Да, точно така. Отново се връщаме на темата със сгъваемите смартфони.

Ако случайно си изпуснал новината, Samsung загатнаха за нова концепция (без име), с което и затвърждават интереса си в развитието на категорията “сгъваемост”. Новата форма напомня тази на флип телефоните, с които много от нас израснаха, което автоматично означава две неща - два пъти по-малко устройство в джоба ти и съвсем различно изживяване със смартфона в ръката ти.

На конференцията на програмистите (Samsung’s Developer Conference) не бяха дадени повече детайли около хардуера и технологията на самото сгъване, но беше дадена информация за нов ъпдейт на One UI - продукт на съвместни усилия с Android. Посоката? Постигане на иновация в начина, по който бихме използвали сгъваемите смартфони и гарантиране на добро консуматорско изживяване.

Имайки предвид последните думи, не мога да не припомня какво се случи с пионерското представяне на Samsung Galaxy Fold в началото на 2019-та година, когато проблемите с технологията на сгъваемия екран, го направиха неизползваем.

Компанията все още не е показала реален модел на новата конпцепция, но очакваме скоро Galaxy Fold (вече добре функциониращ, надяваме се) да бъде по магазините. Едно е сигурно - Samsung работи усилено да се наложи като създателят на телефоните на бъдещето.

Задавам си въпроса: “Това ли е устройството, което си представям да вадя всеки ден от джоба си?” Новината за новата концепция ме озадачи, защото нека бъдем честни - ако преди не сме били фенове на флип телефоните, защо сега, след като дисплеите ни стигнаха до завидно добър и вече достъпен за масите етап, поглеждаме назад?

Съгласна съм с едно - прегъването на екрана означава съвсем различно използване на телефона. Но за мен като консуматор новата конпцепция на Samsung крие проблем - поведението ми с мобилните устройства се развива повече от 20 години. Достъпност и бързина на работа със смартфона в джоба ми станаха най-важните фактори в използването му. Не отнема ли този вид прегъване на екрана точно тези две условия?

Да помечтаем?

Като голям фен на AR, холограми и подобряването на интеракцията с пространството, моята визия за телефон на бъдещето съвсем наивно включва прожектиране на картина от смартфона навсякъде около нас. Ако не съм го описала сносно, ще оставя Тони Старк да покаже - без много огъване.