Толкова много смартфони! Интересни, различни, очаквани и неочаквани. На Световния мобилен конгрес в Барселона могат да се видят и много други джаджи, които привличат погледа на всеки гийк. В този текст ще споделя някои от тях.

HTC 5G HUB

Симпатично устройство, което не само може да овладее силата на 5G, но има дисплей, може да се използва като рутер и в същото време е изцяло мобилно и лесно преносимо. Радвам се, че HTC продължава да работи по нови продукти.

Малкият “хъб” има 5-инчов сензорен екран с резолюция 1280x720 пиксела и работи с операционна система Android 9.0. Напомня на Google Home Hub и Lenovo Smart Display, но се различава коренно чрез процесора си Snapdragon 855 и 5G модема X50. Светкавична връзка, която може лесно да се сподели към други устройства чрез Wi-Fi или етернет порт. Наличен още Bluetooth 5.0, USB-C 3.1 и DisplayPort. Батерията е 7660 mAh, а теглото на джаджата е 340 грама.

За мен идеята е интересна, защото дава свобода на използване. В дома това е рутер за останалите устройства, на път - също, но с възможност за приложения, защо не гледане на филми или директна връзка към по-голям екран за стийминг на 8K например? Очакваме го в през втората половина на годината.

Microsoft HoloLens 2

Очилата за смесена реалност на Microsoft идват с редица подобрения, но остават все така нишов продукт. Ясен знак за това е цената от 3500 долара, а и коментарът на Microsoft, че ще ги продава само и единствено на компании, които ще го използват в работния процес.

Новата версия е по-добра в почти всеки аспект - по-удобна е, има много по-голямо зрително поле и по-добре засича физическите и истински обекти в смесената реалност, коментират от The Verge в изключително подробен материал.

Причина за това са и новите компоненти, сред които сензор Azure Kinect, процесор ARM, сензори за следене на погледа и нова система от екрани и лазери. Компанията е разработила собствена MEMS (микроелектромеханична система) екран с малки електромеханични огледала, от които се отразяват лазерни лъчи.

Новата версия е по-удобна, тъй като голяма част от хардуера е минала в задната част и вече не тежи толкова отпред. Сваля се по-лесно, като в същото време предната оптична част се вдига, ако е необходим разговор извън смесената реалност.

Благодарение на следенето на погледа софтуерът знае какво гледаме и така може да прелиства текст или да разчита друга интеракция. HoloLens 2 разчита и следи много по-добре ръцете и пръстите на носещия го, което подобрява взаимодействието с виртуалната среда.

Подобни очила имат приложение в много компании и за много ситуации - от обучение на инженери, през комуникация с екипи, изпратени на далечна локация, които имат нужда от съдействие, през виртуално сглобяване на ново устройство и т.н. Вярвам, че развитието на HoloLens 2 ще доведе до развитието и на потребителски продукти, които ще направят живота ни по-лесен (и страхотен гейминг!). Освен това е поредното доказателство за пътя на Microsoft и отличната смесица на хардуер, софтуер и облачни услуги.

Завръщането на Kinect

Това не беше всичко от Microsoft - компанията върна Kinect от света на мъртвите. След като дълги години това беше спорният елемент от Xbox, сега това е интересна джаджа за компютри. Цената ѝ е 399 долара и може да се използва като сензор с различни приложения. Microsoft е създала новия Kinect основно с идея за облака (Azure) за работа по компютърно зрение и модели на речта.

Малката джаджа (440 грама) разполага със седем микрофона, подобрена RGB камера с резолюция 3480x2160 пиксела и допълнителен сензор за измерване на пространството. От Microsoft планират и SDK за разработчици.

Подобно на HoloLens 2, така и новият Kinect е интересно устройство, което може да се използва в много сфери и тепърва ще е интересно точно за какво ще го използват разработчиците и бизнесът. Моите предложения са в търговията за следене на наличности в магазините, здравеопазването и т.н.

Слушалките Lenovo

Изненадващо, но Lenovo се включи в изключително конкурентния пазар на шумоизолиращи слушалки с Yoga ANC и ThinkPad X1 ANC. Не съм имал възможност да ги тествам, но миналата година Microsoft предприе подобна стъпка и всъщност се представи наистина прилично в тежкия сегмент.

Слушалките на Lenovo са насочени към по-достъпния сегмент и ще се търгуват в порядъка на 150-170 долара. Единствената разлика между двата модела е в цвета и брандинга.

И двете версии поддържат Bluetooth 5.0 и имат USB-C порт. Разработени са заедно с Dolby и се използва технология за активна шумоизолация и изолиране на външния шум. Батерията издържа до 15 часа. Налична е функцията Smart Voice Pickup, която е съвместима със Skype и други приложения за разговор, а от Lenovo добавят, че слушалките са отлични за мултимедийно съдържание, но и за фокусиране върху работния процес. Съвсем разбираем коментар. Имам съмнения, че ще постигнат славата и резултатите на Sony WH-1000XM3, но със сигурност са приятно изглеждащи слушалки на добра цена. Остава и качеството им да е такова.

Lenovo ThinkVision M14

Това е преносим USB-C монитор - 14-инчов (резолюция 1920x1080 пиксела) с тегло под 600 грама. Последното ме впечатли. ThinkVIsion M14 е много лесен и удобен начин за разширяване на работната площ в движение - добър вариант за дизайнери, програмисти и хора, които биха разпънали две големи таблици в Excel, за да сравняват стойности. Представих си последното и ме побиха тръпки - не се разбираме много добре с този софтуер.

Екранът няма собствена батерия и черпи енергия от лаптопа или от телефона, към който е свързан. Основният хардуер е в долната част и дори има възможност за леко регулиране на височината, за да може да се изравни с екрана на монитора. Цената е 249 долара.

