Сигурно поне веднъж е изниквало чуденето какво се случва зад затворени врати по технологични събития, точно преди да излязат всичките новини около най-новата джаджа на (постави име на технологичен гигант тук)? Е, аз заимах с около 13% по-добра представа! Добре, процентите са приблизителни, но историята, която следва, е напълно точна и реална. Готов ли си за нея?

Всичко започна със сутрешен мейл в общата поща на TechGeek. Кратко, ясно, вълнуващо - покана за Tech Trip 2019, организиран от A1. Последва енергично писане в общия чат на екипа и предложение от Виктор Джамбов (колега на всичко технологично в България), което промени два дни от плануваното ми спокойно съществуване. За първи път щях да съм част от такова технологично събитие!

Както всяко ново начинание, така и това трябваше да се предприеме с точно премерени стъпки. Можех ли да съм сигурна точно какво ще се случи?

Стъпка 1: Намери си вътрешен човек.

Десет часа преди уговореното тръгване от паркинга на стадион “Васил Левски” си пиша с Виктор. Имам нужда от малко кураж и поне базова ориентация в какво предстои да скоча след броени часове.

Модерните технологии ми дават възможност да пресъздавам напълно и най-точно разговора ни:

Както виждаш, читателю, Виктор беше много информативен… Да, ама не. Но е моят светъл лъч в свят, с който бавно, но славно се запознавам. Трябва да си призная, вдъхна в мен спокойствие и бързо възвърнах увереност в уменията си да социализирам.

Стъпка 2: Носи черен кейс с джаджи. Помага за първото впечатление.

09:30 ч. Свежа като краставичка, нарамила оптимизиран в удобна раница багаж (винаги съм се гордяла с това), чакам на уговореното място. Проверявам мейла още веднъж, за да се убедя, че наистина знам програмата за деня наизуст и тръгвам смело към големия бял автобус.

И ето, че ги видях. Събрали се от сенчестата страна, всички с готини раници, умни часовници, големи камери - технологичните журналисти. Бомбардирах ги с едно енергично “Здравейте!” и не оставих много време за отговор. Първият контакт беше осъществен и бях посрещната от усмихнати лица.

Оставих багажа на съответното място и се върнах смело. Оказва се, че лайвовете на TechGeek са стигнали някои от хората и първите запознанства вече са налице. Отдъхвам си щастливо. Малко след това потеглихме.

Стъпка 3: Подбери актуална тема за разговор. Силно препоръчително - технологична.

В кратката пауза от пътуването научавам, че технологичните журналисти са фенове на кучетата - един добър образец ни помогна с довършването на баничките и сандвичите. А разговорите стават значително по-енергични, когато се споменават електрически тротинетки.

Да! Такова съм изпробвала. Също така, помниш ли миналата стъпка? Е, черният кейс свърши полезна работа, защото в него нося няколко готини микрофона, които предложих в помощ на един от технологичните гости на пътешествието.

Забележка към себе си: Следващият път запомни моделите микрофони, които предлагаш. Наистина. Полезно е!

Стъпка 4: Не изпускай да обиколиш диваните. И не забравяй камерата в стаята. Както и лаптопа си.

По обяд пристигнахме в Банско и благодарение на добрата организация, бяхме настанени бързо, докато подготовката за технологичния ден беше във финалната си фаза. Запознанствата се случваха от само себе си и докато успея да се ориентирам, вече обсъждахме мобилна фотография, инфлуенсър маркетинг и най-новите флагмани на Apple, които предстоеше да видим само няколко часа по-късно.

Търченето до стаята в последния момент, за да вземеш камерата и лаптопа си, не е препоръчително и много бързо научих първия си урок.

Стъпка 5: По-предните места са супер. Винаги можеш да научиш нещо ново.

В моя случай (лекото закъснение, известно като „Стъпка 4“) средните места трябваше да бъдат нещо, с което да се задоволя. Това, което не очаквах, е количеството информация, което екипът на А1 успя да събере в по-малко от 5 часа. Форматът ми допадна и ме вкара в крак с времето. От една страна, защото ни беше предложена кратка история на услугите им, и от друга - показаха ни бъдещите си планове.

Съвсем спокойно мога да кажа, че визията им за настоящите и бъдещите им услуги не съвпада с профила на компания - мобилен оператор. Проекти, като обслужване с 4G покритие на масови събития, 5G и смарт паркиране, осветление, ВиК решения, сметосъбиране, дом, решения за индустрията и чисто нова телевизионна платформа са основата на услуги, от които всеки модерен човек би желал да се възползва.

И точно в това презентациите за мен бяха успешни, защото най-вече се почувствах като част от световна технологично развиваща се среда, а не само като част от локално, борещо се с порядки, настояще.

Стъпка 6: Учи се от хората около себе си. Боравят по-добре със собствената ти камера.

Технологичната част от деня завърши с блъскане за докосване до iPhone 11, iPhone 11 Pro и iPhone 11 Pro Max. Всички се нахвърляха да хванат най-готините кадри, завесите се отваряха, масите се разместваха и всеки нагласяше яростно баланса на бялото.

Така ли си го представи?
(А петте снимки, които следват? Е, Shot on the new iPhone 11 ^^ )

Истината е, че технологичните журналисти са търпеливи, последователни и се забавляват, докато чакат на опашка. Споделянето на опит в снимането, държането на три камери едновременно, за да хванеш супер кадър, и предлагането на помощ с по-добро място за кратко видео - на това станах доволен свидетел.

Стъпка 7: Технологичните журналисти виреят в природата. И си падат по екстремни преживявания. А какви запечатвания с восък на винени бутилки владеят!

Реално така изглеждаше вторият ден от технологичното пътешествие - всичките джаджи, които носим в себе си, съчетани с моменти, които си заслужава да „back up-неш в драйва". Както може да се досетиш, Пирин предлага предостатъчно гледки, които моментално вкарват спокойствие в мислите ти. Аз си позволих да отнеса една шишарка, за да я добавя към колекцията у дома.

Стъпка 8: Не изпускай възможности!

В нашия си гийкски стил вече се обърнахме към няколко човека и готвим интервюта и лайвове, за които можеш да научиш скоро във Facebook страницата и Instagram-а ни. Разделихме се с подарени бутилки червено вино и планове за следващия Tech Trip на A1


Специални благодарности за поканата от екипа на A1. За мен беше удоволствие това да е събитието, което ме въведе в света на технологичните журналисти. А „оцеляването“ ми явно е било подсигурено още от началото.