Лас Вегас. Светлини. Тълпи от хора. Всевъзможни джаджи - от съвсем дребни устройства, през смартфони, лаптопи, телевизори, телевизори-стени (има разлика!), самоуправляващи се автомобили, летящи таксита… CES (Consumer Electronic Show) е най-впечатляващото технологично събитие за годината. Дали е най-голямото? Няма никакво значение, защото със сигурност е най-разнообразното и щуро. Вегас е подходяща сцена за всичко това. Точно както в меката на хазарта могат да се видят смели залози, които никога няма да се отплатят, но и такива, които носят (не)очакван успех, така и всяка една технологична тенденция може да е солидната основа за бъдещето. Или просто къща от карти.

2560X1440 2985206 Frank Underwood Kevin Spacey Robin Wright Claire Underwood Sitting Couple House Of Cards American Flag Black Background Tv  Mixed Wallpapers

Добре, не чак толкова сериозна и злокобна "Къща от карти"...

Стига толкова хазартни препратки, защото за мен тази година CES беше по-различно събитие - по-зряло, по-опитомено с все повече концепции, които имат съвсем ясен фокус. Подобно на Световния мобилен конгрес в Барселона и IFA в Берлин, така и CES ясно показва съзряването в почти всяка продуктова категория, което означава по-скоро изчистване и оптимизиране на продуктите, които ще купуваме тази година, отколкото експерименти с тях. И да, ако искаме да гледаме щури решения, които да получават шеговити коментари, това звучи скучно, но всъщност, когато теглим чертата, получаваме по-добри продукти. Нека ни е скучно.

След като компаниите вече са събрали щандовете си, поставили са внимателно всичко в добре опакованите си кашони, за да сложат края на технологичния купон във Вегас, искам да си поговорим за това, което остава и което си заслужава да запомним.

Mothership и други странни имена

Душата ми на гийк е спокойна - на CES 2019 видяхме някои много интересни премиери, геймърски машини и концепции. Кои обаче ми се сториха най-интересни и защо?

Преди да отлича някои модели, абсолютно необходимо е да се каже, че Nvidia представи и мобилните версии на новото си поколение видео карти RTX - 2060, 2070 и 2080, които съвсем нормално имат разлика в производителността спрямо десктоп версиите. Тя се изразява в спад между 20 и 30%. Сравнено с предишното поколение мобилни карти (RTX 2060 срещу GTX 1060) новият модел има 50% преимущество в графа “производителност”. От Nvidia потвърдиха, че ще видим над 40 модела с новите карти, а 17 от тях ще използват Max-Q версии, които ще се справят с Battlefield V в 60 fps при включена технология ray tracing. Към момента игрите, които я поддържат, не са впечатляващо много, като сред по-познатите заглавия е именно Battlefield 5, Shadow of the Tomb Raider и предстоящата Metro Exodus

Съвсем накратко ray tracing е технология за моделиране на светлината в реално време, докато взаимодейства с обектите в сцената - дори може да се отрази реално в огледало или ако премине през зелено стъкло, да се оцвети. Което е супер, макар все още да не съм убеден точно колко ще навлезе в игрите на бъдещето, а и с тази технология трябва да сме готови да жертваме някои кадри в секунда.

Картите също поддържат DSLL (deep learning supersampling), което пък е технология за подобряване на графиката, но без да използва толкова от производителността на картата, колкото anti-aliasing. Така се освобождава още от капацитета, за да могат да бъдат рендвани други елементи. Със сигурност ще бъде интересно как ще се представят новите карти в лаптопи или по-скоро как охлаждането ще се справя с новите карти, за да се поддържат тези обещани 60 fps в Battlefield V с ray tracing.

AMD Radeon VII заслжуава сериозно внимание и причината е наличните 16 GB HBM2 памет

На CES 2019 обаче и AMD се отбеляза в този сегмент с новата си десктоп видео карта Radeon VII, произведена по 7nm процес и директен конкурент на RTX 2080. Цената ѝ е 699 долара и предоставя с 25% по-висока производителност спрямо Vega 64, но това, което за мен е най-интересно, е паметта - 16GB HBM 2 с впечатляваща пропускателна способност от 1TB в секунда, което може и да не се отрази много в сблъсъка между двете карти при игрите, но е много добра новина за създателите на съдържание, които използват програми за обработка на видео например. И да, докато Radeon VII няма ray tracing и някои от другите технологии на RTX 2080, със сигурност може да привлече вниманието на потребителите и да е реален конкурент за модела на Nvidia. Оформя се интересен сблъсък и поне за мен най-важното е, че ще има конкуренция, защото от AMD обещаха още карти по-късно през годината.

