Когато в офиса на TechGeek дойде впечатляващият безогледален фотоапарат Lumix S1R на Panasonic, изпитахме лека форма на страхопочитание. Причината е, че обожаваме да снимаме, но новият модел на Panasonic, разположен в най-високия клас, ни респектира.

Трябваше ни професионалист, с който да навлезем в точните подробности за първия пълноформатен безогледален фотоапарат на Panasonic.

Обърнахме се към Златан Деков - фотограф, който се занимава с това от 2008 година. Основател е на студио High Noir (не пропускайте и Vimeo канала му) и е снимал музикални клипове, фотосесии, корпоративни видеа, сватби, ревюта и всичко, което може да се очаква от толкова опитен човек зад камерата.

В подробния ни разговор използваме Canon EOS R за сравнение, въпреки че, както казва Злати, "това не е точен конкурент, но е най-близкото от Canon".

  • Във видеото преминаваме през някои основни точки:
  • Обзор на индустрията и мястото на камерата в нея.
  • Ергономия
  • Автофокус
  • Сензорът (най-големият плюс)
  • Екосистемата – работим с много неща около фотоапарата.
  • Крайна оценка

Вижте всички детайли.

Както ще чуете от видеото, за да се даде финална оценка за някои от възможностите на фотоапарата, сред които е и автофокусът. Причината да го изваждам на преден план е, че това се превърна в голямата тема на всички ревюта. "Автофокусът работи, няма проблем с работата, но не е сигурен. Всяка камера обаче изисква много време, за да се научиш да работиш с нея", добавя Злати.

Изгледайте новото ни дълго ревю, от което, вярвам, ще научите много. За мен беше изключително интересно да имаме такъв събеседник. След това не забравяйте да оставите коментари и въпроси - ще се радваме да отговорим на всеки.

Всички снимки в RAW формат от двата фотоапарата - тук.