Преоткриваме гийковете около нас и ви запознаваме с техния стил на живот през призмата на любимите им джаджи и гийки интереси. А радарът ни, повярвай ми, читателю, работи безотказно.


Чакам в лобито на централната сграда на Campus X – най-големия хъб за технологични компании и талант в Централна и Източна Европа. Лаптопът е под ръка, телефонът е зареден, фотоапаратът чака да бъде пощракан.

Предстои ми разговор с Григори Караниколов, познат за мен и още много други като Гришата или Sly. И не разочарова - винаги точен, вече виждам как слиза с асансьора, запечатвам усмивката, която никога не слиза от лицето му. Ако говорим за първи впечатления, това е неговата запазена марка.

Иронично носи тениска, на която пише “МЛЪК” (всички се досещаме за тях, нали?), но от него най-малко очаквам да бъде тих. Запазва бързо една от пуф залите в сградата през удобното приложение на OfficeR&D и за първи път през живота си сядам да говоря с него в полуформална обстановка.

Tech Grisha Edit 2 0026 57

Усмивката : )

Л: Гриша, кажи ми накратко с какво се занимаваш. Неслучайно се срещаме тук.

Г: Моята длъжност е Мениджър на партньорската програма на Телерик Академия, което означава, че отговарям за намирането на добри IT работодатели, които търсят топ технологичен талант, какъвто подготвяме през дигитални обучения при нас. Както харесвам да казвам на екипа ми - в момента работата ми е нещо, което преди правих доброволно и ме зарежда.

Аз не чувствам работата си като работа, а като призвание.

Помагам и на екипа на Училищна Телерик Академия, която е фондация и подготвя деца и младежи за професиите на бъдещето с безплатни обучения в цяла България. Тя държи специално място в сърцето ми. Тук, в Campus X, се провеждат редица занятия към школите за ученици и понякога взимам лаптопа си, за да работя при тях. Много е готино да ги чуваш как чуруликат и как се радват на разни игрички, които са направили сами, как се надпреварват чия е по-хубава. Настроението и усещането от това са жестоки и изключително зареждащи.

Grisha Blurred 2

Клавиатура и мишка: Lenovo

Л: Разбрах вече, че си от хората, които харесват “офиса” си. Освен при дечковците, къде другаде харесваш да вирееш?

Г: Много вероятно е да ме намерите в офиса в Campus X. Там е моят workstation, супер приятно и комфортно място за работа, заобиколен съм от уникален екип - все хора, които уважавам. Заедно правим атмосферата зареждаща. Често обаче съм навън по срещи, като харесвам да постигам здравословен микс от двете. Предпочитам да не се заседявам и да не съм статичен, определено обичам много да си говоря с хора, независимо къде се намирам.

Л: Минаваме покрай бюрото ти всеки ден - какво виждаме там?

Г: Подбирам техника, която е функционална и държи на бой. Добрите показатели са ключови и трябва да мога да експлоатирам машината на макс, за да върши работа за всичко. В момента на бюрото ми ще видиш два монитора, за да имам място, където да си разпръсна всичките софтуери и системи, с които работя, и да превключвам по-лесно между тях. Обичам да ми е изчистено и да не съм затрупан. Другото на бюрото е личният ми лаптоп - Dell Inspiron, мощна машина с 32 GB RAM, процесор Intel i7 и добра видео карта. Върши ми работа за всичко. Разбира се, да не пропусна клавиатура, мишка и един тефтер, в който да си записвам нещо набързо.

Grisha 2

Мониторите: ThinkVision

Гледам да нямам много устройства, които да ми пълнят рафтовете, а по-скоро да решават по-генерални нужди. Имам лаптоп за работа и при пускане по партита, имам цялата си музика в плейъра, всичките книги, от които имам нужда, са в Kindle-а ми, контактите са в телефона ми.