Обичам подобен тип джаджи, които са нишови, но мога да видя как реално ще помогнат на много хора в работния им процес, особено с толкова ниско тегло.

Обновените IdeaPad и ThinkPad

В рамките на Световния мобилен конгрес в Барселона Lenovo представи и обновени версии на лаптопите от серия IdeaPad и ThinkPad X и T. Това е важно, защото някои от приятните черти на моделите от по-висок клас слизат към по-достъпните лаптопи. Радост за всеки потребител!

Новият IdeaPad S540 може да разчита или на 8-о поколение Intel Core i7, или на AMD Ryzen 7 3700U. Налична е и версия с GeForce GTX 1050. S540 идва във вариант с 14- или 15-инчов екран с Full HD резолюция и много изтънена рамка, до 12 GB RAM и до 512 GB SSD. Освен това камерата може да бъде физически затворена, което е супер за сигурността. Цената на 14-инчовия модел с Intel започва от 879,99 долара, а този с AMD - от 729,99 долара.

Idea Pad S540  6 0

IdeaPad S540

IdeaPad S340 идва със сходни подобрения (процесорите), до 12 GB RAM и вариант за 14- или 15-инчов екран. Цената започва от 369,99 долара.

ThinkPad X390 има 13.3-инчов Full HD екран, с 50% по-тънки рамки спрямо предишното поколение, 8-о поколение процесор Intel Core vPro i7, до 32 GB RAM и до 1TB PCIe SSD. Интересна е и функцията PrivacyGuard, която използва инфрачервена камера, за да разпознае, ако има някой зад нас. Това може да задейства предупредително съобщение и дори да затъмни екрана. Началната цена на модела е 1099 долара.

23 Thinkpad X390 Yoga Black Hero Multimode J

Lenovo X390 Yoga

Подобренията продължават и в ThinkPad T490 и T490s с HDR IPS екран и по-тънък профил. Цените започват съответно от 999 долара и 1279 долара.

Моделите обхващат сериозен набор от потребителски нужди, като в същото време комбинират добра производителност и дизайн. Със сигурност ще имаме за цел да тестваме поне част от тях, за да можем да дадем мнение и точна оценка.

От април ще е възможно да имаме смартфон с 2 TB памет. Впечатляващо!

1 TB

Първата в света карта памет с 1 TB капацитет е факт. Micron и SanDisk обявиха моделите си. От Western Digital твърдят, че тяхната карта поддържа скорост до 160MB/s четене и 90MB/s писане, докато тази на Micron достига 100MB/s четене и 95MB/s писане.

Цената на SanDisk е сериозните 449,99 долара, а ще е на пазара през април. Това дава шанс за смартфон с 2 TB памет, което е меко казано щуро. Цената на Samsung Galaxy S10+ с 1 TB е малко над 3000 лева, което означава, че конфигурацията би била солена, но впечатляваща.

Творението на Nubia

Честно казано това е най-точното описание, за което се сетих, когато видях снимките на Nubia Alpha - творение. Поредния опит да се съвместят две устройства (смартфон и часовник), който не съм сигурен, че ще бъде по-успешен. Иначе Alpha си е интересна, макар и леко грубовата джаджа за ръката.

Zte Nubia Alpha 0

Красота!

Оборудвана е с 4-инчов извит OLED екран с резолюция 960x192 пиксела - издължен е и следва извивката на джаджата. Според Nubia, може да издържи на 100 000 огъвания, без да претърпи повреда.

Интеракцията с телефон-часовника става чрез опростени менюта и икони, като може да се използва както екрана, така и физически бутони, гласови команди и дори жестове, като помахване за навигиране.

Alpha си има и камерка, успява горе-долу да покаже информацията по достатъчно видим начин чрез специалната си версия на Android и дори могат да се гледат филми на екрана.

Работата изглежда бавна, което е нормално за подобно устройство, което дори не е във финалната си фаза на развитие, а цената е около 450 евро за версията с Bluetooth (нужна е връзка към телефон), а тази с eSIM ще се търгува срещу 550 евро. Златаната версия е още 100 евро.

Силно скептичен съм към това устройство и не вярвам, че Nubia, бранд на ZTE, ще има сериозен успех. Все пак е достатъчно футуристично, за да привлече гийкските погледи, нали?

Робот!

Liku е малък (50 см) робот, който иска да е приятел с всеки. Или поне изглежда така, докато не бъде завладян от SkyNet и не ни нападне… това обаче е малко вероятен сценарий. Дело е на корейската компания Torooc и има големи очи, чрез които изразява емоциите си, подобно на човек. Е, симулирани, но подобни на човешки.

Цената му е 2200 евро и не владее много неща, освен да крачи из стаята, да се усмихва, да клати глава в знак на поздрав и като цяло да бездейства, без да успее да заслужи високата си цена. А за нея може да се вземе огъващ се смартфон! Но пък е робот…. Труден избор.

Умният кучешки нагръдник

Това почти изцяло обяснява предназначението на тази джаджа за по-добрата версия на Liku - истинско куче. Тя се нарича DinbeatPro и използва сензори, за да следи дишането, температурата, позицията на тялото и лая на кучето. Подобна идея не е нещо ново, но DinbeatPro е специално създаден да се използва от ветеринари, които трябва да проследят състоянието на пациента си.

Тази година Световният мобилен конгрес донесе много изненади и това може само да ни радва. Със сигурност има още интересни джаджи, за които ще следим през следващите дни и които заслужават вниманието на всеки гийк. Ако срещнем нещо такова, задължително ще се появи в раздел Gadgets.

Годината едва започна, а джаджите са толкова много. Животът на гийка е вълнуващ!