"Ти си луд", каза майка ми, когато видя огромния телевизор, поставен на видно място в моя хол. "Хората ги изхвърлят, а ти даваш пари за тях", добави тя, клатейки глава. Истината е, че е... относително права. СRT телевизорите отдавна са нежелан гост в милиони домове и хората действително се чудят как да се отърват от тях. Въпросът е, че моята нова придобивка не бе случайно избрана; напротив, този телевизор бе призван да се превърна в центъра на ретро гейминг манията ми.

Истински красавец от каталога на LG, малко преди появата на HD телевизорите. Подобни открития са ценни, ако искате да получите автентична картина от вашите аналогови конзоли.

Разбира се, на пазара има и по-модерни решения от някои тромави гиганти, които се набиват на очи веднага щом влезеш в стаята. Съществуват далеч по-елегантни решения, които позволяват да включите старите си конзоли към HD телевизор, увеличавайки доколкото е възможно качеството на картината и превръщайки сигнала от аналогов в цифров. Проблемът е, че тези устройства са доста скъпи и понякога ще ви трябва повече от едно, ако разполагате с богата колекция от стари конзоли. Не на последно място, лично аз съм привърженик на идеята, че игрите трябва да се гледат и играят по начина, по който са замислени първоначално. Затова и не обичам емулаторите, особено когато се касае за по-нови ретро конзоли

А че моят crt телевизор е огромен няма спор. Бяха необходими двама здрави мъже, които да вдигнат този гигант и да го поставят на сегашното му място, от което честно казано просто не знам кой ще може да го премести. Истината обаче е, че изкачването на телевизора по стълбите до втория етаж и намирането на място за него бе по-лесното. Истинското предизвикателство се криеше в търсенето на подходящия за мен модел. Следват някои базови, но важни неща, на които трябва да обърнете внимание, когато си търсите CRT телевизор. Или по-скоро - за които трябва да си спомните. Споделете в коментарите дали все още имате такъв телевизор и играете ли ретро игри на него!

Prodpic 2604 1

Един от интересните модели на LG

Бързам веднага да ви кажа, че най-добрият телевизор за ретро гейминг всъщност не е телевизор. Ако сте наистина сериозни в това да създадете възможно най-добрата ретро конфигурация, трябва да потърсите така нареченият BVM или PVM, съответно broadcasting video monitor и professional video monitor. Това са малки екрани с изключително високо качество на картината и огромно разнообразие от изходи за различни кабели. Те се използват през 90-те години в телевизионните предавания или в образната диагностика в здравните заведения. Днес е изключително трудно да откриете такъв монитор, но ако го направите имате възможност да извадите най-добрата картина от една ретро конзола. Особено добри са мониторите на Sony, но както казах, търсенето няма да е лесно.

Но да се върнем към телевизорите. Не всички CRT телевизори са създадени еднакви. Доста вероятно е да имате такъв модел някъде в мазето или при баба, но той най-вероятно няма да ви свърши работа. Причината е следната: не ни трябва кой да е телевизор, а само такъв, който поддържа възможно най-широка гама от кабели. Всяка конзола може да предложи малко по-добро качество на сигнала според това с какъв кабел е свързана. Така например, PlayStation 2, Xbox, GameCube и Wii изваждат най-добър сигнал и картина с компонентен кабел при по-старите конзоли максимумът се постига с S-Video или SCART.

Tова означава две неща: първо, ще трябва да се сдобиете въпросните кабели, които по правило никога не са част от оригиналния комплект на конзолата и второ, ще търсите телевизор, който ги поддържа. Това е така, защото в опит да намалят цената, производителите продължават да предлагат по-лошите кабели, дори когато е ясно, че те вече са морално и технически остарели. Кой би искал например да свърже своя PlayStation 3 компонентен кабел, когато конзолата очевидно е предназначена за HDMI кабел?

В идеалния вариант търсим модел телевизор, излязъл някъде към 2003-2005 година към края на живота на този тип техника. Това са модели, които притежават най-много от екстрите на епохата. Такъв задължително трябва да бъде входът за компонентен кабел. Веднага изниква въпросът как ще решите ситуацията, в която разполагате с две или повече конзоли с компонентна връзка, но входът за нея на телевизора е само един.