Конкуренцията при по-нестандартните геймърски лаптопи също е сериозна, като впечатление ми направиха два модела. Причината е, че не говорим за прекалено щури опити, а и за идеи, които могат да доведат до нещо интересно. Не просто огромен 21-инчов екран.

Alienware Area-51m е един от най-мощните лаптопи, защото е базиран на десктоп компоненти. Така върховата конфигурация включва отключен процесор Intel i9-8950HK и Nvidia GTX 2080. Още по-важното е, че тези компоненти могат да бъдат сменяни, а не само вътрешната памет, RAM паметта и батерията, както при стандартен лаптоп. Самата машина може да бъде изцяло разглобена, тъй като тук няма лепенки, запояване на процесора за дъното и т.н. Единствената неизвестна е дали бъдещите видео карти ще са съвместими с DGFF (Dell Graphics Form Factor), защото ако не са… е, Alienware не може да гарантира, че ще може да се сложи нов модел. Което е огромно разочарование на фона на обещанията.

Все пак Area-51m е интересен с идеята, че лаптопът може да бъде много по-модуларен и по-лесен за ъпгрейд - нещо, което може да даде отражение и при други бъдещи модели. Останалият хардуер включва до 64 GB RAM, 17,3-инчов Full HD 144Hz екран с Nvidia G-Sync и два слота PCIe M.2 SSD.

Alienware 17 Area 51M Skeleton1280 720

Разглобен Alienware Area-51m

Другият интересен модел е Asus ROG Motherboard, който бързо си спечели определението “геймърски Surface Pro” от зaпадните медии. Отново става въпрос за мощна и тежка машина, която има 17.3-инчов екран. По-любопитното обаче е, че тук целият хардуер е зад екрана, който се застопорява чрез стойка (оттук и сравнението със Surface Pro). Това, въпреки че звучи странно, не е лишено от смисъл. Идеята е, че така хардуерът може да се охлажда по-лесно, тъй като отворите са винаги свободни, а топлият въздух се изкарва далеч от играещия. Клавиатурата е безжична (в случая тя е капакът на лаптопа заради промяната на разположението на хардуера) може да се закачи към лаптопа чрез магнит, но може да се използва и от разстояние. Тя, съвсем в добрите геймърски традиции, е с RGB светлини, както и говорите, които се намират под екрана.

Моделът тежи почти 5 кг, а цената му е около 5000 долара. Със сигурност не е масов, но е нещо, което реализира съвсем проста идея, която може да има интересен резултат. Дали тази промяна на традиционното разположение ще покаже сериозни положителни резултати, ще трябва да изчакаме, но се радвам, че имаме подобен “експеримент”.

Тази година на CES видяхме обновени геймърски модели от Asus, Alienware, Dell, MSI, Razer, Acer, Lenovo и други, но също така множество интересни ултрабуци от тези производители. Без да влизам в детайли за всеки модел, искам да наблегна на нещо, което споменах в началото - съзряването. Ако преди всяка компания напипваше някои елементи от дизайна, търсеше оптималното решение или взимаше някои откровено страни стъпки (кой иска камера в долния край на екрана, която да снима брадичката му?), на тазгодишното изложение всичко беше по-рафинирано. Тънки рамки, намалено тегло, дори OLED екрани и уеб камера в нормална позиция. Компании като Lenovo (Yoga S940) и Asus не се притесниха да сложат камерата в малка издатина в горния край на екрана, без да нарушават естетиката на лаптопите си, дори правейки ги по-удобни за отваряне. Всичко това ми хареса, защото сегментът е готов за следващата си голяма стъпка. Каква ще бъде тя, може би ще видим още на CES 2020, но Intel дава заявка за нещо интересно. Все още не знаем точно какво.

