Чували ли сте за CEEGA? Ако сте, това е супер и знаете точно за какво говоря. Дори най-вероятно очаквате вечерта на 19 октомври с огромно нетърпение. Ако не сте – в момента се чудите точно какво им е вълнуващото на тези пет букви.

Ако трябва да бъда напълно честен, допреди месец имах само бегла представа точно какво е CEEGA. Това се промени в момента, в който от TechGeek, като едни видни гийкове и геймъри, бяхме поканени от Sofia Game Jam да сме част от CEEGA и да помогнем в избора на най-добрите игри, създадени в Централна и Източна Европа.

Признавам, че не успях да създам огромно напрежение, тъй като заглавието издаде развръзката, но нека поясня – зад абревиатурата CEEGA се крият думите Central and Eastern European Game Awards. Инициативата е относително нова и има за цел да популяризира създателите на игри от този регион, част от който сме и ние, България. Още тук ще издам, че има номинирана игра от българско студио и тя стигна до финала в категория Hidden Gem (“Скрит диамант“... в свободен превод). Ще издам и още нещо – не съм гласувал за нея, не защото съм родоотстъпник, а защото правилата не го позволяват. В изборът на най-добри игри участват по един журналист и по един представител от гейминг индустрията от Беларус, Хърватия, Чешката република, Грузия, Унгария, Латвия, Литва, Македония, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Украйна и, както стана ясно, България.

Поканата за участие в подобно начинание беше изненадващо страхотна. Интересно словосъчетание, но най-точно описва ситуацията. От една страна, TechGeek сме все още малка точка на медийния технологичен календар, но от друга – сме изключително запалени по всичко гийкско. Затова и приехме с много вълнение и с малко страх в сърцето.

Ss 7D8D2F5D764D990Ebf85Be6A2C994Cbb331Fff9F 600X338

Copperbell

На 19 октомври ще бъде проведена и голямата гала вечер, на която ще бъдат обявени всички победители от категории те на CEEGA – Visual Art, Audio, Design, Narrative, Technology, Hidden Gem, Best Mobile Game, Best Game. Церемонията ще бъде стриймвана онлайн и със сигурност ще пуснем линк към видеото.

Самото гласуване протече в три кръга. В първия спокойно мога да кажа, че беше абсолютна лудница от заглавия. Всеки член на журито можеше да гласува за до три заглавия от всяка категория. Списъкът беше огромен.

За втория кръг игрите понамаляха, за да стигнем до финалните претенденти. Изборът беше труден. Опитахме се да изпробваме повече от игрите, но времето беше от значение. Това, в което мога да ви уверя, че е навлязохме във всяка една от тях – гледахме геймнплей, четохме ревюта, искахме да вникнем в историята и в някои от решенията. Останах впечатлен от заглавията, които идват от гейминг студиата в региона. Някои от тях има странна концепция, подплатена с неподправен визуален стил, като тук мога да дам за пример един от фаворитете ми - Blood will be Spilled на словашкото студио Doublequote Studio. Заглавието залага на духа на старите уестърни, пресъздаден в ръчно рисувана среда, а героят е комар ловец на глави. Геймплеят комбинира платформър с тактически походови битки. Звучи щуро! И точно това е толкова готино и вълнуващо.

Други са класически пъзел игри, но с пленяваща история, каквато е Murder in the Alps на Nordcurrent от Литва.

Обикновено големите гейминг студиа, които създават AAA заглавия (най-скъпите и популярни игри, от които се очаква най-високо качество), влизат в светлините на прожекторите със своите полирани творби, които често струват милиони. Тук не мога да сложа всички под общ знаменател, но много от заглавията са продиктувани от желание за бързи печалби на гърба на обичан франчайз, следват маркетингови проучвания, за да се опитат да допаднат на огромен брой геймъри и търсят бърза възвращаемост на бюджета, а през това време екипът работи по следващото много подобно заглавие. Фабрика за забавление.

В същото време виждаме и какви са действията на Activision Blizzard, когато от сцената на турнир по Hearthstone играч изрази мнението си за един тежък конфликт и изрази подкрепата си за Хонг Конг в битката с Китай. Blitzchung първо беше наказан с лишаване от състезателни права за една година и лишен от наградния фонд. Защото геймърската сцена не трябва да бъде поле на политически изявления. Това беше официалното мнение на Blizzard, наблегнато в бездушно прессъобщение. Наказанието беше намалено, но огромният въпрос дали словестното осъждане на Китай, един от огромните пазари за тази компания, от който тя печели милиони, както и партньорството ѝ с местната Tencent, не влияе върху решението.

