Няма съмнение, че при дебюта си PS Vita беше солидна платформа, като специално портативната конзола на Sony с лекота можеше да издуха всеки един смартфон или таблет, нищо че последните са два пъти по-скъпи и рекламирани. Красивият OLED екран и двата аналогови стика изглеждаха като сбъдната мечта за феновете на портативния гейминг.

Uncharted: Golden Abyss и Gravity Rush бяха доста добри първоначални заглавия, но скоро след това Sony започна да издиша с подбора на игрите за иначе великолепната платформа. Resistance: Burning Skies не бе лоша игра, но очакванията към нея бяха толкова големи, че я провалиха. Call of Duty: Black Ops Declassfied бе откровено недоразумение и пропусна златен шанс да наложи добре познатата марка на мобилната платформа.

Безумно скъпите цени на картите памет и възходът на смартфоните окончателно извадиха PS Vita от активно присъствие на гейм хоризонта. За широката публика тя се превърна в един красив провал.

И въпреки че не подкрепяме вмешателството в софтуера, тази симпатична конзола не може просто да остане в историята. Не може просто да изчезне. Затова ѝ дадох нов живот.

Дори в средата на 2019 г. PS Vita продължава да бъде страхотно предложение, което може да побере всичките ви носталгични гейм мечти в един джоб.

Става въпрос, разбира се, за превръщането на портативната конзола в емулатор за ретро системи. Напоследък ретро геймингът е във възход, видяхме половин дузина мини ретро конзоли, включително от Sony и Nintendo. Истината обаче е, че те са по-скоро колекционерски предмети, които разпалват любопитството за час или два, само за да не ги пуснете повече никога. Бъдете честни, кой ще седи пред телевизора само с шепа SNES игри, когато всеки един модерен смартфон може да побере дузина конзолни библиотеки на microSD картата си?

Проблемът е, че смартфоните нямат физически бутони, а освен това батерията им е нужна за много други неща. От друга страна, PS Vita е самостоятелна конзола, създадена само за гейминг, която днес може да намерите на достъпна цена (запазени модели втора ръка вървят около 200 лв.) Ако сте сдобиете с такава, в ръцете си държите истинско ретро бижу и сега ще ви разкажа как да го шлифовате по най-добрия начин.

First things first

Трябва ви хакната PS Vita. До един момент само фърмуер 3.60 беше с експлойт, но в момента почти всички нови версии на системния софтуер се хакват. Отправна точка в тази насока са два сайта – GBA Temp и Wololo. Пиратството там е стриктно забранено, така че не очаквайте да сваляте игри; те обаче са портал за ентусиасти, които предлагат подробна информация за хакване, оптимизиране, поддръжка и какво ли още не на дузина системи.

След като сте инсталирали Henkaku (това е името на CFW софтуера), вашата конзола вече е отключена. Следващата стъпка е да се избавите от ужасните карти памет на Sony, които освен, че са безумно скъпи за ограничения си капацитет, са и много ненадеждни. Моята 8GB карта даде дефект на третата година и затри всичките ми сейвове.

За щастие, находчиви хакери изработиха адаптер, наречен SD2Vita. Това е преходник, в който поставяте обикновена и много по-евтина microSD карта, след което той влиза на мястото на касетката с игра. Покупката от eBay струва не повече от 7-8 лв. като търсите версия 5 (v5). Така може да разширите мястото за съхранение на конзолата значително – нещо, което ще ви трябва, ако искате да поберете вътре каталозите на поколения ретро системи.

Време за емулация

След като конзолата е готова, остава да изберете как ще подходите към емулацията на платформите. PS Vita може да подкара всяка една 8- и 16-битова домашна конзола, както и портативните им събратя чак до GameBoy Advance. Самата PS Vita е напълно съвместима с оригиналните PlayStation игри, както и с всички PSP игри (за тях трябва да инсталирате Adrenaline). Това, което не може да подкарате, са Nintendo 64 игри (тръгват някои заглавия, но качеството на емулацията не е добро) и по-нови.

По принцип имате два варианта за емулация. Малцина знаят, че предшественикът PSP бе най-добрата за емулация портативна конзола за своето време. За първата джобна система на Sony са разработени много емулатори, следователно може да заложите на сигурното и да пускате игрите през PSP режима на PS Vita. Да, той не използва пълната мощ на конзолата, защото емулаторите я виждат като PSP, но доста често тя дори не ви е необходима.

Още по-готиното е, че именно за PSP е разработен един от малкото Java емулатори - PSPKVM. Това означава, че пред вас се отваря златния фонд на мобилните игри отпреди епохата на смартфоните. Тук са страхотните Doom RPG и Wolfenstein RPG, Java версии на The Witcher, God of War и Splinter Cell: Conviction, много читави заглавия от ранния каталог на Gameloft и др.

Другият вариант е да използвате Retroarch и да инсталирате неговата версия специално за PS Vita. Самият Retroarch е наличен за повече от десет домашни и портативни конзоли (включително и по-стари такива като оригиналния Xbox) и представлява добре организиран портал към огромен брой ретро системи. Чрез него може да откриете, свалите, ъпдейтнете и стартирате т.нар. ядра, всяко от които съответства на определена ретро гейм конзола, произведена от Nintendo, Sega, Sony и др.

Емулаторът поддържа още чийтове, които се изтеглят от база данни в интернет, обложки, Save States, интеграция на различни геймпадове и много други екстри, с които да направите по-лесно и удобно пътуването си в славната история на конзолния гейминг.

И един съвет преди да започнете: ако използвате PS бутона, за да затворите Retroarch, ще загубите прогреса си в играта. Вместо това, за да отворите неговото основно меню трябва да натиснете R, L, Start и Select едновременно и да запишете сейв файла оттам.

Черешката на тортата

Ако сте почитатели на поредицата The Legend of Zelda трябва да знаете, че за PS Vita са портнати най-известните фен игри Zelda: Oni Link’s Begins, Zelda: Return of Hylian и Zelda: Time To Triumph. Свалете ги от официалния сайт на проекта.

Накрая нещо готино за феновете на класическите шутъри - PS Vita поддържа платформата Chocolate Doom. С нея може да подкарате класическите Doom игри, както и Heretic, Hexen и Strife. Можете дори да заредите създадени от феновете нива и игри (т.нар. WADs). Ако проявявате интерес, посетете този сайт.

Имайки предвид, че Nintendo окончателно прати в историята своята Virtual Console платформа с ретро игри, за да я замени за скъпата и неубедителна услуга, даваща само две игри на месец на собствениците на Switch, всяка друга мечта за портативна ретро библиотека с големи мащаби изглежда мъртва. Затова ако имате интерес към класически игри или просто искате да вдъхнете нов живот на вашата PS Vita, превръщането ѝ в платформа за емулация изглежда едно чудесно решение.