Това не продължи дълго. Само няколко дни, след като видяхме първия сгъваем смартфон на Samsung, Huawei показа Mate X. Случи се в първия ден на Световния мобилен конгрес в Барселона, като дори и днес това е най-дискутираното устройство. Сгъващият се Mate X ни показва една по-различна идея за тази зараждаща се категория (хибрид между смартфон и таблет), която ще става все по-добре развита, като имаме предвид фокуса на производителите. Освен Huawei и Samsung, които имат най-близки до пазарна премиера модели, Oppo и TLC обявиха модели, а такива очакваме от Motorola и някои други знайни и незнайни производители. Интересно.

Ще бъдат ли сгъваемите смартфони следващото голямо нещо?

Цената е висока. Galaxy Fold на Samsung ще струва 2000 евро, когато е достъпен за покупка в края на април, а цената на Mate X ще е около 2300 евро. Логично, когато говорим за нова категория устройства, в които не просто са инвестирани повече средства за развойна дейност, но и в сегашния си вид не са създадени, за да бъдат масови. По-трудният производствен процес и първо поколение, което не е готово да бъде в ръцете на масовия потребител - този, който вече е свикнал на високото качество на флагманите, също оправдават цената. Казвам го още тук, защото не искам това да е основната тема и всъщност не вярвам, че трябва да е. Самият факт, че толкова време се обсъждаше, показва, че производителите са напипали нещо, което е интересно за потребителя, а и явно са го направили по достатъчно добър начин (като за първи опит), че всичко останало да остане леко на заден план. За мен по-интересни са двата прочита на технологията и какво всъщност означава Mate X за Huawei?

В неделя Huawei се подготви за важно събитие - точно както Samsung няколко дни преди това. Корейският производител отдели по-малко време на Galaxy Fold, защото фокусът беше за Galaxy S10. Huawei обаче ще представи новите си флагмани на 26 март, а за Мобилния конгрес беше подготвила лаптопи и именно Mate X. Преди седмица казах, че Galaxy Fold е важен модел за Samsung, тъй като компанията трябва да покажа, че е иновативна в толкова конкурентна среда и в сегмент, който е все по-труден. Трябва да е сред първите, предприели следващата крачка.

Huawei бързо се превърна във фактор в смартфон сегмента, след като от години е водещ доставчик за телекомуникационно оборудване и сред основните играчи в развитието на 5G. “Преди седем години никой не знаеше Huawei, дори в Китай”, коментира изпълнителният директор Ричард Ю в Барселона и добави, че “днес се превръщаме в един от водещите брандове в света”.

Въпреки че смартфон сегментът отбеляза спад миналата година, Huawei е производителят, който беляза най-висок скок в доставките си и продаде над 26 млн. телефона през 2018 година. В края на миналата година Ричард Ю дори се закани, че през 2020 година ще е номер едно по доставки, задминавайки Samsung. В същото време обаче Huawei има сериозен сблъсък със САЩ, като все още е неизвестно какви ще бъдат резултатите от него.

Именно тук се включва и Mate X, който също трябва допълнително да подпечата статуса на Huawei като иновативна компания в потребителския сегмент. Миналата година именно китайският производител представи първия смартфон с тройна основна камера и толкова силно интегриране на изкуствен интелект. Тенденцията продължи, а на Мобилния конгрес в Барселона видяхме погледа към близкото бъдеще с огъващ се телефон, който допълнително трябва да помогне за образа на компанията. И ако съдя от видеата, снимките и всички коментари, които изчетох (Galaxy Fold все още е зад стъкло и не може да се пипа), Mate X се справя отлично с това.

Истината е, че Mate X изглежда истински добре, като използва по-различна идея спрямо Galaxy Fold. Моделът на Samsung разполага със 7.3-инчов екран, който се разтваря като книга, а от външната страна е наличен малък 4.6-инчов екран в странно издължено съотношение. Така имаме комбинация от спорен телефон (малкият екран и фактът, че често ще трябва да го използваме) и таблет. В същото време дебелината му е почти колкото на два смартфона - около 14 мм, непотвърдено.

Ако при Galaxy Fold екранът е страниците на книгата, при Mate X той е корицата, която виждаме в пълен блясък, когато книгата е напълно отворена. Тук съдържанието не е важно.

Това носи няколко важни позитиви. Когато Mate X е напълно разтворен осигурява 8-инчов екран (2480x2200 пиксела - почти квадрат), а когато е затворен - 6.6-инчов екран (2480x1148 пиксела и съотношение 19.5:9), който е абсолютно приемлив и достатъчен за ежедневна работа, както и втори, 6.3-инчов екран (25:9 и 2480x892 пиксела) с помощна функция. Вторият е с такъв размер, тъй като до него е модулът с хардуера и камерите (вероятно четири във финалния продукт, произведени в партньорство с Leica), който пък е удобно място за държане на устройството (дебелината е 11 мм). Също така благодарение на него Mate X е с дебелина от 5.4 мм, когато е отворен, и 11 мм, когато е затворен. Другият позитив е от рамката Falcon Wing, при която в затворено положение не остава луфт. Това е възможно, тъй като екранът се извива от външната страна.

