Да.

Край.

Не, всъщност имам да кажа още няколко неща в защита на положителния отговор. Преди това малко предистория.

От Galaxy S6 насам почти изцяло използвах Samsung като ежедневен телефон. Причината беше, че компанията направи огромната крачка от апарати с отличен хардуер, но с компромиси в дизайна и софтуера, към нещо много по-изчистено и добре премислено. В същото време имах възможност да тествам всеки един от флагманските модели от Galaxy S5 насам, включително и злополучния Galaxy Note 7, който показа развитото внимание към детайлите и допълнителното рафиниране на върховите модели на корейския производител. Нещо, което Galaxy S8 продължи успешно.

Какво означават новите Galaxy S10 за Samsung и дали Galaxy Fold е бъдещето?

През последните шест месеца обаче използвам Huawei Mate 20 Pro, към който преминах от Galaxy S9+. И съм изключително доволен от избора - флагманът на Huawei направи най-много през миналата година и отбеляза геройски скок напред спрямо предшественика си Mate 10 Pro. От тройната камера с нови режими и ултраширокоъгълен сензор, през дизайна, сензора за пръстови отпечатъци в екрана, но най-вече батерията и бързината на зареждане. Откакто използвам Mate 20 Pro, не нося кабел “за всеки случай”. И все пак все още има елементи, които продължавам да харесвам в Samsung - от дизайна и екрана, през потребителския интерфейс, чак до камерата (и двете са много добри, но Huawei ми дава повече възможности). Сигурен съм, че може би дори и ти си в подобна ситуация или просто се опиташ да избереш най-правилния за теб смартфон.

През последната половин година научихме почти всичко за Galaxy S10 и реално за Ди Джей Кох, изпълнителен директор на Samsung IT и мобилни комуникации, не останаха много тайни, с които да ни изненада от сцената в Сан Франциско снощи.

И все пак след края на събитието, когато хванах в ръка новия Galaxy S10+, бях изненадан, като все още се опитвах да реша какви са чувствата ми към Galaxy Fold, първия сгъваем смартфон на компанията и реално първия, който е финален продукт. Пазарната му премиера е през април, а цената е 2000 евро. В края на събитието Кох обяви и Galaxy S10 5G - първия за компанията 5G смартфон, който е с 6.7-инчов екран и четири камери на гърба (едната от тях е 3D Depth, полезна за смесена реалност). Към момента цената му остава неизвестна.

Преди да поговоря за тези модели, ще се върна на телефоните, които реално ще се купуват от потребителите - Galaxy S10e, Galaxy S10 и Galaxy S10+. Първият има най-достъпна цена (1449 лева), като има по-малък екран с Full HD+ резолюция, двойна камера на гърба (липсва телефото сензорът, което е и по-добрата сделка), 8 GB RAM, има по-малка батерия и сензорът не е под екрана на страничния панел.

Galaxy S10 и “плюс” версията имат много близък хардуер, като цените им започват съответно от 1749 лева и 1949 лева (версията с 1 TB е 3129 лева). Galaxy S10 Plus има по-голям екран (6.4 срещу 6.1 инча Dynamic AMOLED с QHD+ резолюция), версия с 12 GB RAM (спрямо 8 GB RAM), до 1 TB вътрешна памет, 4100mAh батерия (спрямо 3400mAh) и двойна предна камера (10MP и 8MP RBG за по-добър боке ефект). Останалите неща се покриват - процесор Exynos 9820 с NPU чип за ИИ, Wi-Fi 6, 3.5мм жак, ултразвуков сензор за пръстови отпечатъци под екрана и тройна основна камера - 12MP Dual Pixel автофокус, оптична стабилизация и променлива бленда f/1.5-2.4, 12MP телефото с бленда f/2.4 и оптична стабилизация и 16MP ултраширок сензор с бленда f/2.2.

И трите телефона са водо- и прахоустойчиви (IP68), имат безжично зареждане, включително и възможност да зареждат други Qi устройства (функция, която видяхме при Mate 20 Pro) и новият Dynamic AMOLED екран с дупчица, оставена за предната камера. Нищо по-малко от страхотен екран, който е HDR10+ сертифициран и използва технология за динамично разпознаване на тоновете, за да предложи най-добрата картина. Екранът е с 42% по-ниска синя светлина (лошата, която ни пречи вечер и ни държи будни) и висока яркост.

Камерата вече разчита на по-сериозно присъствие на изкуствен интелект, разпознава 30 сцени, помага със съвети за по-добра композиция и специален нощен режим за по-добри снимки (Bright Night). Записва много добре стабилизирано видео, ако можем да вярваме на обявената информация, както и 4K HDR10. Предната камера вече също записва UHD HDR10 видео - страхотно за създателите на съдържание. Налична е и интеграция с Instagram.

Изкуственият интелект помага и за оптимизацията на работата на телефоните и за удължаване на живота на батерията.

