След като тук разгледахме част от важните неща, за които трябва внимателно да следиш, когато си избираш лаптоп, сега е ред на някои от най-важните елементи - памет, RAM, процесор и видео карта.

Вътрешна памет (сторидж)

Тук изборът е относително ясен. Ако бюджетът позволява, HDD (твърд диск) е само част от конфигурацията и е добре да се комбинира поне със 120 GB SSD. Ако пък моделът е само със SSD, 120 GB е скромен вариант, който може да се съвмести и с облачно пространство. Вариант са услугите на Google, където 100 GB облачно простраство е 4 лева (най-малкият възможен пакет). Ситуацията зависи и от начина на работа. Ако ще се обработват обемни файлове, отличен вариант е комбинацията 120 GB SSD за операционната система и програмите, а между 500 GB - 1TB HDD за самите файлове. Държим толкова на SSD, тъй като това чувствително ще ускори не само стартирането на системата, но и на програмите. На пазара се предлагат и лаптопи с хибридни SSHD решения, които комбинират по-бавното HDD с малка SSD кеш памет. За най-бързите дискове обаче трябва да се оглеждаш за SSD, което използва по-новия PCI-Express стандарт (NVMe спрямо SATA), защото така скоростта на работа се вдига с няколко пъти.

Както винаги тук има много “ако” ситуации, които се базират на потреблението. Тъй като много често именно дискът ще е това, което най-много ще определя бързината на работа, по-малкият SSD е за предпочитане спрямо голям HDD. За да се запази балансът на цената, никак не лоша комбниация за по-общия потребителски случай е 128 GB SSD и 500 GB HDD.

Оперативна памет (RAM)

Тук ситуацията е много прегледна. Няма избор от разнообразни комбинации и модели (DDR4 вече е стандарт), като дори е възможно добавянето на още RAM и след покупка - ако съществуват такива намерения, задължително трябва да се провери дали това става лесно на избрания модел - дали има допълнителен слот, дали той е разположен на удобно място, защото не е приятно, ако трябва да разглобиш абсолютно целия лаптоп.

Колко е достатъчно? Ако бюджетът е водещ, най-малкото, с което трябва да се задоволиш, е 4 GB RAM. Два пъти повече е оптималното количество, достатъчно за по-голямата част от потребителите, освен ако не търсиш много мощна геймърска машина или нещо, на което ще се обработва видео. За всички ситуации 16 GB и нагоре е по-скоро излишен разход.

Процесор

Тук навлизаме в най-голямото хардуерно разнообразие, което може да е и сериозно объркващо. Искам да добавя малко повече детайли, за да се ориентираш безпроблемно, но и да избереш най-правилния процесор. Кратката версия е, че Intel Core i5 е достатъчен за по-голямата част от задачите, включително обработка на снимки и видео. Той предоставя най-добър баланс между цена и производителност. Друга дилема, която се решава лесно - по-добър избор е Intel Core i5, но от 8-о поколение, отколкото Core i7, но от 7-о поколение. Причината е, че новото поколение разчита на два пъти повече ядра. Смел скок към Core i7 или i9 има смисъл, само ако моделът ще се използва за по-сериозен гейминг и сериозна обработка на видео. Да, i9-8950HK с шест ядра и 12 нишки може и да е впечатляващ с мощта си процесор, но това не означава, че е най-добрият избор за всеки. Дори напротив.

16 GB RAM звучи много примамващо, но ако не става въпрос за сериозен гейминг и много тежки визуални програми, 8 GB са достатъчни.

При Intel поколението на процесора се вижда съвсем ясно - номерът му започва с него (например i7-8750H е 8-о поколение Coffee Lake). Следващото важно уточнение е буквата след цифрите. U бележи моделите процесори, които употребяват по-малко енергия (например термична мощност 28W) - и са подходящи за модели, в които фокус е батерията и работата в движение. Буквата “H” бележи точно обратно (например термична мощност 45W) - процесор, който цеди по-бързо батерията, но има по-сериозна мощ, но и има нужда от по-добро охлаждане, за да се наблюдава т.нар. throttling (прекалено висока температура, която системата нормализира чрез намаляване на работната сила на процесора. Така се губи мощ). На върха в тази верига са “HK” като i9-8950HK, които са готови за овърклок (TDP - 65W).

На пазара могат да се намерят и модели от AMD, като Ryzen Mobile се опитва да е конкуренция на Intel Core i5 и i7.

