Като правило, цената на външно устройство за съхранение е свързана с няколко фактора: количеството капацитет за съхранение, което търсите; колко бързо е устройството в прехвърляне на файловете; и физическия му размер.

В този момент външните дискове с голям капацитет, които изискват адаптери за захранване, са изненадващо евтини. Това е чудесна възможност за някои, особено ако портативността не е от голямо значение, или рядко чувствате нужда да изключите диска и да го вземете с вас. Но тези, които търсят нещо по-малко, по-специално USB-C устройство, което е по-лесно за пътуване и което не прави компромис с капацитета за съхранение или скоростта, имат няколко различни варианта. Както може да се очаква, може да се окаже много скъпо да си намерите диск, който отговаря на всички тези критерии. Но благодарение на спадащите цени на SSD дисковете, можете да получите бързо външно устройство с много капацитет за съхранение за по-малко от очакваното. Те са по-леки, по-бързи и по-здрави, но все пак не трябва да забравяме, че дори да се наблюдава спад в цената, осават все така скъпи. Ако обаче търсите подобна комбинация, а не залагате на огромно пространство, 512 GB могат да се намерят в ценовия порядък 190-290 лева. За съжаление по-голямото място за съхранение означава и по-сериозна цена към момнета. 1 TB може да е в порядъка на 450 лева (Samsung T5), а 2 TB - да надхвърлят 1000 лева. Съвсем естествено това прави тези модели подходящи за определен тип потребители, сред които професионални фотографи и създадели на видео съдържание.

Това са някои съвсем основни съвета, които да ви дадат най-важните първи знания. Споделете и стъпките, които следвате, в коментарите. В текста използвам някои модели на Samsung, за дам пример. Този производител е най-познат за мен, но освен него на пазара има някои много добри предложения. Някои от тях са поместени в текста. Споделете и вашите фаворите в коментарите.

Какво трябва да знаете, преди да закупите USB-C външен SSD диск?

За разлика от процеса на закупуване на повечето технологични продукти, просто избора на този, който според вас съответства на работните ви нужди или бюджета, не е краят на темата - или поне не трябва да бъде. Също така трябва да се уверите, че MacOS или Windows 10 машината, към която ще го свържете, може да се възползва от скоростта му. Това означава, че ще трябва да определите USB интерфейса на устройството, което ви интересува, след което да го сравните с USB-C порта на компютъра си.

USB интерфейсите са объркващи и като се има предвид, че новият USB 3.2 ще стартира по-късно през 2019 г., изброените по-долу класификации ще се променят. Въпреки това вероятно ще продължите да виждате продуктите, които следват следната схема за именуване:

  • USB-C портове с USB 3.1 Gen 1 поддържат до 5Gbps.
  • USB-C портове с USB 3.1 Gen 2 поддържат до 10Gbps.
  • USB-C портове с Thunderbolt 3 поддържат до 40Gbps.

Самите портове са обратно съвместими, така че Thunderbolt 3 портът ще работи добре с устройства, които използват по-бавните интерфейси. Но същото не може да се каже за самите дискове. Например, включването на USB 3.1 Gen 2 устройство в лаптоп, който може да работи само с USB 3.1 Gen 1, ще работи, но това е решение, която ще предизвика разочарование, а не бързи скорости на трансфер. Ако компютърът ви има Thunderbolt 3 порт, той ще работи с устройства, които не са Thunderbolt 3, но обратното - скъпо ново устройство изобщо няма да работи с USB-C порт, който не поддържа Thunderbolt 3.

Ако това не е достатъчно сложно, ще трябва да определите и вида сторидж в компютъра ви. Това може да изглежда тривиално, тъй като сте тръгнали да пазарувате външно устройство, а не да замествате на вътрешното ви устройство. Въпреки това, скоростта на трансфер на външен диск се определя на базата на това, на което е способен диска в компютъра ви. Ако имате SATA диск (както много лаптопи с Windows), може да му е трудно да се справи с бързото външно устройство. Както и при повечето изчислителни компоненти, вашата платформа е толкова бърза, колкото и най-бавната ѝ част.

Какво предлага пазарът?

На пазара, разбира се, не липсват предложения. Те идват от различни производители, в различни формати и ценови категории. Samsung е една от компаниите, които правят някои от най-добрите и популярни външни SSD дискове. Сред тях е Samsung Portable SSD T5, който надгражда над вече отличния дизайн и производителност на своя предшественик Samsung Portable SSD T3, но добавя и невероятно бърза USB Type-C, изстискваща и последната възможна капка от скоростта на диска.

Разбира се, моделът е обратно съвместим с USB 3.0 и USB 2.0 в случай, че вашето PC няма USB Type-C. Samsung T5 е преди всичко модел за ежедневна употреба за онези, които се нуждаят от повече бързина, но няма непременно да се занимават с видео редактиране. Цената му е по-достъпна, а представянето - също впечатляващо. Дискът използва USB 3.1 Gen 2 интерфейс, което го прави съвместим не само с macOS и Windows 10 компютри, но и с Android телефони. Дискът има скорости на четене и писане от 540MB/s.

