Всеки, който се интересува от гейминг, навярно е попадал на десетки, ако не и на стотици клипове в YouTube, показващи различни геймърски колекции. За нас, българите, подобни разточителни видеа изглеждат едновременно страшно впечатляващо и адски екзотично, най-малкото защото далеч не всеки има възможността да отдели цяла стая или дори още по-голямо помещение от дома си, за да го напълни с огромен брой игри и конзоли. Това обаче не означава, че ние също не можем да бъдем в колекционери, макар и в малко по-скромни мащаби.

Аз играя на игри от адски много време и през ръцете ми са минали както някои ценни и скъпи издания, така и различни аксесоари, които далеч не са лесни за намиране по магазините. Вдъхновен от поредното такова видео на виртуална разходка из геймърската стая на YouTube потребител, реших да хвърля един поглед и към моята колекция, за да видя кои са предметите, които ми се струват особено интересни и скъпи лично за мен. Така че, скъпи приятели, каня ви на една подобна разходка, която ще има по-малко спирки, но се надявам, че те ще ви бъдат интересни. А кои са специалните предмети, които имате в колекцията си?

Официален безжичен контролер за PlayStation 2 на Logitech

Днес безжичният контролер ни се струва неизменна част от всяка конзолна конфигурация, но всъщност това е относително младо нововъведение в гейминга. Първата конзола, която получава такъв официален, и най-важното технически напълно работещ безжичен геймпад, е GameCube. Негов създател са инженерите на Nintendo, а контролерът се нарича WaveBird.

На свой ред, Microsoft и Sony решават, че сами няма да изработят подобен контролер за своите платформи и възлагат задачата на Logitech. Производителят създава два геймпада за PlayStation 2 и оригиналния Xbox. Е, аз притежавам този за най-подаваната геймърска конзола в историята. На външен вид той едновременно прилича на стандартния контролер Dualshock 2, но и също така има своя собствена индивидуалност. Kонтролерът работи с чифт батерии, има вибрация и турбо бутон. Ако решите да си го купите, задължително потърсете вървящият с него приемник, защото без него просто няма как да го свържете с конзолата. Имайте още предвид, че търсенето няма да е никак лесно. Контролерът на Logitech не се води за кой знае колко рядък и скъп аксесоар, но в България чисто и просто не е достатъчно разпространен. Ако търсите безжичен контролер за PlayStation 2, има и други варианти.

Аз самият разполагам с още един модел, който е лицензирана тематична версия, посветена на популярния анимационен сериал на Cartoon Network Ben 10. Геймпадът на Logitech обаче е много по-удобен за игра, така че си заслужава усилието.

Конзола New Nintendo 2DS XL

Един от греховете на Nintendo е, че компанията умишлено забавя хардуера, който геймърите заслужават. Резултатът е, че базовите версии на нейните конзоли изглеждат безкрайно морално и технически остарели в сравнение с тези на конкуренцията. Целта на японския ветеран е да ви накара да си купувате конзолите отново и отново, докато най-накрая не пусне версия, която всъщност е трябвало да бъде на пазара от самото начало. В много отношения последната засега ревизия на популярната портативна конзола Nintendo 3DS всъщност трябваше да бъде нейната първа. Тя е с по-голям екран, доста по-лека и изоставя безсмисленото от самото начало триизмерно изображение. Независимо от това, системата трябваше да мине през половин дузина различни варианти, преди да стигнем дотук.

Моята конзола не е специално издание, но идва в доста симпатична разцветка в черно и лимонено зелено, както я нарича описанието. Това е версията, която се предлага с предварително заредено копие на Mario Kart 7. Cама по себе си конзолата не е специална, но лично аз съм луд фен на по-готините разцветки, когато става въпрос за портативни конзоли и тъй като Sony упорито отказваше да предложи някой от страхотните си цветни PS Vita версии на западния пазар, остава ни да се възползваме от шарените варианти на Nintendo. Извън това, този 3DS се хаква лесно, може да подкарва DS игри на касетка, а напоследък доста успешно се развиват и някой емулатори за по-стари конзоли, така че ако досега не разполагате за Nintendo 3DS, тази версия определено е най-изгодният вариант да добавите системата към колекцията си.

