През март Galaxy S10+ беше в офиса на TechGeek за тест. Виктор прекара най-много време с него, за да изготви подробното ревю и да го сравни с Mate 20 Pro, но имаше достатъчно време телефонът да отиде за кратко първо при Камен, който използва Galaxy S9, а след това и при Гери, която е с iPhone X. Това са техните първи впечатления от новия флагман на Samsung.

Вече шест месеца използвам Huawei Mate 20 Pro. И съм много доволен. Преди това бях с Galaxy S6, Galaxy S7 и Galaxy S9+. Допадат ми телефоните на Samsung, но миналата година Mate 20 Pro изпревари конкурентите и откровено ме впечатли. Смяната беше неминуема, но не означаваше, че няма да ми липсват някои неща от Galaxy S9+.

Това е и причината да чакам “юбилейния” Galaxy S с огромен интерес и дори вече споделих мнението си за него в подробното ми ревю. Това, което обаче ми се иска да направя сега, в духа на текстовете на Камен и Гери, е да направя сравнение с телефона, който използвам аз. За мен беше интересна съпоставката между може би най-добрия Android телефон за миналата година (премиера през октомври 2018 година) и изключително силната заявка на отлично балансирания Galaxy S10+, който Samsung представи този февруари.

Samsung Galaxy S10Vs Huawei Mate 20 Pro

Визуализация: stuff.tv

Дизайнът и външните белези са може би най-субективното нещо, от което мога да започна, и честно не съм сигурен колко точно полезен ще бъде коментарът ми, но все пак ще го дам и ще го подплатя с някои функционални коментари. Ха, измъкнах се!

И Galaxy S10+, и Mate 20 Pro са откровено красиви телефони с близък подход към дизайна - метална рамка и стъкло. Двата модела имат двойноизвити екрани, което поне в моите разбирания е плюс, защото страните на екрана се губят към страничните рамки. Гърбът също се извива към рамките за симетрия. Mate 20 Pro има традиционен прорез, а новият флагман на Samsung разчита на изрязване директно в AMOLED екрана за двойната предна камера.

Ако го преценявам от естетична гледна точка и практичност при гледане на видеа в YouTube (в Netflix и HBO GO приложенията автоматично слагат черна лента), Samsung печели. Това обаче не свършва дотук. В прореза на Mate 20 Pro е поместена системата за отключване чрез лице, която включва сензор за дълбочина, инфрачервена камера и т.н., което прави тази функция не само по-сигурна, но и по-удобна - отключването работи безотказно дори нощем, когато се будя и взема телефона.

Galaxy S10+ също предлага отключване чрез лице, но то разчита само на предната камера и няма допълнителните сензори. В предишното поколение можехме да използваме сензор за сканиране на ириса, което също беше допълнително подсигурена технология.

И двата телефона имат и сензор за пръстови отпечатъци, вграден под екрана. Разлика обаче има и този път предимството е за Galaxy S10+. Той разчита на ултразвуков сензор, който използва... е, звук, за да разчете отпечатъка. Освен че работи по-бързо, може да се използва дори и телефонът да е намокрен или пръстът да е мръсен. В същото време Mate 20 Pro има оптичен сензор (използва се снимка на отпечатъка и затова е необходима светлина), който е една идея по-бавен и не работи, ако повърхността е замърсена.

Samsung печели още в силата и качеството на стерео говорителите, наличието на 3.5мм жак и по-лекото си тегло. Mate 20 Pro обаче има по-интересно (субективно) разположение на камерите, интересна текстура на гърба (синият цвят, който имам аз) и много по-удобно разположение на бутона за включване и изключване. Има инфрачервен порт (откакто кучето изяде дистанционното, това е спасение) и LED светлина за уведомления - нещо, което липсва при Galaxy S10+. Той, от своя страна, има най-добре развитият Always on екран, който дава много подробна информация. Това е нещо, което много ми липсва в Mate 20 Pro, но в момента има информация, че се очаква скоро лек ъпдейт. Стискам палци!

Победител: от дизайн гледна точка - силите са изравнени, като бих дал косъм преднина на Galaxy S10+. Откъм функционалност - този път преднина е за Mate 20 Pro заради по-удобните бутони и системата за отключване чрез лице. Прекалено много свикнах с нея. Откъм мултимедийни възможности - отново Galaxy S10+, тъй като има много по-добри говорители и запазва 3.5мм жак.

Достатъчно е да видите екрана на Galaxy S10+, за да се убедите в качеството му.