Според това кой екран гледаме, той ще бъде активен. Когато използваме камерата, човекът, който снимаме, може да се вижда във втория екран. Когато пък искаме да си направим селфи, ние използваме този екран. Решението на Huawei изглежда по-просто от това на Samsung, тъй като има по-малко елементи (само един голям екран), една група камери, а не шест, разпределени на различни места, има много по-тънки рамки и няма прореза, който има Galaxy Fold в таблетен режим.

Mate X има и необходимия хардуер, който включва 8 GB RAM, 512 GB вътрешна памет, процесор Kirin 980 и 4500mAh батерия с 55W зареждане. То осигурява 80-85% заряд за 30 минути. По-ключов обаче е моделът Balong 5000 за 5G, който е друг важен елемент за Huawei. Според компанията той позволява сваляне на 1 GB филм за по-малко от три секунди и на теория поддържа скорост от над 4 Gbps - близо два пъти спрямо тази на Snapdragon X50, новия модем на Qualcomm.

Към момента не съм видял нещо по-специално в софтуера, въпреки че работата с две приложения изглежда удобна, а преминаването между сгънато и разгънато положение е светкавично и съответно активното приложение реагира със същата скорост.

Съвсем естествено си зададох въпроса за защитата на екрана, но и за мястото, което реално се огъва. Докато гледах клиповете, нямаше как да не ми направи впечатление именно центъра на екрана:

Според Влад Савов от The Verge, който беше сред малко хората, имали достъп до Mate X, тази част въобще не се усеща като неравна и няма проблем с пресъздаването на картината. В момента никой обаче не може да потвърди или отхвърли напълно нищо около тези джаджи, тъй като времето, прекарано с тях, е твърде кратко и контролирано.

В същото време не виждам как ще можем да защитим екраните на Mate X, освен ако компанията няма интересно решение за защитно фолио. За разлика от смартфоните ни, огъващите се модели не могат да използват стъкло. В това отношение Galaxy Fold изглежда допълнително защитен и по-добре премислен. Също така моделът на Samsung може да разчита на предна камера дори в таблетен режим (удобно за групови разговори), а и съотношението на екрана му е по-подходящо за видео съдържание. Galaxy Fold ме убеди повече повече и в софтуерни решения с партньорства с производителите на най-използваните приложения - Facebook, Google и Microsoft.

Когато тегля чертата обаче, Mate X изглежда по-рафинираното и удобно устройство, към което обаче имам големи въпроси за софтуера и защитата на екрана. Ако обаче ги оставим настрани, именно заради това този модел е важен за Huawei в битката не само за пазар, но и за бъдещето.

В неделя Huawei обяви нов 5G рутер, но и обновения си лаптоп Matebook X Pro, който миналата година получи много позитивни оценки. В новия модел е запазен качествения 14-инчов сензорен екран с 3K резолюция (3000x2000 пиксела) и 100% пресъздаване на sRGB стандарта, както и четирите говорителя, но има и редица подобрения - 8-о поколение Intel процесор ( Core i5-8265U или Core i7-8565U), 8 GB или 16 GB RAM, до 1 TB SSD и до Nvidia MX250 GPU. Вече е наличен и Thunderbolt 3 порт. Моделът има много удобна клавиатура и батерия, която издържа до 15 часа възпроизвеждане на видео. Премиера получи и MateBook 14, който има близък хардуер, но до 512 SSD, по-тежък е, екранът му е с по-ниска резолюция (2160x1440 пиксела), има само два говорителя и няма Thunderbolt 3 порт.

Истински добри модели, но ако трябва да съм напълно честен, най-силно впечатление ми направи софтуерът Huawei Share. Чрез него докосване на телефон на Huawei към лаптопа позволява почти мигновен пренос на снимки, видео или документи. Разклащане на телефона и докосването му към компютъра копира 1 минута запис от екрана директно в мобилното устройство. Скоростта е 20 Mbps, като се използва Wi-Fi Direct и NFC.

Въпреки че идеята напомня Apple AirDrop, тук ме изненада лекотата, с която става всичко и удобството което носи, включително и споделен clipboard. Вярвам, че когато една компания започне да прави интересни софтуерни решения, които помагат на потребителите и са лесни използване, тогава е отбелязана важна крачка.

Именно така мога да опиша и цялото събитие на Huawei на Мобилния конгрес в Барселона - важна крачка. Радвам се, че Samsung и Huawei навлязоха толкова бързо и толкова силно в новата категория на огъващи се смартфони, въпреки че все още вярвам, че те устройства не дават решение на съществуващи потребителски проблеми. Е, това също ще се случи скоро, а началото е меко казано шеметно. И китайски производител, който преди пет години беше бегло познат, е в центъра му.