Далеч съм от мисълта, че тук не става въпрос за бизнес. Както и че именно това е водещото в много от решенията на големите компании, които трябва винаги да имат сигурност за своите инвеститори, но двойнствената природа и неписаните закани са това, което може да ни отврати.

Не искам да говорим повече за политика, защото игрите, за които гласувахме, са точно обратното на това. Малки студиа с огромни идеи и желание, които искат да създадат най-доброто, на което са способни. Искат да изградят мечтаните игри и влагат всяко свое усилие за това. Да, това не са полираните AAA заглавия, но са игри, които запазват своята фантазия, смелост и желание за експеримент. Искат да излязат от традиционното и много от тях го правят.

Гийкове, прегледайте списъка с игри. Ще се радвам, ако намерите следващата си любима игра сред тях. Ще бъде страхотно и ако споделите своите фаворити – ще ни е безкрайно интересно да научим и вашето мнение.

Светът на игрите е необятен и понякога именно малките заглавия може да са това, което ще ни накара да се усмихнем най-много. И ние се усмихваме. Следва списъкът с номинирани заглавия. Церемонията ще е на 19 октомври в Познан, Полша. Сред организаторите и партньорите на CEEGA са Sofia Game Jam, CGDA, Czech Game Developers Association, Games Hungary, Indie Games Poland Foundation и други представители. Пълния списък можете да видите на страницата на CEEGA.

Visual Art:
Blood Will be Spilled (Doublequote Studio) [PC], Slovakia
Gibbous - A Cthulhu Adventure (Stuck In Attic) [PC], Romania
World War 3 (Farm 51) [PC], Poland
Pagan Online (Mad Head Games) [PC], Serbia

Audio

Door Kickers: Action Squad (PixelShard, KillHouse Games) [PC], Romania
Driftland: The Magic Revival (Star Drifters) [PC], Poland
My Brother Rabbit (Artifex Mundi) [And, iOS, PC, PS4, XO, Switch], Poland
Jets'n'Guns 2 (Rake in Grass) [PC], Czech Republic

Design
Book of Demons (Thing Trunk) [PC, XO ], Poland
Green Hell(Creepy Jar) [PC], Poland
MORDHAU (Triternion) [PC], Slovenia
Space Engineers(Keen Software House) [PC], Czech Republic

Narrative

Blood Will be Spilled (Doublequote Studio) [PC], Slovakia
Murder in the Alps (Nordcurrent) [And, iOS], Lithuania
Thronebreaker: the Witcher Tales (CD Projekt RED) [PC], Poland
We. The Revolution (Polyslash) [PC, Switch, XO, PS4], Poland

Technology

Shadows: Awakening (Games Farm) [PC, PS4, XO], Slovakia
Space Engineers (Keen Software House) [PC], Czech Republic
Vigor (Bohemia Interactive) [XO], Czech Republic
World of Warships: Legends (Wargaming), Belarus

Hidden Gem

Age of Civilizations II (Łukasz Jakowski) [PC], Poland
Copperbell (Zero Fun) [PC], Bulgaria
Feudal Alloy (Attu Games [PC/PS4/XO/Switch], Czech Republic
WOUNDED (Workbench Entertainment) [PC], Macedonia

Best Mobile Game

Golf Peaks (Afterburn) [iOS, PC, Switch], Poland
Murder in the Alps (Nordcurrent) [And, iOS], Lithuania
Pa Pa Land: Head Escape (Invictus Games) [iOS/Android], Hungary
Tanks a lot (BoomBit, Inc.) [Android, iOS], Poland

Best Game

Book of Demons(Thing Trunk) [PC, XO ], Poland
Green Hell (Creepy Jar) [PC], Poland
MORDHAU (Triternion) [PC], Slovenia
World of Warships: Legends (Wargaming) [PS4/XO], Belarus

Признавам, че тази седмица наблегнах малко повече на игрите, но съвсем скоро продължаваме и с технологиите. Въртят ми се някои идеи за новите iPhone и Pixel и ще се радвам, ако имам възможност да споделя вижданията си още до края на тази седмица. Ще ви бъде ли интересно да заформим такава дискусия?