Ретро контролер 8BitDo N30 Pro 2

Това е една отлична алтернатива и допълнение към официалния, но и безбожно скъп Pro Controller на Nintendo. Има два аналогови стика, компактен вид, истински D-pad, турбо бутон, вибрация, контрол чрез движение и чудесно тематично оформление в стил GameCube. Съвместим e още с PC, Android и Mac. Моето лично откритие обаче е, че този контролер може да работи и с PlayStation 3 - при това без никакви допълнителни настройки и кабели.

Единственото, което трябва да направите, е да накарате конзолата да търси свободни Bluetooth устройства и да активирате режима за връзка с Android на самия контролер. Kонзолата го разпознава веднага и се свързва с него, така че като бонус получавате още една поддържана система. Напоследък компанията 8BitDo се радва на огромна популярност заради своята геймърска периферия и непрекъснато пуска интересни нови контролери. Затова си мисля, че макар да е най-новият член на моята колекция, този геймпад е не само практичен, но след време може да стане и доста ценен.

Metal Gear Solid 4 Preorder Companion DVD - неразопаковано

Независимо дали сте я играли или не, не може да не сте чували за Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Eпичният PlayStation 3 ексклузив на Хидео Коджима е толкова екстравагантен, колкото само прочутият японски дизайнер може да го направи. Играта буквално прелива от информация и за нейното поместване на 40 GB blu-ray диск са били необходими множество орязвания. Именно те намират място на допълнителният диск, оформен като придружител на основната игра. Той съдържа истински документален филм, посветен на създаването на шпионския екшън, както и друга интересна информация, илюстрации, музика и др. Тук ще откриете още интервю със самия Коджима, за да се опитате да влезете под кожата на един от противоречивите създатели на игри. Моето копие от този диск дори не е разопаковано.

Не съм го направил не защото очаквам той да скочи като цена, а защото честно казано все още не съм изиграл и самата игра. Веднъж преди време започнах, но ми се стори адски претенциозна и в един момент просто спрях. PlayStation 3 не страда от липса на страхотни ексклузиви, но имайки предвид, че Metal Gear Solid 4 е обречена завинаги да остане само и единствено на тази конзола, както играта, така и допълнителният диск със сигурност ще стават още по-ценни с времето.

Безжичен волан за PC, PlayStation 3 и PlayStation 2 на Logitech

След като ви разказах за някои от аксесоарите, които притежавам, сега трябва да споделя и за още един много интересен модел, който за съжаление вече не е в моята колекция. Когато става въпрос за волани, с които да играете симулационните рейсъри за компютъри и конзоли, обикновено изборът ви е съсредоточен в един от двата края на ценовия спектър. От едната страна са евтините предложения, които обаче са най-вече отбиване на номера, докато в другата са изключително скъпи инсталации, които не са по джоба на огромна част от потребителите. Има обаче решение, което е в златната среда. То буквално се нарича Logitech wireless wheel и е предназначено за две от конзолите на Sony, както и за персонален компютър.

Hай-интересното в него e именно това, че се води за безжичен контролер. Tехнически жица има, но тя влиза в контакта и се използва за захранване. Cамият волан се връзва безжично с конзолата чрез USB приемник. Това ви позволява да се настанени по-свободно пред телевизора и да играете с волана поставен в скута ви. Джаджата е доста интересна, защото не ползва педали, а има двойка пера, разположени от двете страни на волана, съответно за газ и спирачка. Освен това, в средата на волана имаме пълен набор от бутони като при стандартен Dualshock контролер. Имайки предвид, че производител е Logitech, налице е определено качество в изработката. Bоланът е доста готин за игра и уцелва онова сладко място между евтиният модел и прекалено скъпия и сложен за управление такъв. Единственият недостатък е, че в разгара на игра може малко да разклатите волана, тъй като стойката му не е много стабилна. Независимо от това Logitech wireless wheel е адски готино решение за онези, които искат да пробват симулационен рейсинг без непременно да плащат огромна сума пари за някой комплект със скорости педали и какво ли още не.

Лично аз притежавах волана в продължение на няколко години и поиграх доста на него в двете Need for Speed Shift игри. Причината, поради която го продадох, бе, че вече не бе съвместим с PlayStation 4 и някак си не виждах дали ще мога да го ползвам за напред. Сега малко съжалявам, защото той се намира адски трудно и по принцип е доста неизвестен модел, затова ако го откриете, не правете моята грешка и го добавете към колекцията си.