Голяма революция при смартфоните? Хм...

Миналата година завърши със сериозно обещание за бъдещето на смартфоните - и компаниите, и потребителите са готови за огъващи се екрани. “Горещата” тема периодично се появяваше през последните няколко години, когато говорихме само за концепции на хартия, но тази година очакваме първите модели от Samsung, LG, Huawei и други. Първият потребителски продукт обаче не дойде от нито една от изброените, а от китайската Royole. Моделът се нарича FlexPai и в края на миналата година започна да се появява на различни по-малки събития. На CES 2019 обаче беше изложен на показ пред целия свят и съвсем ясно показа какви може да са проблемите пред огъващите се (или по-скоро сгъващите се на дадено място) смартфони. Идеята зад тях е, че потребителят получава плюсовете на големия екран (тук 7.3 инча с резолюция 1920x1440 пиксела), когато е разгънат, но и удобството на смартфон, когато е сгънат. FlexPai обаче има спорен екран (артефакти, разлика в цветовете на различни места), но по-неприятното е бавният софтуер, който трябва да се справя с различните режими, да засича разгъване, пренаместване на приложенията и т.н.

Тези неща са съвсем разбираеми, когато говорим за първи стъпки в нова продуктова линия, а и когато идва от малка компания. Но и това са въпросите, които би си задал всеки потребител - как точно ще работи това устройство и ще успее ли да осигури качеството, на което вече сме свикнали в този сегмент. Лично за мен остава и въпросът доколко подобни модели имат смисъл? Благодарение на изтъняване на рамките, телефоните днес могат да имат 6.4-инчови екрани, без да се усещат прекалено големи. Тънки са, не се огъват, достигнали са пълно съзряване и дори има модели в средния ценови клас, които се справят отлично. Galaxy F, сгъващият се модел на Samsung, който ще бъде представен в края на февруари, може да има цена, която гони 2000 долара!

Вълнувам се за технологията, но по-скоро от гледна точка на това, че този тип смартфони ще дадат тласък за развитието на нови джаджи и нови имплементации на огъващите се екрани. Дали ще заменят смартфона? Не, или поне не до момента, в който имаме устройства, подобни на тези от “Западен свят”.

Това ли е годината на огъващите се смартфони? Да, защото ще видим първите модели, но това не означава, че ще са масови.

Какво друго за тази година? Прорезите ще се оттеглят и ще бъдат заменени от дупчици, зад които ще бъде предната камера. Първият комерсиален модел с подобно решение, разположено в горния ляв ъгъл на екрана, е Honor View 20. Дали това е подобрение спрямо прореза? По-скоро всеки да прецени за себе си. За мен е най-малкото странно, но съм сигурен, че е нещо, с което всеки може да свикне. Друг въпрос е какво ще се случи с всички останали сензори, които се използват от Samsung (сканиране на ириса) и Huawei и Apple (FaceID). Дали няма да изчезнат за сметка на сензора, вграден в екрана? Това може да е възможно, ако той достигне същата бързина и удобство. Първият отговор ще дойде още в края на февруари, когато Samsung ще представи Galaxy S10, въпреки че за телефоните на корейците сканирането на ириса никога не е било толкова определяща функция.

Практичност? 8K? Къде?

“Телевизорът, който се навива на руло!”, “219-инчовият бегемот на Samsung”, “8K е тук!”... това са само част от заглавията, които описваха ситуацията около телевизорите по време на CES 2019 и смело мога да твърдя, че всяка една от тези технологии е впечатляваща. Въпросът по-скоро е дали можем да се развълнуваме истински или е прекалено рано. Вярвам, че е рано.

LG Signature OLED TV R е сред впечатляващите модели, които бяха показани на IFA 2018, но сега вече е готов и за пазарна премиера. Най-общо това е 65-инчов OLED телевизор, който, може да се навие на руло в основата си. Тя пък е доста мощен 100-ватов говорител. Телевизорът може да се показва и съвсем малко, като тогава дава информация за час, метеорологични условия и т.н. Проектиран е така, че когато е навит, екранът да не се докосва, а самият процес е замислен да издържи по четири навивания на ден в продължение на 32 години. Цената все още не е ясна.