Samsung X5 Thunderbolt 3 също е топ модел с визия и цена от най-висок клас. Специално дизайнът му е адски впечатляващ, но основният коз на диска е Thunderbolt 3 връзката (2,800MB/s четене и 2,300MB/s писане). Този модел е идеален за създатели на видео съдържание, които искат да съкратят максимално времето за прехвърляне на големи 4К видео файлове на диска или дори искат да работят директно на него. Всеки друг професионалист и ентусиаст също ще се възползва от скоростите на Samsung X5, но имайки предвид, че той струва колкото половин лаптоп, употребата му приляга най-много на онези, които редовно работят и прехвърлят големи файлове.

Към добрите предложения трябва да добавя SanDisk Extreme SSD, който е обурдван с USB 3.1 Gen 2 има приятен дизайн и освен това има налични още USB Type-A и Type-C. 500 GB в момента се търгува около 250 лева според магазина, на който се спрете.

Друг модел е WD My Passport SSD, който е добра комбинация между цена и качество. В момента версията с 512 GB се предлага за под 300 лева.

Един от най-добрите модели, когато говорим за цена и качество, е Adata SD700, който предлага най-достъпните 1 TB в преносим SSD - цената е около 360-370 лева (според търговеца). Огромен плюс е, че има сертификат IP68, което го прави водо- и прахоустойчив.

За напреднали

Докато X5 и T5 са предварително сглобени, ако се чувствате по-уверени, може да постигнете изненадващи резултати с Intel 660p 1TB NVMe M.2 SSD и допълнителна кутия. Това има своите предимства спрямо дисковете на Samsung: става по-евтино и е забавен малък проект, който да извършите сами. Съществуват няколко различни вида дискове във формата М.2, който се отнася за физическите размери на диска, и ще трябва да се уверите, че купувате NVMe PCIe диск, а не SATA-базиран такъв.

Dims

Samsung X5 Thunderbolt 3 SSD

Максималните скорости на трансфер варират между отделните NVMe дискове, но ако ще го ползвате като външен диск, не ви трябват най-бързите, тъй като реално няма да може да се възползвате от максималната скорост. Intel 660p чете и пише данни с 1800MB/s, което не е най-бързото възможно, но е достатъчно за USB 3.1 Gen 2 връзка. По-бързи NVMe дискове като популярния модел Samsung 970 EVO Plus, струват доста повече и няма да извлечете никакви ползи, ако ги вкарате в кутия с USB 3.1.

NVМе стандартът e cъздaдeн тaĸa, чe дa пoзвoли нa ЅЅD диcĸoвeтe дa пoĸaжaт нaй-дoбpoтo, нa ĸoeтo ca cпocoбни пo oтнoшeниe ĸaĸтo пpи пocлeдoвaтeлeн, тaĸa и cлyчaeн зaпиc и чeтeнe нa дaнни. Кутиите за такива дискове са разнообразни като производител и на сходни цени (40-50 долара). Ако нямате други предпочитания, съветът е да се спрете на нещо от Plugable или ElecGear. И двата модела са съвместими с NVMe PCIe SSD дискове и поддържат USB 3.1 Gen 2 стандарта.

Инсталирането е лесно – ще ви се наложи да завинтите само няколко винтчета, а ако ползвате модел на Plugable дори и такива не са необходими. Трябва обаче да знаете, че NVMe дисковете могат да се нагряват доста, затова е препоръчително да ползвате термоподложки, за да не скача температурата прекалено. Повечето кутии вървят с такива.

Активирането на диска е с една идея по-различно. Той все още е plug-and-play на macOS, но Windows 10 не го разпознава първоначално. Трябва да инсталирате нов дял и да му дадете буква в Disk Management, преди да може да се ползва като външен диск.

И все пак кой да си купите?

Ако търсите абсолютните максимални скорости за трансфер на файлове при външни дискове и сте сигурни, че компютърът ви има правилния порт и достатъчно бърз вътрешен сторидж, за да не изостава, Samsung X5 Thunderbolt 3 SSD е може би най-добрият вариант. Той е много по-скъп от другите опции, но е и доста по-бърз, което може да окаже значителна разлика при работа с много и големи файлове. Но ако не сте професионален създател на видео съдържание и търсите по-скоро малък и бърз портативен диск за съхранение на мултимедия, комбинацията от NVMe PCIe SSD и кейс е препоръчителна.

Ако търсите най-добрата цена - безспорно това е моделът на Adata SD700.

Инсталацията не е толкова трудна, колкото може да ви изглежда, и получавате отлично съотношение цена-качество. Да не говорим, че във всеки момент може просто да поставите SSD диска в съвместима настолна конфигурация, ако решите, че вече не се нуждаете от портативност.