Затрупани сме от голямо количество безплатен софтуер и приложения, които да ни помогнат да извлечем максимума от нашия компютър или смартфон (или и двете) - всъщност има толкова много неща, че е трудно, да не кажем невъзможно, да пробваме повечето от тях. На помощ идва този списък, който съставихме за ваше улеснение. Той включва най-добрите приложения, които (вероятно) още не сте използвали.

В списъка ще се съсредоточим върху разкриването на по-скоро непознати приложения и програми, за които е по-малко вероятно да сте чували, затова в него няма да намерите Gmail или iMovie. Независимо за какво използвате телефона и лаптопа си, в списъкът по-долу трябва да откриете поне няколко приложения, които могат да ви бъдат полезни.

За мобилни устройства

JustWatch (Android, iOS)

Спестете си от времето, което прекарвате в търсене на нещо, което да гледате на Amazon Prime Video, Netflix, Hulu, HBO Сега, YouTube и т.н. с Just Watch. Приложението ще ви даде информация за новите заглавия, които се появяват в стрийминг платформите, както и за намаления в абонаментите. Към момента не поддържа локално съдържание за България конкретно, но можете да изберете друга европейска страна и да търсите в нейния каталог.

Версия за: iOS, Android

Google Arts & Culture (Android, iOS)

Google Arts & Culture е едно от по-малко известните приложения на Google, но въпреки това е чудесен инструмент - позволява ви да се насладите на някои от най-добрите произведения на изкуството и музейни експонати из целия свет, без да ставате от стола, а също да научите за културни събития в близост до вас. С това приложение може да загубите доста време, така че внимавайте!

Версия за: Android, iOS, уеб.

Forest (Android, iOS)

Дори Apple и Google активно да ни насърчават да си вземем почивка от нашите телефони, ние предпочитаме Forest пред вградените в Android или iOS приложения с подобна цел. Това, което ни харесва най-много, е неговата простота: можете да засадите дигитални дървета и след това цяла гора, като в същото време си отдъхвате от смартфона.

Версия за: iOS, Android.

Spendee (Android, iOS)

Има много приложения за финанси и бюджет, но малко са толкова удобни като Spendee: от простото, интуитивно, чисто оформление, до начина, по който ви помага да вникнете в модела на разходване – наистина едно качествено приложение, благодарение на което да управлявате парите си по-добре.

Версия за: iOS, Android.

CamScanner (Android, iOS)

Превърнете телефона си в скенер с CamScanner - в никакъв случай не е единственото подобно приложение, но определено едно от най-добрите по отношение на функции и качество. Автоматично изрязване и оптимизиране, лесно споделяне в други приложения, възможност за експортиране в PDF, защита с парола, поддръжка на анотации - изобщо, всички екстри.

Версия за: iOS, Android.

Hour Blocks (iOS)

Ако не може да спазвате планирания график за деня, опитайте Hour Blocks. Идеята е проста, но блестяща: разделяте деня си на часови блокове (оттук идва и името), което би трябвало да опрости календара и списъка ви със задачи, и да ви помогне да свършите повече неща. Може да свържете приложението дискретно със събитията от вашия iOS календар.

Версия за: iOS

Snapseed (Android, iOS)

По-вероятно е да сте чували за Snapseed, но все още значителна част от потребителската база на Android и iOS не е запозната с това приложение за редактиране на снимки. Можете да използвате приложението за отстраняване на дефекти, завъртане и изрязване на картини, добавяне на текстови и филтърни ефекти и много други неща.

Версия за: iOS, Android.

Unsplash (iOS)

Unsplash продължава да впечатлява като ресурс за безплатни изображения (може да правите каквото искате със снимките). Много от тях са перфектни за фон на вашия телефон или лаптоп - от планински вериги до късчета архитектура до сладките животни. Unsplash не е пуснало версия за Android, но можете да го ползвате и онлайн.

Версия за: iOS

За настолни компютри

Giphy Capture (MacOS, уеб)

Трябва да направите GIF? GIPHY Capture може да помогне. Всъщност, това приложение превръща процеса в детска игра - всичко, което върви на работния плот на вашия MacOS, може да бъде „заловено“ и преобразувано в движеща се картинка. Уеб версията е с една идея по-малко развита, но с нея все пак можете да превърнете всеки локален видеофайл или онлайн видеоклип в класическа GIF анимация като за целта имате на разположение поредица настройки за персонализиране.

Версия за: MacOS, уеб.

Canva (Android, iOS, уеб)

Canva е достъпна и за смартфони, но десктоп версията й наистина я отличава. Тя ви позволява да проектирате нещо - лого, флаер, плакат - по начин, който не се нуждае от техническо ноу-хау или експертен опит, и въпреки това без да използва грозни и безвкусни шаблони. Можете да създавате красиви дизайни за минути и да се чувствате като истински дизайнер.

Версия за: Android, iOS, уеб.

Krita (Windows)

Krita е една от онези мощни програми с отворен код, подържани от екип от запалени разработчици и потребители, каквито трябва да има повече на света. Това е програма за създаване на всякакъв вид графични произведения. Ако нямате представа откъде да започнете, можете да намерите уроци и вдъхновение на официалния уебсайт на Krita.

Версия за: Windows.

Pixlr X (уеб)

Когато става въпрос за редактиране на снимки, онлайн Pixlr X слага в малкия си джоб много десктоп програми и е напълно безплатен. Преоразмерете, изрежете и оправете изображенията, променете настройките за яркост, цвят и контраст, приложите филтри, клонирайте части от изображението, премахнете дефекти, добавете текст, фигури и рамки и много други – Pixlr ви предлага всички тези екстри.

Версия: Уеб.

The Unarchiver (macOS)

Да разполагате с файл, който не можете да отворите, е особено неприятно. Но можете да минимизирате шансовете това да се случи, като инсталирате The Unarchiver на вашия Mac - той може да се справи с почти всеки архивен формат, който му подхвърлите, от ZIP файл до ISO. Никога вече няма да имате блокиран достъп до куп файлове.

Версия: macOS.

Shotcut (Windows, macOS)

След отпадането на Windows Movie Maker, на потребителите на Windows им липсваше проста, безплатна, лесна за ползване програма за редактиране на видео. Приложението с отворен код Shotcut запълва тази ниша с разнообразни полезни функции и традиционен изглед на времевата линия. Приложението поддържа множество видео формати и вече има версия за MacOS.

Версия: Windows, macOS

Amphetamine (macOS)

Някои от най-добрите приложения са тези, които закърпват пропуските, оставени от Microsoft или Apple, и това е случаят с Amphetamine. Това е невероятно прост, невероятно полезен инструмент, който държи вашия MacBook включен, когато капакът е затворен, стига да е свързан с електрическата мрежа - нещо, което може да ви е необходимо, ако изваждате видео сигнал към външен монитор.

Версия: macOS.

Spark (Android, iOS, macOS)

Ако някой клиент за електронна поща има шанс да ви гарантира подредена пощенска кутия, това е Spark: Той е снабден с функции, предназначени да направят електронната поща по-организирана, да изведат на преден план най-важните за вас съобщения и да намалят времето, което хабите във безсмислено ровене из вашата пощенска кутия. Автоматичното сортиране, планирането на имейли и обикновеният календар са някои от предлаганите функции.

Версия: Android, iOS, macOS.

А дали може една преносима конзола да се превърне в най-добър приятел на ретро геймъра? Да! Ето как.