Lg Oled Tv R Product 01

Различните фази на "навиващия се" телевизор.

През последните години Samsung също направи стъпка към замаскиране на телевизора, но в друга посока - показване на картини, когато устройството е изключено. Концепцията, че изключеният екран е неприятно черно петънце, е сред проблемите, които реално нямат нужда от решаване, но защо пък да не се направи нещо по-приятно?

Практичен ли е навиващият се телевизор на LG? Основно ако бъде поставен срещу прозорец. Технологията обаче е интересна и развитието ѝ може да помогне в разработването на други устройства. Например монитор, който да навиваме в раницата си, когато пътуваме, за да го разпънем в хотелската стая и да работим на него. Самият LG Signature OLED TV R е по-скоро прекалено скъп, а проблемите, които решава, почти несъществуващи.

На другия полюс е MicroLED технологията на Samsung. Тук, подобно на OLED, не е налична подсветка (това, което кара пикселите да светят при LCD телевизорите), тъй като всеки microLED свети самостоятелно. Заявката е, че тази технология ще достигне качеството на OLED, ще има по-дълъг живот, ще достига по-високи нива на яркост и няма да страда от т.нар. Burn-in (например логото на телевизията остава отпечатано и при смяна на екрана, тъй като телевизорът прекалено време е предавал тази телевизия, без да спира).

Дори само това е чудесна новина, но идеята на Samsung, която демонстрира преди година с прототипа The Wall, а сега вече и с по-голям (219-инчов), но и по-малък (75-инчов) модел, е модуларността на системата. Това означава, че телевизорът е изграден от плочки, като в момента, в който добавите следващата (поставя се на магнитен панел), картината автоматично се разширява и върху нея. Така можете да се вземе например 65-инчов телевизор, който да се трансформира като формат, да се разделя на по-малки за различни стаи и т.н. Вариантите са много и лесно можем да видим практичната част на тази технология - нещо, което със сигурност бих се радвал да имам в дома си.

Проблемът е, че в момента е трудна за произвеждане в големи количества, тъй като всеки самостоятелен RGB субпиксел трябва да е на точно разстояние от другия. Ако това не е направено както трябва, целият панел ще бъде провален.

Когато говорим за 8К, трябва да си зададем един важен въпрос - колко точно 4K гледаме на 4К телевизора си?

Samsung обаче представи и 8K телевизор в различни размери - от 65 до 98 инча. Подобни модели представиха и LG, Sony и други компании. Това даде повод да се говори все по-усилено за годината на 8K резолюцията, което звучи леко пресилено, когато си зададем един единствен въпрос - “Колко точно 4K гледаме на 4К телевизора си?”. За себе си знам, че е малко, тъй като съдържанието все още догонва. Да, телевизорът на Samsung използва изкуствен интелект, за да анализира сцената и да преоразмери (upscale) подаденото съдържание до 8К, но това е по-скоро компромис, който все пак трябва да покаже смисъл да инвестираме около15 000 долара за 85-инчов модел. На който ще гледаме? Другото важно уточнение е, че за да се усети разликата спрямо 4K, моделът трябва да е поне 75 инча. Да, дори и да се долепим до него няма да видим отделен пиксел, но на колко места може да се постави толкова голям екран.

В момента по-скоро изглежда, че производителите избързват прекалено в надпреварата си за интереса на потребителите, макар и на места като Япония вече да има предавания в 8K. Цялото нещо обаче е ясно потвърждение, че 4K вече е достатъчно наложена и узряла технология, че спокойно да скочиш към нея, ако все още се чудиш.

На CES 2019 видяхме още много екрани - от лесно преносими монитори като 27-инчовия LG Neo Art Display, който използва само Thunderbird, за да се захранва от лаптопа и да получава сигнал. Хм, ако се появи и във версия за навиване, това ще е страхотно! Всъщност като цяло Type-C стандартът навлиза все по-сериозно във всевъзможни джаджи, което е добра новина.

Видяхме и много ултрашироки монитори (Excel хареса това), както и сериозен фокус върху геймърските монитори, оборудвани с приятни RGB светлини, които реагират на звука от играта. Екраните, на които консумираме съдържание, стават все по-добри, а много от прекалено скъпите технологии стават по-достъпни. Естествената еволюция на технологията може само да ни радва.

