Когато чуя “мазе”, винаги се сещам за “спомени”. В тези малки кутийки често пазим именно това - вещите, които вече са непотребни, но носят нотката на отминали времена. Мозъкът ни много успешно успява да позачисти по-малките лоши моменти и миналото много често носи усмивка. Именно затова обожавах да слизам с баба ми или дядо ми до тяхното мазе. Спомените долу не бяха мои, но историите ми бяха интересни.

Така един ден попаднах на стар уокмен. Не си спомням точния модел, но беше стар и почти не работеше. Вътре имаше касетка и нямах търпение да чуя какво имаше на нея. Спомням си само една единствена песен, но идеята, че можеш да ходиш навсякъде и да слушаш любимата си музика, ми се стори като нещо невероятно. Беше началото на 90-те, нямах и 10 години и се чувствах така, сякаш пред мен се отваря изцяло нов свят! Не мисля, че имах много любима музика, но песента, която чух, се превърна именно в такава. И до днес мога винаги да слушам бандата и изпълнителя. Песента беше:

Няколко години по-късно получих и първия си уокмен. Не си спомням точно моделът, но беше Sony и ако не ме лъже паметта, изглеждаше точно така:

Sony не беше единствената компания, която произвеждаше портативни музикални устройства за аудио касетки, но беше сред най-добрите, а и беше първата. Именно затова серията Walkman се превърна в нарицателно за тези джаджи. Подобно на памперс, ксерокс и т.н.

Първият Sony Walkman се появява на 1 юли 1979 година и се нарича TPS-L2.

TPS-L2 е само началото на една огромна промяна в начина, по който слушаме музика. Преди него съществуват мобилните касетофони, радиа и т.н., но за първи път музиката, която искаме точно в определен момент, е не само в джоба ни, но и е запазена изцяло за нас. Нашият малък свят, подвластен на емоциите и чувствата ни, който ни изолира от всичко останало.

По-късно се появиха модели с вградено радио, модели, които записваха върху касетки, а в един момент старият уокмен беше заменен от дискмен. Огромната разлика беше, че касетката отстъпи място на нов носител - CD-то. След това дойде време на MP3 плейърите и постепенното интегриране на музиката ни в телефони и в смартфоните ни. Последните сложиха края на музикалните ни джаджи, а постоянната ни връзка към интернет ни отвори вратите към несвършващата музика на стрийминг услугите. Времената, в които уокменът ни впечатляваше и в които чакахме с часове пред радиото, за да уловим любимите си песни и да натиснем бутонът за запис, остнаха много назад в миналото.

Walkman обаче ни показа и ни научи, че музиката може да бъде винаги с нас и да не нашето малко лично бягство от света.

Днес една компания иска да се възползва от всички тези спомени, като ги примеси с щипка нови технологии. NINM Lab се възползва от платформата за обществено финансиране Kickstarter, за да ни даде това, от което винаги сме се нуждаели - уокмен с Bluetooth връзка. Как така никога не сте имали нужда от подобно нещо? Само го вижте:

И в тези приятни цветове:

Наличието на Bluetooth 5.0 означава, че можем да слушаме старите си касетки с новите си модерни безжични слушалки или пък на безжична колонка.

IT’S OK също така може да записва върху лента и дори в комплекта е включена празна касетка с капацитет 60 минути.

Наличен е още 3.5мм жак, работи с две батерии тип “АА”, тежи 152 грама (без батериите) и има функция за автоматично изключване, когато записът свърши. Цената е 75 долара, ако кампанията е успешна (а тя вече е такава), а доставките са предвидени за края на годината.

Интересно е, че през миналата година касетките отбелязаха ръст в продажбите, което е изключително странно. Според данни на BuzzAngle ръстът е от 19% и през 2018 година в САЩ са продадени 118 200 копия на албуми на този носител. Ако искате да изживеете отново музиката с качеството, което помните от 80-те и 90-те години.