Отговорът се нарича (switch) и представлява малка кутийка, в едната страна на която включвате различните компонентни кабели, идващи от конзолите, а от другата страна излиза един кабел, който се включва в телевизора. При по-простите модели превключването между сигнала става с бутон на самата джаджа, докато по-модерните имат дори дистанционно управление, с което да сменяте сигнала без да се налага да ходите до телевизора. Реално и двата вършат чудесна работа, защото се предполага, че превключването между конзолите така или иначе няма да става на всеки пет минути.

Следващото нещо, което ви интересува, е форматът на екрана. Стандартен за периода е така нареченият 4 към 3 формат, при които телевизионния дисплей прилича почти на квадрат. Той ще ви свърши идеална работа, тъй като и огромната част от игрите, които бихте играли, са форматирани именно в него. Все пак, не малко заглавия от шестото поколение поддържат широкоекранен формат или 16 към 9. Ако откриете такъв модел, вече имате възможност да превключвате играта от 4 към 3 в 16 към 9; най-често за целта трябва да отидете в опциите на съответното заглавие и да смените настройката. В интернет има няколко добри сайта, които предлагат подробна информация за игрите, поддържащи широкоекранен формат и по-висока резолюция, като може да се консултирате дори с Уикипедия.

Maxresdefault

Пример.

Що се отнася до резолюцията, обикновено тя е 240р при по-старите игри и 480р при тези от шестото поколение. Единствено оригиналният Xbox има възможността да показва заглавия в 720p и дори 1080i. За да ги видите в тази прелест, телевизорът ви също трябва да поддържа тези резолюции, което означава че наистина ще трябва да търсите перфектния crt телевизор, защото повечето модели стигат до 480р. Превключването на резолюцията става по два начина. Единият е отново през опциите на играта, където да изберете директно, а другият е със задържането на определена комбинация от бутони при стартирането на играта.

Що се отнася до самите кабели, най-доброто място, където може да ги откриете, е Amazon или eBay. Цените им варират - повечето са доста евтини, но някой са неприлично скъпи. Такива са компонентния кабел за GameCube, който може да ви струва до 200 лв., и официалният комплект на Microsoft за оригиналния Xbox. Ако парите не са проблем, давайте смело, но повечето алтернативи са съвсем прилични. Пазете се обаче от евтини китайски кабели, които не само няма да извадят добър образ, но могат да повредят техниката ви.

Старите телевизори обикновено са с леко изпъкнал екран, докато вие, разбира се, ще искате модел с изцяло плосък такъв. Това не е пряко свързано с качеството на образа, но създава по-добро визуално изживяване.

Що се отнася до диагонала на въпросния екран, тук решението е преди всичко субективно. Зависи най-вече от това с какво място в помещението разполагате. Имайте предвид обаче, че очите ни вече са свикнали с огромни екрани от над 40 инча и това да се върнете към диагонал от 15 до 17 инча може да бъде лек визуален шок. Естествено, ако имате достатъчно място, бих препоръчал да се спрете на по-голям екран, за да видите игрите в наистина впечатляващи мащаби. Най-добрият баланс е около 19 и 21 инча.

И накрая един съвет - на пазара може да откриете един невероятен хибрид, наречен HD CRT телевизор. Това са модели, излезли на границата между смяната на двете технологии, които се опитват да съчетаят HD със съществуващата crt технология. Hа външен вид те изглеждат много впечатляващо, но като всяка техника, която се опитва да бъде две неща едновременно, по-скоро не успяват в нито едното от тях.

Large01

Един от най-тънките CRT телевизори. От 2007 година.

Това са кратките ми съвети. Оттук насетне ви остава да прегледате различни обяви, да попитате приятели и познати и да определите къде ще поставите новата си придобивка. Ако трябва да препоръчам отделни производители, телевизорите на Sony и LG са може би най-добрите, но всичко зависи от това какви възможности ще се открият пред вас. Покупката на CRT телевизор изглежда неразумна за страничен човек, но въоръжени с тези познания и със страстта към ретро гейминга, вече имате нова мисия пред себе си. Успех!