P1122035

Снимка: Digital Trends

Apple е приятел с всички

Всъщност тенденцията, която ми направи най-добро впечатление - независимо от подбудите. Ако си чел вече обзора ми за миналата година, в него казах, че стратегията на Microsoft за партньорства е правилният подход за компанията да има нови потребители. Не насилственото налагане на Windows на различни устройства (къхм, смартфони). На CES 2019 видяхме подобни действия от страна на Google, но още по-изненадващо - от Apple, която до този момент не участваше дейно на CES. Тази година обаче тя обяви, че AirPlay 2 (стрийминг през Apple устройство) и HomeKit (framework за комуникация между устройствата в умния дом) идват за редица телевизори на Sony (работи с Android!), LG и Visio. Samsung, големият конкурент на Apple в смартфон сегмента, но пък най-голям доставчик на телевизори, получава не само AirPlay 2, но дори готовото приложение iTunes за филми и музика. Да, някой е направил iTunes за телевизори Samsung с Tizen и не само това - на теория потребителите вече ще могат да кажат на Bixby (асистента на Samsung) да пусне филм от iTunes. Или пък да каже на Siri да стриймва на телевизор с Android. Щуро! Най-добрият коментар за случващото се дойде от Влад Савов от The Verge, който заяви, че това е ясен знак за промяната в тенденцията и “смъртоността” на Apple.

Тази година Apple ще пусне своя стрийминг услуга и трябва да е в добри отношения с най-големите производители на телевизори

Преди компанията изискваше потребителят да има нужния хардуер от нея, но сега е готова да пусне софтуера си и на други платформи, да влиза в подобни партньорства. Това ще влоши още повече продажбите на устройството Apple TV, но целта на компанията е друга - достатъчно платформи, на които да пусне стрийминг услугата си, която очакваме тази година. А и както казах по-горе - Samsung е най-големият доставчик на телевизори в света. В същото време iPhone, главният източник на печалба за Apple, показва явно забавяне под огромния напор на конкурентите от Китай. Това поставя компанията от Купертино в много неизгодна позиция за бъдещето и търсенето на нови финансови пера е от съществена важност.

Така, макар зад всичко това да седи желание за пласиране на нови услуги, голямата стъпка на Apple е важна за потребителя, който вече може да използва съвместно различните си устройства. Ключово е, че Apple продължава да държи на личното пространство и използването на нейните услуги през устройства на други производители няма да се следи.

В същото време на CES 2019 Google обяви Assistant Connect, набор от инструменти, които ще позволят на разработчици и производители да създават по-лесно джаджи, съвместими с гласовия асистент на компанията. Стъпката е за борба с Alexa на Amazon, който води в тази битка. Чрез Assistant Connect могат да се правят съвсем прости джаджи, които изпълняват определена функция, без да имат говорители и микрофони например. Така можем да оставим бележки, които да се визуализират на малък E-Ink (електронно мастило) дисплей, сложен на хладилника чрез магнит. По този начин може да се изгради много по-богат платформа за Google Assistant, който да гони Alexa.

Следващото голямо нещо?

Може би най-опасните думи в индустрията днес. Причината е, че джаджите ни съзряват и вече са точно това, което очакваме, без нелепи експерименти и странни решения. Това може да прави ситуацията да изглежда една идея по-скучна, но именно това е важното. Дори концепциите са по-близки до това, от което реално се нуждаем. Време е да спрем да очакваме следващия голям бум, защото всъщност до него ще достигаме бавно и постепенно. Да, 5G беше сред най-подхвърляните думи на CES 2019, но това отново е технология, за която ще почакаме, за да усетим плюсовете, като мигновен стрийминг на игри и достъп до тежки приложения, за които вече хардуерът няма да има значение. Важното е да обърнем внимание на страхотните неща, които можем да имаме днес, защото гийкът в мен вече няма търпение да се докопа до тях. Дори само за тест…

Кой продукт те впечатли най-много от CES 2019? Или някоя тенденция те плени? Сподели в коментарите, защото нямаме търпение да ги обсъдим!