Екранът е първата част от хардуера, която ще засегна. Откъм размери двата модела са много близки, като Mate 20 Pro разполага с 6.39-инчов екран, а Galaxy S10+ разчита на 6.4 инча. Резолюциите са QHD, а панелите - AMOLED. Разликата е, че моделът на Samsung е най-яркият на пазара (до 1200 нита срещу 580 нита), а цветовете са просто страхотни. Знам, че звучи като хипербола, но това е единственият начин да го опиша. Това е най-добрият екран в смартфон днес и е достатъчно да изгледате един клип на него или още по-добре - HDR сериал от Netflix. Mate 20 Pro също има HDR сертификат, но не достига толкова ярки и грабващи цветове, колкото опонентът му.

Победител: Galaxy S10+, безапелационно.

Навлизаме в хардуера отвъд видимото - процесор, RAM и по-точно - бързина на работа. Вярвам, че няма да е изненада за никой, че и двата телефона работят бързо, плавно и нямат никакъв проблем с по-тежки игри на високи настройки. Galaxy S10+ е оборудван с процесор Exynos 9820 (8нм), 8 GB RAM и 128GB вътрешна памет. На пазара има дори версия с 12 GB RAM и 1TB памет, но към момента не съм имал възможност да я изпробвам. В същото време в сърцето на Mate 20 Pro е 7-нанометров процесор Kirin 980 с две NPU ядра (Neural processing units, които отговарят за ИИ функционалностите на камерата и на оптимизацията на работата на хардуера, софтуера и батерията), 6 GB RAM и 128 GB вътрешна памет.

Стартирането на двата телефона е еднакво бързо, като системните приложения се отварят една идея по-бързо при Mate 20 Pro, като причина за това може да са анимациите в потребителския интерфейс. Някои приложения зареждат една идея по-бързо при Galaxy S10+, други при флагмана на Huawei, но това е видимо само и единствено при директно сравнение. В нормалното ежедневие не мисля, че ще се усети разлика.

Благодарение на повечето RAM памет, Galaxy S10+ запазва повече приложения отворени във фонов режим, които не се зареждат отново при избор. По-агресивната система за контрол на софтуера на Huawei Mate 20 Pro също играе роля за това.

Тук е важно да отбележа, че след шест месеца Mate 20 Pro работи толкова бързо, колкото и в началото. Това обаче не е изненада и важи и за флагманите на Samsung. Пример е старият ми Galaxy S9+, който сега се използва от съпругата ми и година по-късно работи също толкова добре, колкото и в началото.

Победител: Равен резултат

Батерията е изключително важна. И двата смартфона се представят отлично, но единият има по-бърза скорост на зареждане.

Следва батерията, което е един от най-важните аспекти в смартфоните днес. Може би вече се повтарям, но и двата телефона се представят много добре по този показател. Galaxy S10+ разчита на 4100mAh, а Mate 20 Pro има допълнителни 100mAh. Като продължителност на работа, двата телефона гонят около 30 часа без зареждане, което е почти два дни. Традиционно това включва около 3-4 часа пред екрана на ден - четене, социални мрежи, видео, камера и т.н. И двата телефона имат функцията да зареждат безжично устройства, съвместими със стандарта Qi, поддържат и бързо безжично зареждане (15W).

Жичното зареждане на Galaxy S10+ също е 15W, но това на Huawei e 40W, което е изключително удобно. Около 60 минути са достатъчни за пълно зареждане на батерията, като за това време Galaxy S10+ достига почти 80% (на Huawei му трябват 30 минути за тези проценти) - напълно достатъчно за ден работа. За да достигне 100%, са необходими около 90 минути.

Победител: Mate 20 Prо заради по-бързата скорост на зареждане.

Камерата е следващият ключов елемент, който е и най-труден за конкретна оценка. Веднага ще обясня какво точно имам предвид. Днес камерите във флагманите са на изключително високо ниво - нещо, за което само можехме да мечтаем преди години. Ако преди борбата беше за мегапиксели и правилно пресъздаване на цветовете с минимален шум, днес вече битката е в кадрите при почти пълен мрак, оптично приближаване, ултраширокоъгълни снимки и боке ефект.

Производителите се справиха с базовите изисквания и вече надграждат и развиват в нови посоки. Някои смартфони имат по-студени снимки, други засилват наситеността на цветовете, трети се доближават повече до реалността. Всеки избира кое е по-интересно и по-привлекателно за него. Именно това показаха и тестовете “на сляпо” на MKBHD в края на миналата година, когато се случиха много изненадващи победи. Потребителите трябваше да избират между две снимки, като още в първия кръг BlackBerry KEY2 (!) победи iPhone Xs, LG V40 отстрани Pixel 2, като след това загуби от споменатия модел на BlackBerry. Pocophone F1 пък отстрани Galaxy Note 9. Не мисля, че победителите в тези сблъсъци имат по-добри камери, но беше много ясно доказателство за различните предпочитания на потребителите.