Tech Grisha Edit 0020 21

Лаптопът: Dell Inspiron 15 7569

И да не забравя - една от най-добрите инвестиции в живота ми – моят Soundboks. Това е преносима тонколона с батерия, която може да вдигне 122 децибела - от време на време е в офиса за мероприятия, иначе е вкъщи и когато пътувам нанякъде - в колата.

Tech Grisha Edit 2 0011 42

Колоната: Soundboks 2.0

Л: Всичко на една ръка разстояние - на това му казвам оптимизация. Казваш, че пътуваш… колко често?

Г: Всеки път, когато ми е скучно. През лятото гледам уикендите да съм на море или планина. До момента имам може би само един уикенд от май месец насам, в който да съм си останал вкъщи. Зимата пак така, само че по планините. А в чужбина - преди пътувах доста по-често, защото беше свързано с работа. Сега пътуванията са предимно в България. Особено за откриването на детски школи. Сега чужбина е запазена за разни лични приключения - лодки, плажове, сноуборд, концерти, фестивали.

Л: А без какво не тръгваш никога на път?

Г: Буум! (смее се, докато показва устройство, тип “въшка” - заинтригува ме!)

Нещото, което е винаги в мен - моят MP3 плейър! Тази джиджавка има много солидна предистория и хората все ме питат “За какво ти е? Вече всичко е on-line.” Да, ама в тая играчка има 400 GB музика и когато на теб ти падне батерията на телефона, аз продължавам да имам музика. Когато на теб ти спре интернетът или нямаш обхват, аз все още имам музика. Купих си пет такива още 2010 година, за да мога директно да ги заменям, ако някоя се развали.

Tech Grisha Edit 0011 12

MP3 плейър: Sandisk Sansa Clip Zip с microSD карта Sandisk 400 GB. Става дори за... игра на Doom?!

История: В училище ходих с уокмен с резервен чифт батерии и 40 касетки в раницата. Приятелите ми, които ме познават от детските години, все ще ме помнят с големите слушалки. Впоследствие ги замених с дискмен и три класьора със 120 CD-та. Започнах първата си работа, за да мога да ги заменя с MP3 player - купих си 60 GB-ов Creative Zen Xtra, вътре с харддиск, който в момента е свързан към телевизора и на него си държа филми и други неща. Все още работи. Когато започна да сдава багажа, си купих това нещо, което има слот за microSD карта. Първо беше с 64 GB, след това със 128 GB. В един момент беше сменено с 400 GB! Това побира цялата музика, която може да ти потрябва.

Обичайната техника, която е с мен и на път, си остава лаптоп, стойката за лаптопа, телефон, зарядни, кабели, които да ми свържат всичко, и преходници, които да ми свършат работа във всякакви ситуации. Обикновено присъства и едно швейцарско ножче, както и беналгин… за всеки случай. (разбирам го)

Tech Grisha Edit 2 0002 33

Четецът е Kindle Paperwhite (10th Gen), а колонката - JBL Flip 3

А, имам и тапички, които уплътняват супер добре - Sennheiser-чета, вадят много готин звук и винаги са в мен, мобилни са и не ги усещам в джоба (моделът е Sennheiser CX 3.00). Останалото побирам в раницата си Timberland.

Tech Grisha Edit 2 0006 37

Раницата: Timberland

Л: Не мога вече да се преструвам, че музиката не е ключова част от живота ти. Без какво не се появяваш никога на парти?

Г: Музиката винаги ме е привличала. Това, което ми доставя най-голямо удоволствие, е когато имам къде да ѝ се наслаждавам и съм заобиколен от близки хора и приятели.

Имам откъслечни спомени. Сигурно съм бил на 3-4 годинки, когато подскачах на леглото с един стар касетофон със записи – отчетливо си спомням тези на Led Zeppelin - The Immigrant Song. Захранката беше факт, но в един момент започнах да възприемам музиката по много особен начин. За мен тя беше нирвана. Има огромно въздействие на ежедневието ми, на възприятието ми за света. Винаги това е бил един от сигурните ми източници на енергия.

