Без значение дали старият ви екран се е повредил или просто искате да се сдобиете с нов, по-добър монитор, покупката на подобен продукт не винаги е лесна задача. В момента на пазара се предлагат огромен брой модели с най-различни характеристики, повечето от които най-вероятно не ви говорят нищичко. В следващите редове обаче ще научите всичко, което трябва да знаете, когато решите да си купите нов екран за вашия компютър или лаптоп.

Дисплеят е може би най-важният хардуерен аспект на един лаптоп. В крайна сметка това е прозорецът, през който всъщност използвате устройството.

Но дисплеите също са трудни за обяснение и разбиране. Те могат да бъдат измерени в данни и стойности, но повечето хора не са запознати какво означават тези измервания или как те са свързани със собственото им зрително изживяване. Контраст. Резолюция на екрана. Ниво на черно. Цветова палитра. Реалистично възпроизвеждане. Тези думи могат да изглеждат като тайнствен код на посветените, но всъщност не са трудни за разбиране.

В същото време съм сигурен, че за някои от вас тези неща може би звучат до болка познати. Ако сред тях, споделете кои са моделите, които са ви впечатлили със своя екран. Ще бъде полезно за всеки гийк!

Резолюция

Вероятно сте го чували и преди, но разделителната способност на екрана се отнася до броя пиксели, разпределени във вертикалните и хоризонталните области на всеки даден дисплей. Някои от най-често използваните резолюции на екрана включват 1920 x 1080 и дори 1024 x 768 пиксела. Тези числа могат да ви объркат благодарение на различните налични съотношения на дисплея. Понякога тези резолюции са изброени като FHD, 1440p, 1080p, 4K или QHD. Всеки от тези термини все още се отнася до общото количество пиксели, опаковани в разделителната способност на екрана.

Например 1080p има стандартна резолюция 1920 x 1080, докато QHD и 4K имат респективно 2560 х 1440 или 3840 × 2160. Както обещах, това ръководство за избиране на дисплеи и резолюции на монитора е на достъпен език, така че ето едно универсално правило: в повечето случаи колкото по-висока е разделителната способност, толкова по-добра е картината. Шок, знам.

A Hr0C Dov L3D3Dy5S Yxb0B3 Bt Ywcu Y29T L2Lt Ywdlcy93C C9Wd Xjja C1Hc Gkva W5Jb250 Zw50 Lz Iw Mtcv Mdgvcm Vzb2X1D Glvbi1Jb21W Yxjpc29U Lmpw Zw

Източник: Laptopmag.com

Дисплеи - а и лаптопи - с 1080p или FHD разделителна способност са най-често срещаните и най-евтините на пазара. В последно време опциите за 4K също са налични, но все още най-често са доста скъпи. Dell XPS 13 е един от най-добрите лаптопи, които бихме препоръчали, благодарение и на неговата превъзходна резолюция на екрана, варираща от 1080p до 4K.

Контраст

Контраст 1 000 000 000:1 - това е фраза, която почти сигурно сте чували преди. Производителите на дисплеи обичат да използват съотношения на контраста поради всички впечатляващи нули, с които се кичат стойностите. Числата са лесни за разбиране и колкото по-високи са, толкова по-добре изглежда дисплеят им на хартия.

Коефициентът на контраст е просто съотношението на яркостта между най-светлия цвят (бял) и най-тъмния (черен) цвят на дисплея. По-високите съотношения се считат за по-добри, защото това означава, че изображенията ще изглеждат по-дефинирани и реалистични. Има само един малък проблем. Никой не използва стандартизиран тест за контрастни съотношения. Има много начини да фалшифицирате резултатите, поради което има евтини дисплеи, които претендират за безумни съотношения като 10 000:1.

71Jx N6P Ee Nl  Sl1496

Dell XPS 13 се отличава със своя екран.