След тази много голяма скоба, идва и мнението ми за Mate 20 Pro и Galaxy S10+. Двата модела имат изключително способни камери. Останах впечатлен от качеството на широкоъгълната камера на модела на Samsung, която има по-голямо зрително поле, макар и да няма автофокус. В същото време дневните снимки са много добре балансирани, макар и телефонът винаги да се опитва да даде максимално детайли и в тъмните елементи, което води до леко изсветляване. Дневните снимки на Mate 20 Pro също имат много детайли, макар понякога цветовете да са по-ярки, снимки са остри с много детайли и добър динамичен обхват. Понякога може да се види прекомерно изостряне на детайли в дневните снимки, ако например имате дървета на заден фон. Трудно се забелязва, освен ако не го гледате на монитор.

Galaxy S10+ се справя по-добре в заснемането на видео - като предлага 4K в 60fps (Mate 20 Pro предлага до 30fps) и има страхотна стабилизация в режим Full HD. Предната камера също записва в до 4K в 60fps и има много по-добро аудио.

Mate 20 Pro обаче има по-добре развит изкуствен интелект за разпознаване на сцени, много по-качествен оптичен и хибриден зум и се справя по-добре в кадрите с ниско количество светлина. За това помага и наличният нощен режим, който наистина прави чудеса. При Galaxy S10+ той се активира само автоматично и нямаме контрол върху него.

Следват няколко примера. Galaxy S10+ е отляво, а Mate 20 Pro - отдясно. Снимките са с намалена резолюция. В някои от кадрите Galaxy S10+ има по-ярки цветове, но Mate 20 Pro запазва повече детайлите.

Победител: В много ситуации снимките на Galaxy S10+ ми допадат повече (особено дневните), в други - тези от модела на Huawei. Наистина е въпрос на вкус, но Mate 20 Pro е с преднина защото има 3x оптичен зум и специален нощен режим (корекция: Galaxy S10+ вече трябва да получава ъпдейт, който изважда нощния режим като опция, но нямам наблюдения върху него).

Завършвам със софтуера. От много време насам вярвам, че чистият Android вече не е тази манна небесна, за която жадувахме във всяко ревю преди време. Ясно си спомням за колко модела съм казвал, че софтуерът не е лош, но не е “чист”. Днес много производители продължават да правят безобразни неща, но и много от тях се научиха как трябва да изглежда една “кожа” за мобилната операционна система на Google. В този аспект Samsung извървя най-дълъг път.

One UI предлага удобен интерфейс, който е съобразен с големите екрани на телефоните. Интеракцията е изнесена в долния край, горе пък има голям текст. Персонализацията е на високо ниво, но най-много ми допадат малките елементи - Edge уведомленията (светлина, която преминава около ръба на екрана при входящо съобщение), светлината около предната камера, когато включвам на нея, добре развитият Always on екран, който дава информация, но и преки пътища до музиката например. В същото време има дублирането на приложения продължава и винаги остава въпросът за бавните ъдейти. Android 9 дойде за Galaxy S9+ този февруари - близо шест месеца след премиерата му.

Huawei подобрява своя EMUI всяка година и го прави все по-добре оптимизиран чрез изкуствения интелект в телефона. Не съм голям фен на менютата и облика на някои елементи, но вече свикнах с универсалното търсене в телефона (приплъзване от началния екран) и много често прибягвам по-скоро до него, отколкото да използвам иконки и списък с настройки. Always on екранът дава информация за часа, батерията, датата и пропуснати обаждания и съобщения. Надявам се тов скоро да се промени. И тук има дублиране на приложения, но и повече предварително записани програми, сред които Booking, Amazon Shopping и т.н. Ъпдейтът до Android 9 дойде един месец по-бързо за P20 Pro, отколкото за Galaxy S9+.

Победител: Отново стигаме до субективен момент, но за мен чистият победител е Galaxy S10+.

Обобщението не е много изненадващо. През последните 2-3 години флагманите станаха толкова добри, че смяната на модел от миналата година с настоящ е по-скоро въпрос на тръпка, гийкстване и желание да си винаги с най-новото. Това е и причината за съзряването на пазара - цикълът на смяна е по-дълъг.

Доволен съм и от двата модела - от една страна колко добре продължава да се представя Mate 20 Pro шест месеца по-късно, а от друга - Galaxy S10+ е най-добре оптимизираният модел на пазара днес. Решението е в твоите ръце.