Лаптопите са достатъчно компактни, за да ги носите със себе си, но все пак са достатъчно гъвкави, за да изпълняват сложни задачи. Това е най-добрият инструмент за извършване на сериозна работа или да играете, независимо дали сте у дома, на път или в класната стая или офиса. Докато по-компактните и хващащи окото таблети и смартфони винаги са популярни, повечето хора осъзнават, че всичко - от писането на курсова работа до играта на игри (ще се изненадате колко много РС игри вървят дори на безнадеждно стари лаптопи), работи по-добре на лаптоп. Но закупуването на лаптоп не е задължително по-лесно.

Всъщност благодарение на технологичните подобрения и разнообразието от функции, закупуването на лаптоп може да бъде доста трудно. Едва ли има нещо по-лошо от това да си купите нов лаптоп, който веднага да ви създаде проблеми. Е, може би едно нещо: да мислите, че всичко е наред, само за да откриете дефекти след изтичането на гаранцията – гадно, но всъщност предотвратимо.

Това ръководство, базирано на информация от Notebookcheck и други източници, има за цел да ви преведе през списък с проблеми, за които да проверите вашия наскоро закупен лаптоп. Ако тази проверка разкрие някакви нередности или дефекти, най-добре е да замените устройството с новo (или ако бъде открит дефект във цялата серия, обмислете изцяло друга марка лаптоп). Ръководството ще ви покаже как да проверявате за често срещани проблеми на екрана, корпуса, клавиатурата, тракпада и вътрешните части на един модерен преносим компютър.

Нека започнем с едно от първите неща, които ще забележите, когато използвате лаптопа си: екрана.

Екран

С екрана може да имате повече проблеми, отколкото бихте предположили. Тук е важно да направите проверка за мъртви или заседнали пиксели, изтичане на фоновото осветление или неравномерно осветление. Ще започнем с проверка за мъртви (черни) или останали (ярки) пиксели, като за целта може да използвате някое онлайн решение (Dead Pixels Test или CheckPixels) или офлайн. Лесно е, тъй като просто сменят различни цветове, които позволяват да се засече нередност.

Отворете първо черния фон (може и просто да изпозлвате такъв) в избраната програма за изображения и го настроите на цял екран (F11). Увеличете яркостта до максимум. Внимателно разгледайте екрана за всички не-черни пиксели; те могат да бъдат в червено, зелено или синьо. Докато един заседнал пиксел би бил много очевиден, когато екраните са 640 x 480, не забравяйте, че на екрана с високо DPI (като QHD+ или UHD), пикселите са много малки. Затова ще трябва да погледнете малко по-близо и по-внимателно. Ако няма видимо заседнали пиксели, отворете белия фон и извършете отново проверката. Уверете се, че няма пиксели, които да останат неосветени. Ако нищо не се показва на черен или бял екран, поздравления - нямате проблеми с пикселите! Все още обаче трябва да проверим дали има проблеми с подсветката и равномерно осветление.

За да проверите дали няма т.нар. backlight bleed (неприятен феномен при LCD панелите, при който светлината не е изцяло блокирана и се процежда по краищата на екрана под формата на по-светли части, а не плътно черни), ще ви трябва тъмна стая без други източници на осветление. Ако нямате достъп до такава стая, тогава ще трябва да изчакате, докато се стъмни. Отворете изцяло черен фон на цял екран и задайте максимално ниво на яркост. Повечето IPS панели имат леко изтичане на цвят в резултат на технологията, но ако забележите някакви неравномерни или очевидни черти, може да поискате смяна на вашия лаптоп. Тъмната стая и черният фон ще направят подсветката по-очевидна, отколкото във всяка друга ситуация, така че имайте това предвид, когато решавате дали ще ви притеснява в ежедневната употреба.

Ако панелът ви не е IPS или VA, тогава той не бива да страда от много изтичане на фонова светлина (ако изобщо има такова). OLED панелите, например, са осветени по различен начин от IPS, VA или TN панелите и не трябва да имат абсолютно никакъв проблем в това отношение. Причината е, че там липсва т.нар. подсветка (слой, който осветява пикселите и понякога може да е разположен само по краищата), а всеки пиксел сам излъчва светлина. Днес OLED панелите стават все по-често срещани, но са далеч от масови и с по-висока цена. Особено ако ще използвате лаптопа за дизайн, проверката за неконсистентно черно е абсолютно задължителна.

За да проверите за равномерно осветление, използвайте бял фон и го поставете отново на цял екран. Потърсете всички части на екрана, които изглеждат нееднородни при осветление или сянка. Наблюдавайте от различни ъгли. И накрая, само за да бъдем сигурни, най-добре направете и някои от теста с различни цветове, които споделихме по-горе.