За игрите процесорът не е толкова важен и дори по-достъпните варианти ще са достатъчни, но някои заглавия, най-често големите и масивни стратегии, по-слабият процесор може да забави цялата система.

Голяма роля за цялостната работа на системата има охлаждането - нещо, което трудно може да се разбере само от характеристиките на модела в онлайн списък. Съвсем естествено по-тънките и леки модели не могат да се похвалят с най-доброто охлаждане, независимо колко технология са вкарали производителите. Затова понякога е добре да останеш на процесор Core i5, който обаче е добре оптимизиран за модела, отколкото да платиш повече за Core i7, който не може да се охлажда добре и съответно не работи на пълния си потенциал, за да бъде запазена нормална температура. Дори модели като Predator Helios 300, които имат по-сериозно охлаждане, не са чак толкова добре оптимизирани и вдигат високи температури при по-сериозен гейминг.

Видео карта

Разнообразие, подобно на ситуацията при процесорите, но отново ще ти е лесно да се ориентираш, когато решиш точно за какво ще ползваш лаптопа. Ако няма да е за игри, обработка на видео или за създавате на 3D обекти и анимации, дори вградената видео карта (например Intel Graphics 630) ще свърши достатъчно добра работа. За всичко останало е нужен модел с външна видео карта от AMD или Nvidia, като моделите на втория производител са много по-популярни. В долния край е Nvidia MX150, която може да се справи с някои от по-старите игри, като Battlefield 1 достига до 60fps на ниски настройки. Това означава HD резолюция и намалени детайли.

Nvidia GTX 1050 и GTX 1050 Ti могат да се справят с 1080p гейминг, както и със заглавия като CS:GO, League of Legends, DOTA 2 и други, но не са подходящи за VR. Следват GTX 1060 и GTX1070, които се справят и с VR, и са готови за 1080p гейминг, а на върха е GTX 1080, която се справя с високи детайли, 4K и дори най-новите заглавия.

С покачването на класа видео карта съвсем нормално има сериозен скок в цената на лаптопа, което прави първоначалната преценка много важна.

Какво да си повтаряш, докато избираш новия си лаптоп

“Да не бързам с най-бюджетния модел”, защото това може да провали цялостното ти изживяване от използването му. Да, на хартия може да звучи добре, но по-важното е да помислиш точно какви нужди имаш. Най-достъпните модели са такива с причина, като дори да го използваш само за интернет и филми, поне обърни внимание на екрана. Както вече казах, ще го гледаш постоянно. А и не забравяй, че този лаптоп няма да се сменя всяка година и е добре да се инвестира в нещо, което има по-дълъг живот.

“Да не гоня най-скъпия”. Обратната ситуация също е валидна - не се хвърляй на скъпи модели, ако няма да използваш пълния им хардуер. Да, 16 GB RAM звучи страхотно, но ситуациите, в които е необходима, не включват интернет, документи, видео, офис пакет, YouTube, социални мрежи и т.н.

“Трябва да ми харесва”. В желанието да оптимизираме хардуера, забравяме, че дизайнът също е важен - моделът трябва да ти допада, но и да ти е удобен за работа. Не трябва да забравяме, че именно дизайнът може да има отражение върху клавиатурата и тъчпада.

“Не трябва да чакам за следващото поколение”. Признавам, че това може би е странен съвет, но освен ако моделите с новото поколение процесор не излизат след месец, често чакането не си заслужава. Всички искаме да имаме най-актуалното, но в този сегмент това е просто невъзможно. Прецени добре момента на покупка, но не се притеснявай, че скоро ще има нещо ново - неизбежно е.

“Да си взема ли Pro версия на Windows?” Не, няма никакъв смисъл да плащаш повече.

Заключителни думи

Надеждата ми е, че след прочитането на всичко това, имаш по-ясна представа за следващия си лаптоп и за какво точно да гледаш. Ако все още имаш въпроси, винаги можеш да ни пишеш. Никога не забравяй, че най-важният момент е преди самата покупка и той е преценката за какво точно ще използваш машината. Всеки модел на пазара има своята цел.

Примерен модел: 14- или 15- инчов екран, 8-о поколение процесор Intel Core i5, Full HD дисплей, 8 GB RAM SSD памет и вградена видео карта/Nvidia MX150.

Съвсем скоро ще влезем в повече детайли и всички малки тънкости, придружени от конкретни модели лаптопи.

Заглавна снимка: Designed by Freepik