Трябва да се доверите на съотношенията на контраста, така както се отчитат в професионалните ревюта. Задълбоченият анализ, използващ идентични методи и оборудване за тестване, е единственият начин да откриете истинския контраст на дисплея. Лаптопът с най-високо съотношение на контраст, който често попада на върха на тестовете, е 4K версията на Dell XPS 13, въпреки че лаптопите в линията Surface и MacBook често включват и висок контраст.

Две думи за яркостта

Яркостта е важна за мобилни устройства като лаптопи, смартфони и таблети. Повечето устройства имат лъскав дисплей за подобряване на контраста, но гланцът прави отраженията проблем в светли помещения или на открито. Тези отражения могат да бъдат победени само с ярък дисплей.

Matte Vs Glossy 3

Разликата между матов и отразяващ екран. Източник: Laptopscreen.com

Нит (Nit) е стандартната единица за осветеност, използвана за описание на различни източници на светлина. По-високата оценка означава по-ярък дисплей. Дисплеите за лаптопи и мобилни устройства обикновено са между 200 и 300 нита средно. Оценка над 300 нита е солидна, а оценка над 500 нита е изключително добра. Само няколко устройства могат да излъчват толкова много светлина. MacBook моделите на Apple са известни с това, че имат най-ярките екрани за лаптоп. Един 13-инчов MacBook Pro например има екран, който достига 548 нита.

Телевизорите са различна история и най-ярките отиват на повече от 1000 нита.

Черно и бяло

Ревютата на дисплеи често правят препратки към нивата на черно. Може да заключите, че това има нещо общо с това как дисплеят изобразява черното, но не ви се обяснява много друго.

Самото ниво на черно се изразява в число, като по-ниското е по-добро. Нивото на черно 0 представлява тъмно, чисто черно. Числото е важно, тъй като оказва влияние върху начина, по който дисплеят борави с тъмни изображения. Ако някога гледате филм на лош дисплей, ще забележите, че липсват подробности от тъмните сцени. Това е така, защото дисплеят не е в състояние да възпроизвежда най-тъмните части на изображението.

Fire Shot Capture 361 Asus Zen Book Pro Duo Laptops Asus Www Asus Com

OLED има най-добрият контраст. Освен това има ето толкова странни модели с такъв панел.

Нивото на бялото е точно обратното. Колкото по-висока е стойността, толкова по-добре. Ниво на бялото от 255 е максималното по скалата на RGB, така че идеалният дисплей ще се доближи до тази цифра и ще покаже ярко, неопетнено бяло. Съвременните дисплеи имат по-добри стойности на нивата на бялото, отколкото нивата на черно, така че обикновено това не е определящо качество. Но един изключително добър или лош резултат може да промени качествено изживяването.

Пътуване в пространството на цветовете

Microsoft и HP си сътрудничиха през 1996 г., за да създадат стандартно цветово пространство, известно като sRGB. Както можете да си представите, то е най-подходящо за компютрите. Цветовото пространство е стандартна гама от цветове, която трябва да могат да възпроизвежда дисплеите.

В наши дни повечето закупени от крайни потребители лаптопи могат да обработват по-голямата част от цветовото пространство на sRGB. Дори повечето IPS дисплеи от среден клас могат да се справят с около 90 процента или по-добре. Ето защо по днешните стандарти често тестваме цветовата гама, използвайки цветовото пространство на AdobeRGB. Въпреки че е по-малко важно от sRGB, само най-висококачествените панели за лаптопи се справят в три четвърти от това цветово пространство.

Само професионални лаптопи от висок клас като MacBook Pro, ThinkPad X1 Extreme и Dell XPS 15 достигат високите стойности над 90 на sRGB и AdobeRGB.

Цветова еднаквост

Почти всички дисплеи на пазара днес използват LCD технология. Тази технология е усъвършенствана, така че да е евтина и висококачествена, но има някои недостатъци. Сред тях е фактът, че самият панел не излъчва светлина.

За да е видима картина, през LCD трябва да се показва светлина. В идеален свят светлината зад LCD ще бъде еднакво ярка във всички области, но това е по-лесно като техническо обяснение, отколкото да се направи на практика. Повечето дисплеи са поне малко по-ярки в някои области, отколкото в други. Това е въпрос на т.нар. еднаквост.