Както казах почти нищо, което не знаехме или не сме очаквали до този момент. И все пак…

В момента, в който взех Galaxy S10+ в ръката си, останах впечатлен и то от малките детайли. Бързината на сензора за пръстови отпечатъци (достатъчно е само леко докосване с пръста), огромните подобрения в потребителския интерфейс (вече налични и за Galaxy S9), начинът, по който ореол от светлина преминава около предната камера, когато превключвам на нея, надграждането и добавянето на нещата, които липсваха до този момент - свободата на различните сензори на камерата, по-голямата батерия, най-накрая можем да сменим функцията на бутона за Bixby и други дребни промени, за които ще мога да говоря повече, когато имам възможност да тествам телефона. Детайлите, които липсваха преди години при Samsung, сега са на почит.

В никакъв случай Samsung не направи революция или огромен скок, но Galaxy S10 се усеща като първата стъпка за следващите 10 години и като телефон, който вече е покрил абсолютно всяко едно изискване, за което мога да се сетя. Колко добре го прави, все още не знам - тестът ще го покаже, но на хартия поне нещата звучат много добре.

Когато към това добавя и Galaxy Fold и 5G модела, снощи Samsung искаше да ни покаже, че е готова и работи усилено за бъдещето. Дали обаче бъдещето (и потребителите) ще бъдат толкова благосклонни към компанията, предстои да разберем, защото всички тези подобрения са все по-малко релевантни. Пазарът е съзрял, а потребителите вече сменят своите смартфони на три и дори четири години. Да поставиш заявка за следващото голямо нещо в сегмента, това има голямо значение, а в основата му със сигурност ще бъде изкуственият интелект и 5G.

В момента Samsung е едноличен лидер в смартфон сегмента и държи тази позиция близо седем години, но атаките от страна на китайските производители и най-вече Huawei са прекалено силни и консистентни, за да бъдат пренебрегнати. В същото време P30 ще излезе след около месец и тогава ще може да се направи по-директно сравнение.

През последните малко повече от две години смартфоните стават все по-скъпи, което принуди компаниите да запълват отварящите се ценови пропасти между най-високия и средния клас. Тази година Samsung го прави с Galaxy S10e, който е лишен от някои функции и хардуер, но е достатъчно качествен и интересен, за да е флагман. Не мога да не кажа, че този модел е отговор на свиващия се пазар и търсене на потребителите от всеки клас, като в същото време успехът на iPhone XR е видим. Логично, защото разликата от 300 лева не е за пренебрегване, особено когато “орязаните” екстри всъщност са неща, които не пречат на работата на телефона, в чиято основа е залегнал върхов хардуер. Да, Samsung ме изненада и с този модел, като единствено батерията е по-притеснителния аспект. Е, цената също е далеч от достъпната, но ми се струва, че не можем да очакваме друго.

За финал оставих Galaxy Fold. Изненадващо компанията започна с него. Изненадващо, но логично. Galaxy Fold е интересен продукт, от който вярвам, че Samsung ще научи много и това ще ѝ помогне да разработи нещо по-практично, но в момента това е устройство за най-запалените гийкове. Оставам настрана цената, която е висока (2000 евро), но не и неочаквана с оглед на технологията и че все пак става въпрос за изцяло нов модел, който тепърва трябва да проправя пътя си.

Galaxy Fold има друга важна цел - да покаже ясно, че Samsung е иновативна компания и това е нейният фокус. В толкова конкурентна среда, дори това е от изключителна важност. Най-впечатляващото за мен по време на презентацията не беше толкова хардуерът и сгъващият се екран, а софтуерът. Работата с приложение, която започва на малкия екран и продължава към големия, стана бързо и безпроблемно. Да, това е демо версия и всичко това е предварително преценено, но партньорствата с Google, Facebook и Microsoft са доказателство за работата, която Samsung е свършила и това, че се стреми най-популярните приложения да работят както трябва. Какво ще се случва с всички останали - към момента можем само да гадаем и това е един от подводните камъни в ранните версии на подобни устройства. Вярвам, че развитието на Galaxy Fold ще донесе нови неща в разработването на софтуера, но и ще даде тласък на хардуера.

Да видя Galaxy Fold в работен режим беше като да видя нещо от бъдещето, но честно казано не бих заложил на първата версия. Въпреки това, което казах по-горе, остава проблемът с дебелината, най-вероятно проблемите със самия хардуер и жертвите, които трябва да се направят, също така и смехотворно малкия екран със странно съотношение на външната страна. Той напомня по-скоро на помощния екран при телефоните с капачета, отколкото нещо, което ще се ползва много често. Как ще се справя с приложенията?

Това са притеснения, които са нормални за първа версия на нова технологична линия, която тепърва ще се развива.

След края на събитието наистина останах приятно изненадан. Samsung показа зрялото си лице, направи заявка за бъдещето, но и обяви най-добрите си смартфони. Нямам търпение да тествам новия Galaxy S10, защото конкуренцията е готова със своите претенденти и те със сигурност няма да пазят силите си. Битката става все по-ожесточена.