Външни белези

Въпреки че наличието на драскотина или вдлъбнатина не оказва влияние върху работата, никой не иска да има лаптоп с физически дефект направо от кутията. Със сигурност е грозно, но по-важното е, че ще намали драстично стойността на вашата машина, ако искате да я продадете в бъдеще. Пък и е безкрайно дразнещо! Проверете горния панел, повърхността на дисплея, опорите за дланите, долния панел и ръбовете за драскотини или вдлъбнатини. За това няма приложение, а ще трябва вие да поемете пълната отговорност и да се доверите на вниманието си.

Resize Dscf5022

Това е очевидно, но е с цел драматизация на ситуацията.

Проверете и за лошо поставени портове. Това не е просто проблем за периферните устройства, които няма да се включват безпроблемно; несъвместимият порт означава, че вътрешните части ще бъдат поставени под напрежение от включването и изключването на аксесоарите ви. С течение на времето това може да доведе до физически щети на дъното. Ако откриете значително (повече от 1 мм) несъответствие между дъно и шаси, по-добре върнете лаптопа.

Проверете дали няма прекалено голяма пролука между рамката около екрана и самия екран.

Клавиатура

Клавиатурата е методът на взаимодействие, който най-често ще използвате с лаптопа си, така че е важно да се уверите, че писането на нея ще бъде както трябва. Натискайте всеки клавиш на клавиатурата многократно, проверете дали ги усещате еднакво. Всяко натискане на клавиша трябва да се усеща идентично с предишното. Също така не би трябвало да клавишите да се заклещват надолу. Трябва да отделите специално внимание за тестване на клавишите Enter, Shift и Spacebar, тъй като те са по-големи и е по вероятно да имате проблеми с тях.

Известно е, че MacBooks с т.нар. butterfly суичове, имат свои собствени проблеми. Най-често срещаните оплаквания на новите MacBooks са клавишите, които "залепват" надолу - особено когато лаптопът се загрее. Добрата новина е, че компанията има прогама за безплатно ремонтиране, но все пак е неприятно, ако се стигне до там. Причината тук е, че лаптопът е изключително тънък и от Apple е трябвало да измислят суич, който все пак да носи нужното усещане от натискане, макар и ходът на бутона да е много къс.

За да разберете дали всеки клавиш работи както трябва, можете да посетите този сайт или да свалите това приложение. Те, най-общо, засичат всяко едно натискане и го визуализират на екрана. Така лесно може да се види, ако някой клавиш не реагира или задържа повече, отколкото трябва.

5Dhxnniwpeb2Cgly

Много лесно това пространтво се пълни с прах. Новите модели имат тънка мембрана, но проблемът може да продължи

Ако вашият лаптоп е снабден с клавиатура с подсветка, ще трябва също да проверите това в тъмна стая. Уверете се, че всички клавиши са равномерно осветени и - ако клавиатурата е с възможност за RGB – че всички цветове се показват правилно за всеки клавиш.

Тук има различни видове подсветки, като при някои всеки бутон е индивидуално осветен, а при други - това става на зони. При втория вид е възможно да има лека разлика в светлината, но тя не трябва да е много драстична, а по-скоро почти незабележима.

Последното нещо, което трябва да проверите, не е точно дефект, но може да доведе до проблеми: натиснете клавиатурата отгоре. Това е проблем, защото не само прави неприятно писането, но и може да изложи на риск вътрешните компоненти - и то само ще се влоши с времето. Натиснете плътно клавиатурата (зоната между и около самите клавиши) и отбележете дали се поддава или огъва. Колкото по-дебел е вашият лаптоп, толкова по-безопасно е ако поддава, така че трябва да сте по-толерантни към по-дебел лаптоп, отколкото по-тънък.

Тъчпад

Ако някога сте използвали лаптоп с тъчпад, който изглежда прави точно обратното на това, което му казвате, знаете, че един лош тъчпад сам по себе си може напълно да развали удоволствието от работа с компютъра. Разпространението на тъчпадове, ползващи технологията Microsoft Precision, донякъде оправя това, но дори и в този случай нямате пълна гаранция. Проследете курсора на екрана, за да проверите закъснението и общото време за реакция. Опитайте с ляв и десен клик, за да сте сигурни, че реагират.

Често срещан проблем с тъчпада е бъгавото скролване; ще е голям малшанс, ако случайно лаптотът ви е засегнат от това. В браузъра отворете страница с много съдържание и използвайте жеста с два пръста, за да превъртите нагоре и надолу по страницата. Ако не отидете там, където искате, може да имате дефектен тъчпад.

Процесор и видео карта

Въпреки че е доста рядко CPU-то или GPU-то да бъдат дефектни от самото начало, важно е да се проверят тези аспекти на вътрешните части на лаптопа, преди да изтече гаранционния период. Проблемът с процесора е изключително рядък, но проблемът с видеокартата е малко по-често срещан. Най-вероятно обаче става въпрос просто за лошо охлаждане (като изкривен радиатор или недостатъчно охладени компоненти), а не дефектен процесор. За щастие, тези проблеми могат да бъдат открити само с няколко безплатни софтуера.

