Има футуристични коли, има груби, “мускулести” модели, за които е нужен един поглед, за да сме сигурни, че крият сериозна мощ под капа си, има обаче и коли, които просто крадат сърца. Honda Urban EV Concept беше именно такъв модел - симпатичен, добронамерен, но създаден за друго време. За бъдещето.

Ако преди две години това беше по-скоро щура концепция, която предизвиква усмивки на умиление и събужда ретро носталгия, днес това е все по-завършен модел, който излиза границите на концепция и преминава в по-обозримото “прототип”.

Honda E Prototype все още носи много от чертите на Urban EV Concept (тези симпатични фарове!), но добавя и практичност. Например седалките за шофьора и пасажера до него вече са традиционни, а не една обща, а големият екран е заменен от два от сензорни екрана и два екрана, които заместват огледалата за обратно виждане. Комбинацията от модерни технологии и класически елементи и дърво в интериора е изненадващо приятно за окото и съм сигурен, че чувството да караш в този автомобил би било страхотно.

Трите врати (предните две бяха тип “самоубийствени врати” (suicide doors) вече са пет и се отварят нормално. Бърза вметка - suicide doors се наричат тези, които се отварят обратно на това, което най-често виждаме днес. Пантите са в задния край, което ги прави удобни за влизане в автомобила, но могат лесно да се отварят в движение.

Подобно на Tesla, дръжките на вратите изскачат, когато ги приближим. Автомобилът е оборудван и с редица технологии, които добавят форма на автономност, като радар, LiDAR и пълен набор от сензори.

Новият прототип на Honda може да измине до 200 км с едно зареждане и поддържа технология за бързо зареждане - 30 минути осигуряват 80% заряд.

Honda E Prototype е почти завършен модел, който трябва да бъде пуснат в продажба в края на тази година с доставки през 2020 година. Цената е неизвестна, но се очаква да е между 33 000 и 52 000 долара. Висока цена, но пък това ще е уникална кола на пътя, достойна дори за Мистър Бийн.