Има дисплеи с проблеми с еднаквостта, които са били достатъчно тежки, за да бъдат незабавно забележими от необучено око. Проблемът е най-очевиден по време на тъмни сцени и е най-разпространен и в мобилните устройства. OLED няма този проблем, защото създава своя собствена яркост. Всеки пиксел свети самостоятелно.

Вълшебната думичка HDR

HDR е сравнително нов термин на пазара за лаптопи и дисплеи. По-известен като висок динамичен диапазон, той бавно се превръща в термин, който трябва да обмислите, когато пазарувате нови дисплеи или лаптопи. Въобще не е сложно и е просто технология, която позволява високо ниво на контраст между светли и тъмни изображения на екрана и за по-добра дълбочина на цветовете в изображенията.

Някои лаптопи с Windows 10 вече се предлагат с HDR дисплеи, но това още не прави голяма разлика за интерфейса и визуалните файлове в операционната система. Вместо това HDR е това, което може да направи филмите и игрите ярки, живи и забавни за гледане или игра. Имайте предвид, че в момента само няколко програми поддържат HDR и може да се наложи ръчно да го активирате в настройките на Windows, за да започнете. Лаптоп като трето поколение ThinkPad X1 Yoga е един от най-добрите за консумация на HDR съдържание.

Razer Blade 15 2019 2  Base And 4 K Oled Advanced Models 0

Едни от най-интересните модели с OLED 4K екрани

Времето за реакция се измерва в милисекунди и също има голямо значение, особено ако играете компютърни игри. На практика това време показва колко бързо екранът реагира на подадена от компютъра задача, като например да изобрази даден обект. Ако времето за реакция не е достатъчно бързо, игрите или дори филмовите сцени започват да насичат. Когато LCD мониторите се появиха за пръв път, този показател бе 24ms, но днес развитието на технологията позволи тази стойност да падне до 8 – 6 ms, а при добрите геймърски монитори тя е 3 или дори 2 ms. Прагът, за който трябва да внимавате при избора на екран е 5 ms – по-висока стойност не е желателна, а по-ниска е добре дошла. Отново имайте предвид, че някои производители се опитват изкуствено да подобрят времето за реакция, което обикновено води до влошено качество на картината.

Обикновено потребителите стоят директно срещу монитора, което им дава най-добра картина, но ако се преместите встрани, ще видите, че зрителният ъгъл влияе на качеството. Така образът потъмнява, а в един момент дори цветовете се обръщат. Поради това по-широкият ъгъл гарантира приемлив образ от по-голяма дистанция.

Screen Table 1

Разликите в зрителния ъгъл според панела, който се използва в екрана.

Въпреки че се представят като екстра на модела, вградените колонки на мониторите по правило нямат добър звук поради малкия си размер и практическата липса на бас. Ако искате да имате качествено озвучаване, задължително трябва да се сдобиете с голяма аудио система, но дори и по-малките конфигурации от две колонки ще ви свършат повече работа. Ако обаче искате да включите допълнителна мултимедия към монитора – уеб камера, микрофон или просто USB стик – трябва да търсите такъв с USB вход.

Нещо, за което трябва да бъдете внимателни при покупката са повредените пиксели, които може да присъстват на екрана. При производствения процес малък брой монитори се оказват с един или няколко пиксела, които са изгорели или просто изобразяват даден цвят непрекъснато. Тъй като изхвърлянето на подобни монитори означава загуба за компаниите, те предпочитат да ги пускат на пазара, така че има минимален шанс да получите такъв монитор. Изгорелите пиксели просто не светят, но тези, които са с някакъв цвят се виждат особено много на черен фон и са крайно неприятни при гледането на филми. Повечето производители включват гаранция за развалени пиксели, но обикновено минималната им бройка трябва да е около 5, за да подменят монитора ви.

Giphy

Вечер, когато отвориш лаптопа, а екранът е на максимална яркост...

Полезен източник за информацията в този материал: DigitalTrends.