Cinebench е добър бърз тестер за напрежение за процесора, а TSBench, който се съдържа в Throttlestop, е по-лека алтернатива. Всички лаптопи трябва да могат да завършат TSBench до 1024M без прегряване, дори ако трябва да се използва максималната скорост на вентилатора. LinX е друга страхотна програма, която е малко по-тежка от процесора от TSBench. Unigine Heaven или Unigine Valley са взаимозаменяемо използвани и са особено полезни за лаптопи с общи решения за охлаждане.

Започнете с тестване на процесора. Отворете Throttlestop, за да можете да следите основните температури и да използвате еднa от стресовите програми, докато наблюдавате за проблеми. Поставянето на процесора под напрежение не трябва да предизвиква цялостно блокиране или да срине програма като Cinebench и TSBench, което със сигурност ще бъде сигнал, че нещо не е наред. Друг предупредителен знак е да наблюдавате за значителни температурни разлики между различните ядра на вашия процесор. Като цяло, температурната разлика от осем градуса или повече между ядрата е знак или за изкривен радиатор, или за лошо поставена паста, което води до неравномерен контакт с централния процесор.

Ако вашият лаптоп има специален графичен процесор (като AMD или Nvidia карта), вероятно е добра идея да се проведе стрес-тест за GPU, както и за CPU. Всъщност повечето лаптопи ще имат общо охлаждащо решение - или един радиатор, използван за охлаждане на процесора и видеокартата, или два отделни радиатора, които се свързват помежду си. Ако лаптопът има споделен радиатор (и ако не знаете, трябва да приемете, че са), тогава Unigine Heaven или Unigine Valley трябва да вървят, докато CPU тестът приключи. Това се дължи на факта, че споделеният радиатор означава, че процесорът или графичният процесор могат да разтоварват топлина в радиатора на другия, което означава, че топлината от натоварване на двата компонента заедно ще повлияе значително на способността на лаптопа да се охлади.

В отделен по-хладен сценарий, топлината на един компонент влияе много по-малко на топлината на другия, но отново, тази охлаждаща настройка обикновено е запазена за по-мощни модели от по-висок клас. Моля, обърнете внимание: използването на Unigine Heaven и Valley при работа с TSBench или Cinebench вероятно ще предизвика проблеми при зареждането на нови сцени. Програмите на Unigine може да изглеждат замразени, но в крайна сметка ще се заредят, така че не се паникьосвайте или не ги рестартирайте. Причината е, че те изискват CPU време за зареждане на новите сцени, а вашият CPU ще бъде зает с Throttlestop (или избрания от вас CPU инструмент за стрес), така че програмите просто висят, докато не се решат техните цикли на процесора.

Що се отнася само до GPU, човек трябва да може да изпълнява серия от бенчмаркове без проблем. Unigine Heaven и Valley, както и 3DMark Firestrike (има безплатна версия) са добри тестове (имайте предвид, че Unigine Valley и Heaven ще докладват неправилно GPU clockspeeds на Pascal, вместо това непрекъснато съобщават за максималните часовници на усилване, дори ако картата не я постига) , Всякакви артефакти (странни линии, триъгълници, мигащи пиксели и т.н.) са мъртва раздаване на проблемна карта. Не трябва да има и сривове. Друг вид проблем, показващ грешка, е сривът на черния екран. Този срив може да стигне дотам, че да рестартира компютъра веднага щом се случи; екранът ви ще стане черен и тогава вашият компютър изведнъж ще се зарежда, сякаш нищо не се случи.

Тези тестове са за по-мощни модели.

Друг полезен софтуе е Furmark, с който може да се провери както процесорът, така и видео картата. Ако лаптопът е от по-нисък клас, трябва да настроите резолюцията на 1280x720 пиксела, докато с по-мощни варианти - 1920x1080 пиксела. Ако по време на теста има някакво трептене на екрана, може да има някакъв проблем с видео картата.

Ако следвате това ръководство от началото до края, трябва да сте проверили екрана на новия си лаптоп, шасито, клавиатурата, тъчпада и след това да проверите вътрешните чаркове за проблеми с производителността или радиатора. Няма гаранция, че вашият лаптоп ще е вечен, но доброто му познаване ще ви помогне да забележите проблеми в бъдеще. Термичната паста може да се разпадне; Темповете ще се появят на пръв поглед само за няколко дни. Могат да се появят затруднения и неочаквани проблеми и дори видео картата може да „умре“ случайно. Важно е да знаете поне основното за вашата машина, така че ако нещо се случи, да може бързо да реагирате.