензорът за пръстови отпечатъци и при двата модела е под екрана. Оптичен е. P30 идва във версия с 6GB RAM/128GB памет, а P30 Pro - 6GB RAM/128GB или 8GB RAM/256GB памет.

По време на презентацията бяха представени и слушалките FreeLace, които се зареждат по интересен начин от телефона и 5 минути са достатъчни за 4 часа музика, както и безжични слушалки FeeBuds, нови версии на умния часовник Watch GT и споменатите умни очила, през които може да се контролира телефона, да се провеждат разговори и да се слуша музика.

Презентацията продължи малко повече от 90 минути, от които повече от половината бяха за камерата. Не ми хареса, че постоянно се правеха сравнения с конкурентите и често имаше закачки с тях, но битката за пазара е много сериозна. Само преди седмица пуснах пълното си ревю на Galaxy S10+, от който останах с много топли чувства и доволен от пълния пакет от функции и хардуер, който предлага. Още тогава завърших с чудене какво ще предложат от Huawei и Apple. Е, китайският производител каза своята дума и изглежда, че отново изпревари всички, когато говорим за камера. А това е ключов елемент, когато говорим за смартфон. Защото днес това не е просто телефон, а нещо повече и изискванията ни към него са много по-големи. Това е джаджата, която е с нас на всяка крачка, от която работим, през която се забавляваме, с която снимаме, която помни вместо нас. И всеки производител трябва не само да покрие тези очаквания, но и да ги задмине. Нямам търпение да тествам P30 Pro и да го сравня с моя Mate 20 Pro, а защо не и с Galaxy S10+?

Това ще бъде интересно.