Наскоро си взех и новия контролер (Pioneer DDJ 800), който е професионален за пускане на музика. Лаптопът задължително е с мен, както и големите ми слушалки Audio-Technica – предлагат много добра изолация. А иначе Soundboks-ът е бил с мен на бруталните партита, които сме правили на морето, на Седемте Рилски езера, дори по разни пещери.

История: Последното такова парти беше уикендът в едно барче в Крапец. Когато свършихме партито, нарамих Soundboks-а на гръб и така тръгнахме към кемпа по плажа. Направихме преносимо парти! Подминахме хора, които не можаха да повярват какво се случва. Отделно един зелен преносим лазер осигуряваше и портативните диско светлини, за да е още по-парти настроението.

Tech Grisha Edit 0015 16

Слушалките: Audio-Technica ATH-M50X

Л: Много неща ти се случват, пък и ти си случваш много неща. Какво ти помага да балансираш и да организираш всичко?

Г: Просто не възприемам работата си като работа. Горя в това, което правя. Това е кауза и няма как да ме натовари. Така че когато готината атмосфера и личното удволетворение са налице, това е достатъчно да те зареди на максимум.

Спойката е достатъчно сън. След работа имам навик за някой power nap. Рецептата е да не гасиш осветлението напълно и да си пуснеш музика, така че да не изпаднеш в дълбок сън.

Л: Освен хубави спомени, какво друго колекционираш?

Г: Задължително си купувам музика, предпочитам даже да не са CD-та. Бях в Бразилия и попаднах на улична банда и отидох да ги питам за CD, което мога да си купя. Бяха много изненадани. Дадоха ми линк, от който да си купя музика. (смее се)

Но като цяло не се привързвам към вещи, нито пък сменям всяка джаджа, когато излезе новият ѝ модел - както казваше един приятел, с който карахме сноуборд: “Ще си купя нова дъска, когато кантовете на старата останат в ръцете ми”.

За мен музиката е като фото албум. Винаги, когато си изкарваш готино, има едно парче, което ти се набива в съзнанието, което го асоциираш с даден момент и винаги когато си го пуснеш, се сещаш за него. Преживяваш емоциите отново!

Л: Направо не искам да стигам до последния въпрос. Представи си, че всичките джаджи, за които ми разказа, не съществуват вече за теб. Какво правиш?

Г: (въздиша дълбоко)

Ух, не знам…

Ако можех сега да върна времето с 25 години назад, първото нещо, което щях да взема, със сигурност е MP3 плейъра. СЪС СИГУРНОСТ. Ако знам, че това нещо съществува, но аз нямам достъп до него, ще откача.

Не мога да си представя такова нещо. Някой трябва да ми е изтрил съзнанието, за да не помня за всичките тия банди и артисти - само тогава ще мога да живея спокойно в такава ситуация.

Но иначе това ще бъде краят ми...Tech Grisha Edit 2 0025 56

Когато пускаш музика на покрива и забавляваш хората от съседната сграда!


Телерик Академия, част от Campus X, e водещата образователна организация в България за летящ кариерен старт и успешна реализация в ИТ. С фокус върху най-новите технологии и подготовката на топ специалисти, обученията в Телерик Академия подпомагат кариерния старт на младши талант с програмите на Telerik Academy Alpha, кариерното развитие на професионалисти с опит с курсовете на Telerik Academy Master, както и растежа и успеха на ИТ компаниите у нас.
Училищна Телерик Академия е най-мащабната безплатна ИТ инициатива за ученици от 1-ви до 12-ти клас в България. Тя е част от фондация „Телерик Академия“, а нейната мисия е да подготвя следващите поколения за дигиталното бъдеще с интерактивни програми, достъпни за всички ученици.
От създаването ѝ през 2010 г. до днес, тя е обучила над 10 000 деца и младежи на възраст между 7 и 18 г. на програмиране и дигитални науки.