Наскоро смених квартирата си и на новото място телевизорът се оказа в другия край на стаята - без директна връзка до рутера. Което се оказа проблем – приемникът на A1 иска връзка през Ethernet.

Пред мен изникна въпросът - как да прекарам Lan кабел през цялата стая, без да се вижда, без да трябва да изкопавам канали в стените и други подобни сложни и „мръсни“ решения. Ударих на дърво. Мислих всевъзможни начини, но не виждах как мога да се размина с грозния кабел на средата на стаята, ако исках да гледам мачове например.

Гийкът не се отказва! Той търси, интересува се и съвсем естествено – намира. Моето спасение се оказа една малка джаджа, наречена Powerline адаптер, която реши проблема по лесен и елегантен начин. Ако от много време знаеш това решение, сигурно радостта ми може да ти се стори наивна, но вярвам, че откритието ми ще е полезно за много от вас.

Какво е Powerline адаптер?

Това е устройство (или по-скоро комплект устройства), което използва елелтрическата мрежа за пренос на данни. Едното устройство трябва да е свързано с рутер/външна мрежа, докато другите разпределят сигнала към желаните джаджи.

Какво трябва да знам за Powerline адаптерите?

Ето и няколко неща, които трябва да знаеш за Powerline адаптерите

  • Обикновено ти трябват две или повече, за да направиш ефективна мрежа. Единият се използва за вход, а другите - за изходи.

  • За да са най-ефективни, трябва да ги включиш директно в контакт. Някои устройства, като разклонителите със защита от пренапрежение, могат да заглушат или блокират сигнала от тези адаптерите.

  • Избери модел, който поддържа сдвояване/криптиране. Powerline адаптерите поддържат обхват до 300 м, което означава, че ако живееш в апартамент, съседите могат лесно да се свържат към твоята мрежа. Използвай функцията за сдвояване, за да предотвратиш това.

  • По-малко надеждни са от ethernet мрежата. Качеството на връзката зависи много от качеството и архитектурата на електрическата мрежа. Това означава, че могат да възникнат смущения, ако мрежата има проблеми или окабеляването е повече от 300 м. Все пак в общия случай би трябвало да са по-надеждни от WiFi.

Вече използваш такъв тип устройства? Сподели твоя опит в коментар под материала.

Междувременно, те оставям в компанията на още една хитрина, която улесни работния ми живот по време на пътуване значително - Зареждай телефона си със зарядното за лаптоп.