Поглеждали ли сте някога колко сайта посещавате дневно?

Аз наблюдавах “сърфирането” си последните три дни и резултатът показва, че средно на ден отварям около 35 нови уебсайт страници. Тук не включих сайтовете, които посещавам регулярно и са част от рутината ми.

Имайте търпение с изчисленията ми. Около 35 нови уебсайт страници всеки ден означава сблъскване с комбинация от следните изскачащи съобщения (pop-up) в първите 20 секунди:

 • Cookie policy

 • Рекламни предпочитания

 • Записване към бюлетин или създаване на акаунт

 • Десктоп нотификации (за да получаваме още повече изскачащи съобщения по всяко време)

Това прави по минимум два клика на всеки посетен уебсайт. В края на деня се оказва, че се събират минимум 70 клика, които трябва да преодолеем с всичкия си, за да стигнем изобщо до съдържанието на някоя уеб страница.

Angry

Бурята от чувства се завихря с нещо подобно...

Giphy

Преминава през етап на тиха ярост...

Panda

За да приключи с желание за мъст!

Не знам за теб, читателю, но аз лично никога не съм позволявала на сайт да ми изпраща push нотификации. Не докато съм в него и определено не когато съм извън него.

Остави push нотификациите в миналото

За мое удоволствие, а скоро и твое, цялата история с поп-ъпите си има бързо решение.

За много от нас затварянето на такива прозорци се случва автоматично, но гарантирам, че откакто ограничих този вид съобщения, подсъзнателното ми “аз” благодари сърдечно.

Инструкции

Нека започнем с Chrome:

 1. Навигирайте към менюто в браузъра си в горен десен ъгъл и изберете “Настройки” (Settings).
 2. Скролнете до края на меню и кликнете на “Разширени” (Advanced) и след това на опцията “Настройки за сайта” (Site Settings) в раздел “Поверителност и сигурност” (Privacy and security).
 3. Кликнете на “Известия” (Notifications) на прозореца, който се появява.
 4. Кликнете на бутона “Извеждане на запитване преди изпращане (препоръчително)” (Ask before sending). Бутонът ще промени цвета си от син на сив и ще изпише думата “Блокирано” (Blocked).

Ако все пак искате един малък брой подбрани от вас сайтове да ви изпращат нотификации, винаги можете да ги добавите като изключения в същата Chrome страница “Настройки” в Chrome:

 1. Натиснете бутона “Добавяне” (Add), който се намира до думата “Разрешаване” (Allow).
 2. Напишете URL-то на сайта, който искате да добавите като изключение, като използвате следния формат: twitter.com/* или друг пример: mail.google.com/mail*.

Звездичките подсказват на Chrome да позволи нотификации от всеки уебсайт, който стартира с пътеката, която току-що сте записали.

Хайде да минем и през Firefox:

 1. Кликнете на менюто в горен десен ъгъл и изберете “Опции” (Options).
 2. Изберете “Поверителност и защита” (Privacy and Security) от менюто вляво.
 3. Навигирайте до секцията “Права” (Permissions) и кликнете на бутона “Настройки” (Settings) - намира се точно до “Известия” (Notifications).
 4. Отбележете кутийката срещу “Спиране на всички нови запитвания за изпращане на известия” (Block new requests asking to allow notifications).

Ако искате да ограничите сайтове, на които преди сте позволили такива нотификации, изберете ги от листа на същия екран и кликнете на бутона "Премахни от уебсайтове" (Remove from Website). При желание елиминирайте всички подобни сайтове, като изберете бутона "Премахни всички уебсайтове" (Remove All Websites).


Ти си, Safari:

 1. Навигирайте до менюто в горната част на екрана си, кликнете на Safari и след това изберете "Предпочитания" (Preferences).
 2. Кликнете на Websites.
 3. Изберете „Нотификации" (Notifications) в менюто от лявата страна.
 4. Ще намерите списък с всички сайтове, на които сте дали разрешение за нотификации. Минете през списъка, за да ограничите сайтовете, които прецените.
 5. Винаги можете да махнете и тикчето на “Allow websites to ask permission to send push notifications” в дъното на прозореца.

Ако искате да “заглушите” цялата система за определен период от време, изберете “Do Not Disturb”, като навигирате към контролния панел на вашия Mac:

 1. Отидете на System Preferences.
 2. Кликнете на Notifications.
 3. Изберете “Do Not Disturb” от менюто в ляво и въведете време и условия, за да влезете в режима “Няма ме”.

Hf gl ;)

За още полезни съвети, които да използвате в ежедневието си, прочетете: